Okładka książki - Świat Akwilonu. Magowie. Tom 5. Shannon

Świat Akwilonu. Magowie. Tom 5. Shannon

,,Magowie" to seria rozgrywająca się w Akwilonie, jednym z największych komiksowych uniwersów fantasy. Cykl jest poświęcony czarodziejom z rasy ludzkiej, którzy podążają różnymi ścieżkami mocy.

W wolnym mieście Castlelek na północy Arranii żyje się wygodnie i spokojnie, przez co miejscowa czarodziejka Shannon (którą poznaliśmy w 1 tomie cyklu) ma mało pracy i okropnie się nudzi. Marzy o prawdziwych przygodach i walce z poważnymi zagrożeniami, ale nawet się nie spodziewa, że moce ciemności mogą się objawić podczas niewinnej dziecięcej zabawy. Czy w godzinie próby młoda czarodziejka okaże się przygotowana do starcia z przerażającą siłą pochodzącą z otchłani kosmosu?

Świat Akwilonu wymyślili dwaj francuscy scenarzyści specjalizujący się w opowieściach mitycznych, baśniowych i fantastycznych: Jean-Luc Istin (,,Merlin", ,,Les druides", ,,Excalibur") i Nicolas Jarry (,,Zmierzch bogów" , ,,Les brumes d'Asceltis"), którzy do współpracy zaprosili wielu doświadczonych twórców. Piąty album serii o magach został napisany przez pierwszego z nich, a narysowany przez dwoje grafików: Hiszpana Kyka Duartego (,,World War Wolves", ,,Chroniques de la Guerre des Fées") i Włoszkę Ornellę Savarese (minicykl science fiction ,,Enemy").

Informacje dodatkowe o Świat Akwilonu. Magowie. Tom 5. Shannon:

Opinie o książce - Świat Akwilonu. Magowie. Tom 5. Shannon

Avatar użytkownika - PopKulturowyKoci
PopKulturowyKoci
Przeczytane:2025-12-11, Ocena: 5, Przeczytałem,
POPKULTUROWY KOCIOŁEK: Piąta odsłona serii skupia się na postaci Shannon, którą mieliśmy okazję poznać w pierwszej części cyklu. Teraz jako dorosła, posiadająca potężne moce, pełni ona rolę strażniczki miasta Castlelek, w którym nic się nie dzieje. Fabuła szybko nabiera jednak tempa, gdy pozornie niewinna dziecięca zabawa prowadzi do odkrycia pradawnej tabliczki, będącej wrotami dla złowrogiej istoty z otchłani. Wszechobecny spokój i nuda przeradza się wtedy błyskawicznie w chaos i naprawdę poważne zagrożenie miasta i jego mieszkańców. Fabuła albumu Świat Akwilonu: Magowie tom 5 przywołuje klimaty horroru klasy B i odrobinę Lovecrafta, łącząc elementy magiczne i detektywistyczne. Elementy grozy są tu naprawdę sprawnie ukazane, podsycając napięcie i angażując czytelnika. Do tego narracja rozwija się tu stopniowo, wciągając odbiorcę w złożone relacje między bohaterami. Shannon pokazuje tu nie tylko swoją siłę, ale również rozwagę i determinację, co pozwala lepiej poznać jej charakter. Ciekawie wypada jej ewolucja. W stosunku do pierwszego tomu wyraźnie widzimy bowiem jej odmienione oblicze. Shannon z młodego, energicznego maga zmienia się w zdeterminowaną, doświadczoną obrończynię, która zdaje sobie sprawę z posiadanych mocy i spoczywającej na jej barkach odpowiedzialności. Docenić należy tu również postać towarzyszącego jej Tyroma czy inne postacie drugoplanowe, które wnoszą do historii dodatkowe emocjonalne i dramatyczne napięcie
Mięciutkie książeczki. Powiedz brum brum
Okładka ksiązki - Mięciutkie książeczki. Powiedz brum brum

Książeczki dla maluszków wykonane z miękkiej, leciutkiej pianki, z dużymi obrazkami w pastelowych kolorach - idealne dla małych rączek na pierwsze...

Kolorowanka-ubieranka. Myszki
Okładka ksiązki - Kolorowanka-ubieranka. Myszki

Dorysuj, doklej, pokoloruj! Wesołe kolorowanki z dodatkową aktywnością. Najpierw dziecko ma za zadanie dorysować zwierzątku ubranie, a następnie pokolorować...