Kryminał pełen humoru, tajemnic i owczej perspektywy. Międzynarodowy bestseller przetłumaczony na 30 języków! Teraz również w kinach!
W sielskiej irlandzkiej wiosce Glennkill ginie pasterz. Policja się zastanawia, a owce... działają. Uzbrojone w fragmentaryczną wiedzę o ludziach (zdobytą dzięki czytanym na głos książkom), własną logikę i ogromną determinację, rozpoczynają śledztwo pełne pomyłek, nieporozumień i zaskakująco trafnych wniosków.
To kryminał, który bawi inteligentnym absurdem, czułością i humorem opartym na obserwacji. Lekki, przewrotny i absolutnie nie do pomylenia z żadnym innym - teraz także w wydaniu filmowym.
,,Naprawdę niezwykła i wzruszająca. Najlepszy owczy kryminał, jaki przeczytasz przez cały rok".
,,Guardian"
,,Cudownie odmienna. . . Połączenie błyskotliwego humoru i naiwności sprawia, że ta powieść jest zaskakującą i odświeżającą lekturą".
,,Boston Globe"
Leonie Swann - dorastała w pobliżu Monachium, obecnie mieszka i pracuje na angielskiej wsi niedaleko Cambridge. Uzyskała stopnie naukowe z filozofii, komunikacji i psychologii na Uniwersytecie Monachijskim i w Monachijskiej Szkole Filozofii. Jej debiutancka powieść, Sprawiedliwość owiec, została opublikowana w 2005 roku i odniosła sensacyjny sukces, przez wiele miesięcy zajmując czołowe miejsca na listach bestsellerów. Od tego czasu została przetłumaczona na dwadzieścia sześć języków i zdobyła prestiżową Glauser Prize, a także nagrodę PETA.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-05-06
Tytuł oryginału: Glennkill
Kiedy ginie pasterz, owce decydują się poprowadzić własne śledztwo. Problem tylko w tym, że znają własną łąkę, a świat ludzi dane im było poznać tylko w czytanych przez pasterza opowieściach romantycznych. Jak więc przyjdzie odnaleźć się im w rzeczywistości i dojść prawdy?
Świat owiec jest tu fascynujący. To, że mi się spodobał, to jedno, ale to, że chciałabym by tak było, to zdaje się marzenie mojego wewnętrznego dziecka, które w tej powieści urzeczywistniło się.
Kryminał, który przede wszystkim jest piękną opowieścią o przyjaźni, życzliwości, tęsknocie i szacunku.
To powieść, która bawi i uczy. Pozwala spojrzeć szerzej, skierować myśl ku stronie niemożliwe? A może jednak prawdziwe.
Doskonale rozumiem fenomen tej książki. Ten świat wciąga od pierwszych stron i przytula. Ciepła baśń dla dorosłych, ale z niezłą akcją i wyrazistymi bohaterami.
Zapraszam Was do tego świata owiec, gdzie można spojrzeć na otaczającą nas rzeczywistość z kompletnie innej perspektywy.
Ja natomiast jeszcze wpadnę sobie do kina, tego również nie mogę sobie odmówić.
Owce wracają! Kontynuacja rewelacji literackiej Sprawiedliwość owiec, największego przeboju roku w Polsce 2006 w kategorii proza obca, sprzedanego...
Druga część kryminalnej serii Śledztwa Agnes Sharp bestsellerowej autorki ,,Sprawiedliwości owiec"! Nietypowa grupa seniorów ponownie rusza tropem zagadki...
Przeczytane:2026-06-05, Ocena: 4, Przeczytałam,
Jeśli oglądaliście film "Sprawiedliwość owiec" więc myślicie, że nie warto czytać książki to się grubo mylicie, fabuła jest zupełnie inna i od razu powiem, że książka jest zdecydowanie lepsza.
Nie ma wielu książek dla dorosłych pisanych z perspektywy zwierząt. Tu mamy perspektywę stada owiec i jest ona oddana mistrzowsko. Bo co z perspektywy owcy może być najważniejsze? Oczywiście pyszna trawa, bycie w stadzie no i posiadanie dobrego pasterza.
Okazuje się jednak, że gdy pasterz zostaje zamordowany stado bierze sprawy w swoje raciczki i zaczyna rozwiązywać tę kryminalną łamigłówkę. Naprawdę przyjemnie jest czytać o tym jak owce łączą ze sobą fakty i jak w końcu odkrywają co się właściwie stało. A nasz pasterz może wcale nie był takim dobrym człowiekiem jak by się wydawało, być może niektóre osoby wcale nie darzyły go taką miłością, jak jego stado.
Jeśli kochacie bajkę baranek Shaun, pokochacie też te historię. Myślę, że będzie ona też odpowiednia dla młodzieży.
Co prawdą mam poczucie, że w kilku miejscach było odrobinę za łatwo (chyba, że perspektywa srok, które nieźle dopomogły byłaby inna). To jednak śledztwo owiec było naprawdę przednie.
Ja bawiłam się przy tej książce naprawdę dobrze, a perspektywa owiec bardzo mi się spodobała. Było sporo zabawnych momentów, były też różne refleksyjne rozmyślania i to cenię w tej książce.