Wydawnictwo: Jedno¶æ
Data wydania: 2012-05-30
Absolutnie niezwyk³y s³ownik ortograficzny dla dzieci!
Cecylka Knedelek postanowi³a stoczyæ walkê... walkê z bykami! Tak, tak! Dobrze przeczytali¶cie – w³a¶nie z bykami! Czy¿by postanowi³a zostaæ torreadorem?! Nic podobnego! Postanowi³a zmierzyæ siê z bykami ortograficznymi! Czy jej siê to uda³o! No có¿... czasami jeszcze zdarzy jej siê pope³niæ jaki¶ ortograficzny b³±d. Ale Cecylka doskonale wie, ¿e ¿eby unikaæ b³êdów i utrwalaæ poprawny zapis trudnych s³ów, nale¿y czêsto, a nawet czê¶ciej ni¿ czêsto, zagl±daæ do S³owniczka Ortograficznego! Nale¿y niemal siê z nim nie rozstawaæ i traktowaæ jako swojego najlepszego ortograficznego przyjaciela! Tê cecylkow± zasadê zapamiêtajcie sobie i wy i jak najczê¶ciej zagl±dajcie do „Ilustrowanego S³owniczka Cecylki Knedelek”, który zosta³ przygotowany specjalnie z my¶l± o was. Pokonaj z Cecylk± Knedelek wszystkie ortograficzne byki! Ole!
Odbiorcy:
– wszystkie dzieci, zw³aszcza te, które ju¿ pisz± i zaczynaj± uczyæ siê ortografii,
– rodzice, którzy chc± pomóc dzieciom w przyswajaniu zasad poprawnej pisowni.
Dlaczego warto siêgn±æ po tê ksi±¿kê:
– to absolutnie niezwyk³y s³ownik ortograficzny, przy ka¿dej literce, oprócz kolumn z alfabetycznie u³o¿onymi wyrazami, dzieci znajd± pe³n± humoru opowiastkê, dziêki której utrwal± pisowniê trudniejszych s³ów i zwrotów
– bogate, pe³ne szczegó³ów ilustracje u³atwi± dzieciom zapamiêtanie pisowni poszczególnych wyrazów
– korzystanie ze s³ownika wyrabia w dzieciach nawyk sprawdzania trudniejszych s³ów, przez co szybciej je przyswajaj± i zapamiêtuj±
– wspania³y prezent dla ma³ych intelektualistów, pogromców ortograficznych byków.
Jêzyk polski prosty nie jest - wiedz± o tym tak dzieci, jak i doro¶li... Na szczê¶cie istniej± pomoce, które nie tylko u³atwi± nam codzienno¶æ w pos³ugiwaniu siê polsk± mow±, ale przede wszystkim tak¿e i naucz± nas tego, jak unikaæ wszelkich b³êdów i pomy³ek. I tu z pomoc± przychodzi nam oto raz jeszcze literatura, a dok³adniej wspania³a ksi±¿ka Joanny Krzy¿anek pt. "S³owniczek ortograficzny Cecylki Knedelek", która to ukaza³a siê w³a¶nie nak³adem Wydawnictwa Jedno¶æ! Nie przed³u¿aj±c zatem, dowiedzmy siê tego, co mo¿e przynie¶æ nam spotkanie z t± pozycj±...
Znana doskonale nam wszystkim bohaterka bestsellerowego cyklu dla dzieci - Cecylia Knedelek, wraz ze swoj± ukochan± g±sk± Waleria postanowi³a stan±æ oto do walki z bykami - ortograficznymi bykami:) A z pomoc± w tym nie³atwym zadaniu s³u¿y jej bajkowy s³owniczek ortograficzny, który zawiera w sobie nie tylko wykaz trudnych wyrazów, ale tak¿e i opiera siê on na przezabawnych, intryguj±cych i wype³nionych przygodami krótkich opowiadaniach, w tre¶ci których to padaj± oczywi¶cie trudne s³ówka na dan± literê:) Co wiêcej, strony tej ksi±¿ki wype³niaj± równie¿ przepiêkne, bajkowe ilustracje, które w jeszcze bardziej przejrzysty i widowiskowy sposób mówi± nam o tym, jak unikaæ ortograficznych b³êdów i pomy³ek!
Nauka poprzez zabawê - oto kwintesencja tej niniejszej ksi±¿ki, która to w tak piêkny i widowiskowy sposób ³±czy w sobie przyjemne z po¿ytecznym. Za przyjemn± stronê tego dzie³a odpowiada jej fabularna czê¶æ, piêkne ilustracje, niepowtarzalny, bajkowy klimat, jak i wreszcie moc humoru i ciep³ych emocji, jakie to wype³niaj± strony tej pozycji. Co do walorów po¿ytecznych, to te wi±¿± siê naturalnie z edukacj± dzieciêcych czytelników w zakresie poprawnej polszczyzny, na której to lekcjê nie jest nigdy za wcze¶nie. Lekcjê ciekaw±, widowiskow± i dostosowan± w ka¿dym wzglêdzie do potrzeb tych dzieci, którzy ju¿ rozpoczêli swoj± przygodê z czytaniem i pisaniem. I wreszcie nie zapominajmy o tym, ¿e mamy tu niebywa³± sposobno¶æ do kolejnego spotkania z Cecylk± Knedelek - ukochan± bohaterk± polskich dzieci!
