Śmiały to pierwsza część dwutomowej opowieści o jednym z najwybitniejszych polskich władców. O świecie, w którym żył i o królestwie, które podźwignął z ruin. Pełna sekretnych żywiołów, głębokiej miłości, ale także przemocy i zdrady.
W drugiej połowie XI wieku Europą wstrząsały potężne konflikty. W rebeliach pogańskich mordowano biskupów, zaczęła się wielka schizma, spór między papiestwem i cesarstwem osiągnąłapogeum. Król Niemiec walczył z własnymi poddanymi, Czechy, Węgry i Ruś Kijowska pogrążone były w bratobójczych wojnach. W tym burzliwym czasie piętnastoletniBolesław po nagłej śmierci ojca, Kazimierza Odnowiciela, został władcą zrujnowanego Królestwa Polskiego. Możni tylko czekali, aż zaczną rządzić zza pleców młodego księcia. On jednak szybko pojął, że w sztuce wojennej najważniejsza jest gra dyplomatyczna, a najtrudniejsze bitwy rozgrywa się z tymi, którzy są najbliżej. Udowodnił, że nie bez powodu nazwano go imieniem pierwszego króla i potwierdził swe prawa do dziedzictwa po nim.
Autorka z benedyktyńską dokładnością i nieposkromioną wyobraźnią rekonstruuje dawne dzieje, z rozmachem tworząc świat, od którego trudno się oderwać. Nie brakuje w nim gorzkich diagnoz, politycznego wyrachowania i zaskakujących zwrotów akcji. Jest i to, co u niej bardzo ważne: kobiety wydobyte z mroku dziejów.
Historii uczymy się w czasie przeszłym dokonanym. Ja chcę ją opowiadać w czasie teraźniejszym, chcę zaprosić Czytelników do chwili jej tworzenia. Gdy wspominamy króla Bolesława Szczodrego, dodajemy: ,,to ten, który zabił biskupa". To nie było jego największe osiągnięcie. Cofnijmy się w czasie. Poznajmy Bolesława Śmiałego.
Elżbieta Cherezińska
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2025-10-28
Kategoria: Historyczne
Urodzony w Jare Gody. W noc głośną od Perunowych gromów, z pomocą Rzepichy - Namiry, która wybrała mu tron. Ów książę, o którego potędze opowiada Elżbieta Cherezińska to bodaj najbardziej kontrowersyjny władca w dynastii Piastów. Wielki wódz i buntownik a jednocześnie bezwzględny wobec poddanych rządca. Na kartach powieści pt. „Śmiały”, z oferty Wydawnictwa Zysk i S-ka, autorka na nowo przywołuje historię najstarszego syna Kazimierza Odnowiciela, poczynając od momentu jego symbolicznych narodzin.
Pierwszy z dwóch tomów serii o czynach Bolesława II, wprowadza Nas w atmosferę XI-wiecznej Polski, która jedynie dzięki staraniom Piastów ma szansę odbudować się po wydarzeniach minionych dziesięcioleci. Bunt braci wobec Mieszka II, reakcja pogańska i najazd księcia Brzetysława poczyniły spustoszenie na ziemiach Wielkiej Polski. Cała nadzieja na odbudowę państwa pokładana jest w kolejnych pokoleniach Piastowiczów, zwłaszcza tak charyzmatycznych jak Bolesław Śmiały. Tytułowy bohater to człowiek z krwi i kości: namiętny, dumny, impulsywny, ale też zdolny do refleksji i emocjonalnej głębi. Narracja ukazuje go jako władcę, syna, kochanka, wojownika i człowieka rozdartego między ideą a rzeczywistością.
Autorka po raz kolejny udowadnia, że potrafi ożywić średniowiecze. To, co najbardziej podziwiam w jej prozie, to umiejętność łączenia faktów historycznych z emocjonalną narracją, w której każdy dialog i gest ma znaczenie. Przeszłość nie jest tu martwym zapisem, ale żywym organizmem, który oddycha wraz z czytelnikiem. W „Śmiałym” historia sprzed wieków niemal dzieje się na Naszych oczach. Takie ujęcie pozwala czytelnikom zrozumieć pobudki, jakimi kierowali się władcy ziem polskich, poznać sylwetki kobiet, które często stały za sukcesami swoich mężów czy braci i przekonać się, że Dawna Polska miała również pogańskie, a nie tylko chrześcijańskie oblicze.
Polecam, bo „Śmiały” to nie tylko powieść historyczna, ale też opowieść o ludzkiej naturze, o odwadze, dumie i cenie, jaką płaci się za bycie wiernym sobie.
