Okładka książki - Ślubna gorączka

Ślubna gorączka

Zabawna opowieść o zderzeniu dwóch rodzin z zupełnie różnych klas społecznych, pełna scen o satyrycznym wydźwięku, żartów sytuacyjnych i śmiesznych dialogów.

Paweł Kozioł i Małgorzata Kruk chcą założyć rodzinę. Niestety, rodzice Małgosi, prokurator i ordynatorka w szpitalu miejskim, wymarzyli sobie zupełnie innego zięcia - majętnego i z dobrym nazwiskiem. Tymczasem trafił im się beztroski agent nieruchomości, w dodatku syn rolnika. Choć Krukowie wydają się pogodzeni z sytuacją, będą próbowali sabotować przyszłe małżeństwo córki.

Przyjęcie zostaje przeniesione z drogiej restauracji do wiejskiej sali przyjęć, w roli zespołu występuje młody DJ, a Kazik Kozioł zapewnia alkohol własnej produkcji. Na weselu wszystko odbywa się według tradycji: jest pierwszy taniec, tort, nieco zbyt pijani goście i kilka wpadek. Nie brakuje nieporozumień, kłótni i bijatyk. Fotograf spada z parapetu na szwedzki stół, babcia ucieka z przyjęcia zgorszona obyczajami, a dziadek pląsa po parkiecie do rytmów AC/DC.

Informacje dodatkowe o Ślubna gorączka:

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2026-04-28

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Kup książkę Ślubna gorączka

Ślubna gorączka - opinie o książce

„Ślubna gorączka” @wysockamorawiec to książka, która rozświetli twój dzień i pomorze spojrzeć na świat z uśmiechem.

Ta opowieść to konfrontacja dwóch światów. Bohaterowie pochodzą z różnych środowisk jak dwa przeciwstawne bieguny.
Paweł i Małgosia chcą założyć rodzinę. Rodzice Małgosi, to prokurator i ordynatorka w szpitalu miejskim. Rodzice Pawła to zwykli rolnicy.
Rodziny różnią się pod względem pochodzenia, majętności, statusu, wykształcenia i przywilejów.
Przyjęcie odbywa się nie w drogiej restauracji, a wiejskiej sali przyjęć. Wszystko toczy się niby według tradycji: ojciec pana młodego zapewnia alkohol własnej produkcji, pierwszy taniec, tort, nieco zbyt pijani goście. Multum nieporozumień, kłótni i bijatyk, a fotograf spada z parapetu na szwedzki stół i … …… .

Właśnie tego mi trzeba było, historia pełna humoru, która rozbawi i wzruszy. Zabawna opowieść pełna scen o satyrycznym wydźwięku, żartów sytuacyjnych i śmiesznych dialogów. Mamy tu zderzeniu dwóch rodzin z zupełnie różnych klas społecznych.
Sporo się pośmiałam, zrelaksowałam, zapomniałam o tym, co dookoła. Opowieść, która momentalnie wprowadziła mnie w dobry nastrój i przypomniała, że śmiech jest nam bardzo potrzebny.

„Ślubna gorączka” ten tytuł oferuje nie tylko zabawne sytuacje, ale także głębokie emocje. To historia, która jest wspaniałym sposobem na relaks, oderwanie się od problemów i naładowanie pozytywną energią.

Avatar użytkownika - Ewa_czytajac
Ewa_czytajac
Przeczytane:2026-05-04, Ocena: 6, Przeczytałam,

Ta historia mnie wciągnęła, rozbawiła, warto było czytać do nocy, a teraz z niecierpliwością będę czekać na kontynuację.

A zaczęło się bardzo niewinnie, obiecująco, niby ślubne plany jak to przed ważną uroczystością, jednak w tej opowieści nic nie było takie oczywiste.

Paweł i Gosia poznali się przez Mirkę, siostrę chłopaka. W jednej chwili trzasnęło, tąpnęło i dziewczyna skradła serce chłopakowi. Pojawiła się szybka decyzja o ślubie.

