Przed wami dokładne objaśnienia dotyczące postaci i ich historii wraz z wieloma nowymi informacjami!
Obszerny wywiad z Tatsuyą Endo, niepublikowane dotąd rysunki i szkice, komentarze najpopularniejszych twórców i celebrytów, oraz wypowiedzi ekskluzywnych gości! To wszystko w pierwszym, monumentalnym fanbooku serii „Spy x Family”!
Wydawnictwo: Waneko
Data wydania: 2023-11-10
Kategoria: Komiksy
YOUR EYES ONLY
Takie dodatki do mang to ja rozumiem i chciałbym więcej. Bo mimo bogatego rynku mangowego w Polsce, wciąż cierpimy na niedosyt właśnie takich fanbooków czy artbooków, a to jednak coś, co robi wrażenie. I takie wrażenie bardzo pozytywne - robi też ten dodatek do ,,Spy×Family", równie ujmujący i uroczy, jak sama seria. Niby dużo stad już znamy, ale... No warto i tak, bo dobra zabawa, choć to w sumie tylko grafiki i garść informacji, zapewniona.
Jeśli chodzi o treść, mamy tu zbiór informacji o postaciach i wszystkim, co z nim związane, więc z wydarzeniami też. Ale to też okazja do poznania drobiazgów, których z serii nie znamy, jak chociażby dorosła wersja Anyi przedstawiona jako jej starsza siostra. Do tego mamy tu całe mnóstwo ilustracji, szkiców, komentarzy, a co najważniejsze solidnych rozmiarów wywiodą z autorem!
Życie po porwaniu autobusu powoli wraca do normy, a rodzina Forgerów może cieszyć się spokojem. Do czasu, aż Yor zaczyna myśleć, że ,,normalna małżonka"...
Aby zaprowadzić pokój między Ostanią a Westalis, rodzina Forger musi zmierzyć się z egzaminami wstępnymi do elitarnej szkoły. Dodatkowo aby zbliżyć się...
Przeczytane:2026-01-22, Ocena: 5, Przeczytałem, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2026, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2026 roku,
„Spy x Family” jest serią, która zasługuje na wszelkie fanbooki i dodatki. Jest ona na tyle przyjemna, że dostała już także anime, sztukę i wystawę (info ze strony redakcyjnej tomu 12). Ta książka to zwyczajnie logiczna konsekwencja, która oferuje zebrane szkice, wywiady i inne uporządkowujące świat dodatki.
Nasz fanbook otwierają kolorowe ilustracje dodatkowe, które towarzyszyły mandze w wydawanych czasopiśmie. Niektóre pojawiają się chyba w tomikach, ale informacje o opóźnieniach, hiatusach, czy innych pracach Tatsuyi Endo, raczej nie. Można je w dodatku obejrzeć w jednym miejscu, a nie skakać między różnymi pozycjami.
Poza tym dostajemy nieco światotwórczego podsumowania. W podobny sposób, co przedstawienie postaci w każdym tomiku dostajemy karty postaci każdego z główniejszych bohaterów. Karty przypominają wcześniejsze do 9 tomu informacje, jak np. kiedy moc Anyi nie działa. Dla zapominalskich jest też lista wszystkich pozostałych postaci, czy po prostu streszczenie rozdziałów.
W dodatku, jeśli ktoś obawiał się, że w fanbooku serii komediowej będzie poważnie, to nie ma o co. W pierwszej karcie – Loida – dostajemy kolor jego majtek. Jednak tylko tutaj. W podobny sposób w zestawie pytań do każdej karty chyba każda damska postać ma pytanie o wymiary. Tatsuya Endo śmiertelnie poważnie odpowiada, przedstawiając rozmiar stopy Anyi i zdradzając, że w jego świecie postacie mają mniejsze stopy, czy jak silna jest Yor.
Ponadto autor potrafi coś dodać, uzupełnić lub odkryć. Możemy poznać dodatkowe fakty na temat wizyty Fiony w górach, czy widoczne drzewo decyzyjne Loida, które zaproponował Frankowi na randkę. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Po tym mamy fanarty innych mangaków. Nie tylko pokazują one znanych bohaterów w nieco innym graficznym stylu, ale dostajemy także komentarze zdradzające relacje między autorem i nimi. Choć nie wiem, czy strona życzeń bez żadnego rysunku liczy się jako fanart, a takie się zdarzają.
W sumie można iść tak w nieskończoność, bo mamy tu niezwykle dużo dodatków i innych grafik z procesu powstawania mangi – czy to powracające tła, czy projekty postacie. Te ostatnie pojawiają się w tomikach, jednak tam w zabawny sposób komentuje je Franky. Tutaj tego zadania podejmuje się sam autor, dodając jeszcze więcej, niż informator Loida pod obwolutą. W dodatku tu na pewno jest więcej tych projektów.
Najwięcej czytania napotkamy jednak w sekcji wywiadów. Jest ich sporo i podejmują różne tematy. Z tego powodu nie wszystkie mnie interesowały i większość tylko przejrzałem. Jednak niektóre ciekawie przedstawiają kulisy pracy i życia Tatsuyi Endo. Inne opowiadają o inspiracjach i innych mangach z czytającymi w myślach dziećmi. Może kiedyś pochylę się nad tym dokładniej.
Na koniec jedna ciekawostka, która przemyka mimo bycia na wierzchu, i trochę problemów. Ciekawostką są okładki i to, co na nich jest. Autor ma kolekcję modeli dizajnerskich krzeseł i foteli z okresu zimnej wojny. To na nich sadza właśnie naszych bohaterów na okładkach. W dodatku to, co przed nimi jest jawne, a za – to, co ukrywane. Czasem człowiek widzi, podświadomie rozumie, ale musi przeczytać, by docenić.
Co do problemów, niestety widać, że był oryginalnie wydawany po japońsku. Chodzi o możliwość pisania w pionie zamiast poziomu. Z tego powodu niektóre zdania są strasznie pocięte w linijkach i utrudnia to czytanie. Czasem w normalnych mangach też to się zdarza, ale tutaj jest tego typu problemów zwyczajnie dużo.
Nawet jeśli nie zamierza się czytać całego fanbooka, to każdy lubiący serię „Spy x Family” może przynajmniej go przejrzeć. Naprawdę warto. W dodatku, gdyby ktoś chciał pisać o mandze lub anime cokolwiek mądrzejszego, to ta pozycja podsumowuje praktycznie wszystko dotychczas opublikowane w serii. Zwyczajnie nie trzeba samemu porządkować praktycznie nic. A jeśli ktoś chce zanurzyć się w świecie, to na pewno się nie zawiedzie, choć raczej nie jest to pozycja na jedno czytanie. Ja za to doceniłem przede wszystkim wywiady przedstawiające Tatsuye Endo jako człowieka. Przypadkiem tego, który stoi za „Spy x Family”.
Fanbook czytany dzięki życzliwości Biblioteki na Koszykowej (Biblioteki Głównej Województwa Mazowieckiego).