Historii uczymy się w czasie przeszłym dokonanym. Ja chcę ją opowiadać w czasie teraźniejszym, chcę zaprosić Czytelników do chwili jej tworzenia. Gdy wspominamy króla Bolesława Szczodrego, dodajemy: "to ten, który zabił biskupa". To nie było jego największe osiągnięcie. Cofnijmy się w czasie. Poznajmy Bolesława Śmiałego. Elżbieta Cherezińska
Bolesław II Śmiały to do dzisiaj jeden z najbardziej kontrowersyjnych władców w historii Polski. Wzmocnił państwo i sprawił, że liczono się z nim w Europie. Przyczynił się do podniesienia z upadku państwa Piastów po załamaniu z czasów Mieszka II. Odnowił arcybiskupstwo gnieźnieńskie i koronował się na króla. Prowadził bardzo odważną i szeroko zakrojoną politykę zagraniczną.
Jego konflikt z biskupem krakowskim Stanisławem ze Szczepanowa stał się przyczyną jego upadku.
Elżbieta Cherezińska rozpoczyna opowieść o trzecim koronowanym Piaście od jego narodzin, które trudno odebrać inaczej niż jak w pewnym sensie proroctwo: burza z piorunami podczas Jarych Godów, jakby sam Perun wybrał go na króla.
Książka przedstawia króla jako człowieka z krwi i kości, bardzo nam bliskiego, który zmaga się z obowiązkami, namiętnościami, kontrowersyjnymi wyborami.
Autorka Sydonii potrafi, jak rzadko który pisarz wydobyć z mroku historii często zapomniane czy mało widoczne postaci kobiece i nadać im charakter. Przez to odnosi się wrażenie, że białogłowy były równie ważne a czasami ważniejsze niż mężczyźni i że miały znaczący wpływ na ówczesne wydarzenia.
Śmiały od samego początku trzyma w napięciu, a akcja jest bardzo dynamiczna i pełna zwrotów. Narracja koncentruje się głównie na emocjach oraz na cenie, jaką płaci się za swoje wybory. Cherezińska z rozmachem odmalowuje przed oczami czytelnika świat (który większość z nas znała do tej pory z podręczników do historii), łącząc bardzo zgrabnie fakty historyczne z fikcją a Bolesława ukazując jako postać złożoną.
Interesującym zabiegiem jest brak numerowanych stron, na rzecz narracji zmieniającej się wraz z miejscem i rokiem wydarzeń czy porą roku. Według mnie wprowadza to porządek.
Książka zawiera użyteczne i potrzebne w takich przypadkach, jak literatura historyczna drzewa genealogiczne rodów i dynastii - ale w Śmiałym są one dość intuicyjne.
Elżbieta Cherezińska jest specjalistką od pisania powieści historycznych i czytając Śmiałego nie ma się wątpliwości, że wykonała kawał świetnej pracy. Pokłon dla Pani Elżbiety za zbudowanie od nowa świata, który mógłby się wydawać odległy i zapomniany, a dzięki niej stał się bardzo bliski.
Polecam Śmiałego nie tylko wielbicielom powieści historycznych, ale każdemu, któremu historia Polski leży na sercu; każdemu, kto chce przeczytać wciągającą i niezmiernie ciekawą książkę.
,,Śmiały" to pierwszy tom nowej serii od Pani Elżbiety Cherezińskiej. Seria ta opowiada dzieje Bolesława II.
Autorka zabiera nas do czasów pogańskich. Do czasów, w których miał miejsce spór między papiestwem i cesarstwem, a Czechy, Węgry i Ruś Kijowska pogrążone były w bratobójczych wojnach. W Wieku 15 lat władzę w Królestwie Polskim przejmuje Bolesław Śmiały. Wielu było takich, których chciało przejąć władze i rządzić w jego imieniu.
Elżbieta Cherezińska po raz kolejny oddała w ręce czytelnika książkę, która przybliży mu początki Królestwa Polskiego. Z niezwykłą dokładnością i wyczuciem opisuje tamte wydarzenia i postacie historyczne. Również kobiece.
Książkę o Bolesławie Śmiałym czytało mi bardzo przyjemnie. Dałam się porwać opisanej historii od pierwszych stron. Znajdziemy tutaj wiele intryg, politycznych rozgrywek jak również zaskakujących zwrotów akcji.
Bardzo lubię styl pisania Pani Elżbiety. Jest on bardzo szczegółowy, dbający o detale. I może nie czyta się tej książki szybko, ale wato po nią sięgnąć.