Omawiaj± stronê fabularn± niniejszej ksi±¿ki, nale¿y wspomnieæ oczywi¶cie o wspania³ych opowiadaniach, które poprzedzaj± wykaz trudnych wyrazów. Ka¿da litera alfabetu, to jedno opowiadanie wype³nianie s³owami, jakie w tym danym przypadku mog± sprawiaæ nam k³opoty. A opowiadania te s± wprost z ¿ycia wziête, czyli obrazuj±ce losy i przygody Cecylki Knedelek w jej uroczym Starym Knedelkowie. I tak oto przyjdzie nam tu m.in. spotkaæ eleganckiego elfa, kolejno odkryæ prost± drogê od muzeum do muffinki, dalej poznaæ historiê nie mog±cego czekaæ sêkacza, czy te¿ chocia¿by poznaæ fascynuj±c± podró¿ Cecylki i Walerki na piêkn± wyspê... Oczywi¶ci, to tylko kropla w morzu pasjonuj±cych i zabawnych historii, jakie przygotowa³a tu dla swoich czytelników Pani Joanna Krzy¿anek!
Nie mniejsze s³owa uznania nale¿± siê tu tak¿e pod adresem edukacyjnej czê¶ci ksi±¿ki, na któr± to sk³adaj± siê nie tylko zestawy trudnych wyrazów, ale tak¿e m.in. prosto i ciekawie wy³o¿one zasady polskiej pisowni, wykaz najpopularniejszych skrótów wraz obja¶nieniem ich znaczenia, czy te¿ chocia¿by prosta i piêknie ukazana lekcja nauki liczenia! To wszystko wspólnie sprawia, ¿e nauka przy lekturze tej ksi±¿ki jest ciekawa, intryguj±ca, prosta, jak i przede wszystkim wype³niona humorem, zabaw± i ciep³ymi emocjami. I tylko rodzi siê sentymentalna my¶l, i¿ wielka szkoda, ¿e za czasów naszego dzieciñstwa nie by³o takich ksi±¿ek...;)
Nie sposób nie wspomnieæ tu tak¿e o piêknej szacie graficznej tej pozycji, a w szczególno¶ci o przepiêknych ilustracjach autorstwa Zenona Wiewiurki! Artysta ten zafundowa³ nam tutaj bowiem wspania³e, niezwykle malownicze, poci±gniête lekk± kresk± i wype³nione barwnymi kolorami rysunki, które nie tylko oddaj± sob± ca³y urok cyklu o Cecylce Knedelek, ale te¿ i oczarowuj± nas swoim cudownym klimatem ju¿ od pierwszego spojrzenia. To bardzo wa¿ne, gdy¿ dziêki temu ka¿dy dzieciêcy czytelnik z tym wiêksz± ochot± zasi±dzie do lektury tej wa¿nej i nios±cej sob± tak wiele dobrego ksi±¿ki. Ca³o¶ci spektakularnego efektu dope³niaj± tu tak¿e i inne elementy wydania, od du¿ego formatu pocz±wszy, poprzez tward± ok³adkê, a koñcz±c na doskona³ej jako¶ci papierze i druku.
Spotkanie z ksi±¿k± "S³owniczek ortograficzny Cecylki Knedelek", oferuje sob± moc przyjemno¶ci, ¶wietnej zabawy, u¶miechu, jak i oczywi¶cie poka¼n± porcjê wiedzy z zakresu poprawnego pos³ugiwania siê naszym polskim jêzykiem. To przyk³ad idealnej literackiej propozycji edukacyjnej dla dzieci, która to uczy, cieszy oraz niesie sob± wielk± frajdê. Tym samym te¿ nie pozostaje mi nic innego, ani¿eli zachêciæ wszystkich rodziców do podarowania tej ksi±¿ki swoim dzieciom, co bêdzie doskona³ym wk³adem w ich rozwój i edukacjê! A tak po prawdzie, to ma³a lekcja ortografii nie zaszkodzi z pewno¶ci± tak¿e i nam, doros³ym. Polecam - naprawdê warto!
Pewnego razu, ca³kiem przypadkiem, w rêce Cecylki Knedelek i w skrzyde³ka jej najlepszej przyjació³ki g±ski Walerii wpad³ pewien tajemniczy pamiêtnik....
Wszyscy mieszkañcy Starego Knedelkowa przygotowywali siê w³a¶nie do nale¶nikowego konkursu. O tytu³ mistrza sma¿enia nale¶ników ubiegali siê: Cecylka...