Małgorzata Kruk to jedyna córka zamożnego prokuratora i ordynatorki szpitala. Rodzice od zawsze mieli swoje plany względem przyszłości Gosi, a ślub zdecydowanie musi być iście królewski...

Paweł Kozioł pochodzi ze wsi, jest synem rolnika, pracuje jako agent nieruchomości. Chłopak nadal jest oczkiem w głowie matki, która nie zamierza oddawać go innej kobiecie...

Obie rodziny bardzo różnią się od siebie, wszystkim.

Zbliża się termin najważniejszego dnia w życiu młodej pary. Jak będzie wyglądał ten dzień, co się wydarzy i czy wszystko będzie się działo zgodnie z planem?

Jeśli jesteście ciekawi, a jestem przekonana, że tak, przeczytajcie tę przezabawną, ogromnie przyjemną powieść.

Rewelacyjna książka, pełna uczuć, ciepła i niespodziewanych sytuacji. Opowieść poprawia humor i sprawia, że miło możemy spędzić czas. Autorka bardzo fajnie pokazała charaktery postaci, tu każdy jest bardzo wyrazisty, indywidualna osobowość sprawia, że chcemy ich poznać bliżej. Dobrze przemyślana fabuła książki, dopracowane momenty, dialogi i wydarzenia. Powieść ogromnie pozytywna, pełna dobrego poczucia humoru, przy niej nie sposób się nudzić. Polecam z całego serca, warto przeczytać

Avatar użytkownika - czarksiazek
czarksiazek
Przeczytane:2026-05-01, Ocena: 6, Przeczytałam,

(...) Paweł i Małgosia oznajmiają swoim rodzicom, że postanowili się pobrać i to już za kilka miesięcy. Na obie rodziny ta wiadomość spada jak grom z jasnego nieba, ale z zupełnie innych powodów. Rodzice Małgorzaty Kruk, bogaci, wykształceni, z wysokim mniemaniem o sobie, wymarzyli dla swojej jedynaczki przyszłość u boku równie snobistycznego jak oni chłopaka. Natomiast państwo Kozioł, mieszkający na wsi, niezbyt zamożni, ale otwarci i tacy zwyczajni, przyjęli wiadomość z radością. Jednak mama Pawła dostrzega pewną rysę. Jej ukochany synek przestaje być jej. Im bliżej ślubu, tym większa szykuje się katastrofa. Jedynie Mirka, siostra Pawła, zdaje się mieć pomysł jak jej uniknąć...

"Ślubna gorączka" to lekka, pełna humoru i uroku opowieść, która pozwala spędzić czas w atmosferze nieustannego śmiechu, ciepła, poprawi nastrój w nawet najbardziej pochmurny dzień. Autorka stworzyła fabułę rodem z hollywoodzkiego kina komedii romantycznych, które zawsze zdobywały moje serce. I czytając tę książkę czułam się jakbym właśnie taką komedię oglądała. Króluje w niej motyw mezaliansu, który prowadzi do wielu zabawnych sytuacji, okraszonych błyskotliwymi dialogami i całą gamą nieporozumień. Humorystyczny charakter powieści niesie czytelnika już od pierwszej strony. Kreacja bohaterów, i to bez wyjątku każdego, wnosi w tę historię coś wyjątkowego. Często kontrast pomiędzy nimi, prowadzi do spięć i kłótni, ale to wszystko ma swój urok. A seria zabawnych, momentami i poruszających wydarzeń, w gorączce przedślubnej i w trakcie uroczystości, sprawia, że od tej opowieści nie można się oderwać.

Polecam każdemu, bez wyjątku !!

Avatar użytkownika - FascynacjaKsiazk
FascynacjaKsiazk
Przeczytane:2026-04-25, Ocena: 6, Przeczytałam,

🌻„ŚLUBNA GORĄCZKA.Kozłówka.Tom I” to historia pełna zwariowanych zwrotów przygód oraz humoru przyprawiającego uśmiech na twarzy.
🌻Opowieść zabiera czytelnika do świata bohaterów,którzy pochodzą z dwóch różnych światów. Światów tak różnych od siebie,że rodzice bohaterki nie chcą,by córki kontynuowała znajomość z ukochanym. Ich intrygi,pomysły oraz sprzeciw decyzji córki wprowadzają w świat młodych wielu chwil,które im nie pomagają,aby sobie ufać. Jednakże prawdziwa miłość przetrwa wiele i widzimy w tym przypadku,że warto walczyć o uczucie,gdy jest tym jedynym.

