Okładka książki - Świąteczne łamigłówki. 150 zagadek dla małych i dużych

Świąteczne łamigłówki. 150 zagadek dla małych i dużych

Daj się porwać świątecznej atmosferze z kultowymi zagadkami doktora Garetha Moore'a!

Zostań elfem w fabryce prezentów,

nie pozwól reniferom uciec, naprawiając ogrodzenie w ich zagrodzie,

pomóż pasażerom pociągu wrócić na święta do domu,

ułóż upominki pod choinką w taki sposób, by każdy został obdarowany!

Czas świątecznych spotkań to idealna okazja, by wspólnie z rodziną i przyjaciółmi pogłówkować nad wykreślankami, krzyżówkami i słówoku. Radość gwarantowana!

A jeśli potrzebujesz wytchnienia od świątecznego zamieszania, znajdź chwilę tylko dla siebie i rozwikłaj kilka zagadek w towarzystwie zimowej herbaty i ciepłego koca.

Świąteczne łamigłówki to doskonały zimowy podarunek dla małych i dużych!

A może sam poprosisz o nie w liście do Świętego Mikołaja?

Informacje dodatkowe o Świąteczne łamigłówki. 150 zagadek dla małych i dużych:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-11-12
Kategoria: Hobby

Tagi: Hobby

Kup książkę Świąteczne łamigłówki. 150 zagadek dla małych i dużych

Świąteczne łamigłówki. 150 zagadek dla małych i dużych - opinie o książce

Przed wami książka, którą powinien pokochać każdy, który lubi gry logicznościowe. Mamy tutaj sto pięćdziesiąt łamigłówek w których skład wchodzą wykreślanki, krzyżówki oraz kodowanki. Gdyby jednak jakimś sposobem nie udało wam się czegoś rozwiązać, to na końcu książki znajdziecie ich rozwiązania:-) Pierwszą zabawą jest wykreślanka ozdób świątecznych. W tym momencie nawet może zobaczyć co do takich ozdób należy:-). Drugi punkt to śnieżynkowe sudoku i to dokładnie w kształcie samej śnieżynki:-) Na stronie czternastej macie naprawę kolei i to raczej kombinowanie dla około ośmiolatka wzwyż. Tak naprawdę te wzory pojawiają się co piętnaście łamigłówek. Przyznaję, że niektóre choćby dla mnie były trudne. Chodziło o grę gdzie podłożyć prezent. To było bardzo podobne do sudoku, jednak rząd cyfr miał aż cztery cyfry i tak od razu, to mocno musiałam pokombinować, aby zrozumieć o co chodzi. W każdej łamigłówce macie instrukcję obsługi, więc to duże ułatwienie. Później wiadomo, zajrzałam na koniec i normalnie trafiło mnie olśnienie:-) Reszta powtórzeń tej gry była dużo prostsza:-). Po całokształcie stwierdzam, że to książka dla całej rodziny. Wiadomo, dzieci z wykreślankami poradzą sobie od razu. Świąteczny krąg liter jest kołem w którym mamy litery z których trzeba utworzyć wyrazy. To gra w którą codziennie gra mój dwunastolatek i uważam, że bardzo rozwija myślenie. Znajdź drogę to lawirowanie między labiryntem bardzo wielu drobnych uliczek, które mają nas doprowadzić do samego dołu. To było prawdziwe wyzwanie, ale bardzo zabawne, młodsi również kombinowali:-) Ja wiem, że tak się nie robi, ale posłuchajcie. Zasiądźcie do stołu z kilkoma osobami i wydrukujcie z tej książki kilka takich samych gier i zróbcie wyścigi, kto pierwszy rozwiąże daną łamigłówkę:-) To dopiero relaks, chęć rywalizacji i obroty myślowe na pełnej parze:-) A że macie ich aż sto pięćdziesiąt, to zobaczcie na jak długo wam ta książka wystarczy:-) Nigdzie nie jest bowiem powiedziane, że ma z niej korzystać tylko jedna osoba:-) To właśnie spowodowało, że daję jej wysoką punktację:-) Zdecydowanie polecam:-)

Avatar użytkownika - dajnurawksiazki
dajnurawksiazki
Przeczytane:2026-01-06, Ocena: 6, Przeczytałem,

??