Ja już nie mogę doczekać kontynuacji tej historii i mogę Wam zdradzić, że długo nie będzie trzeba na nią czekać, bo ukaże się jeszcze w tym roku.
Einar z Vikny. Ochrzczony wiking. Gończy pies Chrystusa. Kim był? Rozmodlonym zdrajcą? Tym, który wierzy, wątpiąc, i który modli się przez seks? Nie znał...
Trzy wrogie siły wypowiadają wojnę Królestwu Rozpoczyna się starcie o przyszłość korony Stary król rusza na swą największą wojnę Władysław nie zdejmuje...
Przeczytane:2025-11-24, Ocena: 6, Przeczytałem,
“Złote czasy nie istnieją. Tylko wspomnienia opromieniają je ułudą pozłoty”.
Druga połowa XI wieku. Europa tonie w chaosie, a jej krainy drżą od narastających konfliktów. Spór między papiestwem a cesarstwem nieustannie się zaostrza, niemiecki król walczy z własnymi poddanymi, a na Rusi Kijowskiej, w Czechach i na Węgrzech przetaczają się bratobójcze, wyniszczające wojny. To właśnie w takim świecie zaledwie piętnastoletni Bolesław — po nagłej śmierci ojca, Kazimierza Odnowiciela — zostaje królem. Przyjmuje koronę zrujnowanego Królestwa Polskiego. Możni epoki zacierają ręce, przekonani, że młodym władcą będzie można dowolnie manewrować, że każdy z nich wyciągnie coś dla siebie. Nie docenili go. Bolesław okazuje się znakomitym strategiem, inteligentnym dyplomatą o szerokim spojrzeniu na ludzi i otaczające go państwa. W świecie, gdzie intrygi, kłamstwa, knowania, tajemnice, przemoc i zdrady plączą się z namiętnościami i nagłymi porywami serca — młody król dowodzi, że nie jest marionetką.
Elżbieta Cherezińska ma rzadki dar — potrafi otwierać wrota do przeszłości tak, byśmy czuli jej ciężar, zapach, brzmienie i puls. Jej opowieść jest wielowarstwowa, pełna dynamiki, a historyczne fakty idealnie współgrają z literacką wyobraźnią. Każda scena ma wagę i koloryt; każdy detal — od krajobrazu po szept bohatera — buduje namacalny klimat średniowiecza. Autorka pisze piękną, soczystą polszczyzną, bogatą w porównania, rytmiczną i dojrzałą. Łączy ogrom wiedzy historycznej z nieskrępowaną wyobraźnią. Potrafi nakreślić sytuacje, emocje, okoliczności i konteksty tak wyraziście, że czytelnik bez wysiłku zanurza się w świat, który dawno przeminął, a który w jej narracji pulsuje życiem. Bohaterowie — zarówno historyczni, jak i fikcyjni — są stworzeni po mistrzowsku. Mają wyrazisty psychologiczny rys, są ludzcy, niejednoznaczni, fascynująco niedoskonali.
Bolesław Śmiały szczególnie chwycił mnie za serce. Chłopak, który wyrósł na odważnego, błyskotliwego mężczyznę o ogromnym potencjale i jeszcze większym temperamencie. Mądry, dumny, impulsywny, pełen wewnętrznych walk i lęków — a przy tym absolutnie charyzmatyczny. Jego przydomek nie jest przypadkiem; w życiu i decyzjach miał ogień, który jednych zachwycał, innych przerażał.
“Śmiały” to powieść, która oddaje ducha epoki w sposób niezwykle plastyczny i intensywny. Europa pełna podziałów, gwałtowne przemiany, bezwzględność Kościoła, powstania pogańskie, krwawe walki. Życie zwykłych ludzi, dworskie intrygi, napięcia polityczne, układy i sojusze, od których zależały losy całych rodów. Jak zawsze u Cherezińskiej — kobiety nie są tłem, lecz ważnym głosem opowieści. Rzepicha, dwórki, księżniczki — każda z nich niesie inny ciężar, inne ambicje, inne lęki. Każda musi umiejętnie balansować w świecie, w którym mężczyźni rozdają karty. A w to wszystko subtelnie wpleciona została szczypta magii, tajemniczości — jakby echo dawnych wierzeń, które nigdy nie przestały szeptać pod powierzchnią historii.
To fascynująca, epicka opowieść napisana z rozmachem, kunsztem i wrażliwością. Przygoda pełna niespodzianek, od której trudno się oderwać — uczy, porusza i bawi jednocześnie. Już z niecierpliwością czekam na kontynuację. Bardzo polecam! Tatiasza i jej książki :)