🌻Powieść zachwyca lekkością historiii,zabawnymi dialogami,sytuacjami dziejącymi się w życiu bohaterów czy pomocą najbliższym,aby zobaczyć prawdę w wprowadzonych intrygach. Dzięki temu czas z bohaterami uważam za bardzo interesujacy i ciekawy. Z nimi nuda nie grozi,a zobaczenie wiejącego wesela wraz z trunkami własnej roboty sprawia,że goście zaczynają czuć się coraz lepiej i swobodniej.

🌻„ŚLUBNA GORĄCZKA.Kozłówka.Tom I” to cudowna opowieść o miłości ponad klasami społecznymi,walką z intrygami i wybaczeniem bliskim ich czynów oraz złych zamiarów. Wyczekuję kolejnego tomu a was gorąco zachęcam do poznania tego cyklu🌻
🌻Polecam📖

Małgosia Kruk i Paweł Kozioł to narzeczeni, którzy jak najszybciej pragną pobrać się i założyć rodzinę. Niestety nobliwi rodzice dziewczyny nie są zadowoleni z wybranka córki. Zdesperowani nie dają za wygraną i w pewnym momencie sabotują przyszłe małżeństwo ukochanej jedynaczki. Przez to przyjęcie weselne zostaje przeniesiono do wiejskiej sali przyjęć a w roli zespołu występuje młody DJ.  Wszystko odbywa się na tym weselu według uświęconej tradycji, w której nie brak nieporozumień i bójek.
Maj to czas, w którym na dobre otwiera się ślubny sezon. Ja na żadną taką uroczystość w najbliższym czasie nie wybieram się, ale mogłam za to towarzyszyć bohaterom Ślubnej gorączki w przygotowaniach i w weselu Małgosi i Pawła. I bawiłam się świetnie śledząc losy przyszłych nowożeńców i ich rodzin! Co chwilę mogliśmy spotkać się z przezabawnymi sytuacjami obok, których nie dało przejść się bez co niemniej uśmiechu. A trzeba przyznać, ze autorka nie szczędziła nam zabawnych wpadek, w których znajdowali się bohaterowie. Jednak Ślubna gorączka nie jest tylko książką, która skutecznie potrafi umilić kilka chwil. Warto zaznaczyć, że pomimo lekkiej i przyjemniej fabuły znalazło się w niej kilka ważnych i poważnych tematów. Jednym z nich są relacje na tle przyszły małżonek i przyszli teściowe. Jak pokazuje lektura nie zawsze rodzice są zadowoleni z decyzji swojego dziecka w kwestii wyboru partnera. Czasami może być to źródłem mniejszych i większych problemów.
Ślubna gorączka to przecudowana lektura. Uważam, że jest szalenie przyjemna w odbiorze i lekka niczym dmuchawce. Dzięki niej spotkamy nietuzinkowe i barwne postaci, które czasami na pierwszy rzut oka wydają się nieprzystępne. A jednak pomimo tego mogą nas pozytywnie zaskoczyć. To historia pełna zabawnych gagów. Nie brak w niej poważnych tematów. To historia, która z pewnością powinna przypaść do gustu.

Miłość po sąsiedzku
Paulina Wysocka-Morawiec0
Okładka ksiązki - Miłość po sąsiedzku

lat i sekret, który zmieni wszystko Monika wraca do rodzinnej wsi po pięciu latach nieobecności. Na prośbę śmiertelnie chorego wuja ma sprzedać jego...

Bez zobowiązań
Paulina Wysocka-Morawiec0
Okładka ksiązki - Bez zobowiązań

Dwudziestokilkuletnia Majka z małego miasteczka studiuje zarządzanie w Częstochowie. Mieszka w akademiku w pokoju z przyjaciółką Magdą, dorabiając do stypendium...