Dziś chciałabym Wam pokazać książkę pełną świątecznych łamigłówek. Znajdziecie tu m. in. wykreślanki, krzyżówki, labirynty, sudoku czy słowne drabiny.

Zagadek jest aż 150, więc spokojnie wystarczy dla całej rodziny, zwłaszcza że pewnie jednemu bardziej podpasuje np. sudoku, a drugiemu wykreślanki. Ja najbardziej wkręciłam się w świąteczne kręgi, w których trzeba było wymyślać słowa z użyciem konkretnych liter.

Jest to gwaracja świetnej zabawy i możliwość rozruszania głowy po świątecznych długich i obfitujących w sycące potrawy spotkaniach. A może nawet zabierzecie tę książkę do rodziny lub przyjaciół? Jeśli któreś zadanie Was przerośnie, spokojna głowa - z tyłu macie rozwiązania ich wszystkich.

Polecam!

??

[współpraca reklamowa z @znak_koncept]

Świąteczne łamigłówki to zbiór 150 zagadek dla małych i dużych. Wg mnie bardziej dla dużych, ale wspólnie jak najbardziej można spędzać czas przy tych rozrywkach.

Znajdziecie tutaj gamę wykreślanek, kodowanek i krzyżówek. Pomożecie elfom zapanować nad prezentami, reniferom nie pozwolicie uciec, a pod choinką poukładacie prezenty dla wszystkich.

Zdecydowanie muszę pomyśleć jak naprawić tory, aby każdy pasażer mógł wrócić na święta do domu. Tutaj mam największą rozkminę ?

Czas więc na zabawę!

Avatar użytkownika - ktomzynska
ktomzynska
Przeczytane:2025-11-24, Ocena: 6, Przeczytałam,

Co powiesz na to, aby święta były nie tylko czasem prezentów i kolęd, ale też prawdziwego intelektualnego wyzwania z bliskimi?

,,Świąteczne łamigłówki. 150 zagadek dla małych i dużych" Gareth Moore to książka, która udowadnia, że w świątecznym chaosie można znaleźć przestrzeń na skupienie, zabawę i wspólne rodzinne chwile pełne śmiechu i satysfakcji.

Już od pierwszych stron książka wciąga w swój świat - świat, w którym stajesz się elfem w fabryce prezentów, musisz pilnować, by renifery nie uciekły z zagrody, czy pomóc pasażerom pociągu dotrzeć na czas do domu. Każda łamigłówka jest jak mała przygoda: labirynty, wykreślanki, krzyżówki, słówoku, szyfry i zadania logiczne wymagają od nas skupienia, cierpliwości i odrobiny kreatywności. To właśnie ta różnorodność sprawia, że książka trafia zarówno do młodszych, jak i starszych czytelników - nikt nie poczuje się znudzony ani przytłoczony.

Jednym z największych atutów ,,Świątecznych łamigłówek" jest klimat. Gareth Moore doskonale wplata w zagadki magię świąt - opisując zimowe scenerie, migoczące światełka i ciepło rodzinnego domu, jednocześnie stawiając przed czytelnikiem wyzwania wymagające koncentracji. To idealna równowaga między relaksem a intelektualnym treningiem. Ja podczas lektury często czułam, jak emocje świąteczne mieszają się z radością z rozwiązania kolejnej zagadki - momenty te były małymi triumfami, które dodatkowo umilały długie wieczory.

Książka świetnie sprawdza się w formie rodzinnej - dzieci, rodzice, a nawet dziadkowie mogą wspólnie siadać przy stole z kubkiem gorącego kakao i kocem, żeby pogłówkować nad łamigłówkami. Jednocześnie nie zabrakło miejsca na samotne chwile relaksu - dla tych, którzy chcą wyciszyć się po dniu pełnym codziennych wrażeń. Różnorodność poziomów trudności sprawia, że każdy znajdzie tu coś dla siebie: łatwiejsze zadania dla najmłodszych i bardziej wymagające wyzwania dla starszych, które nie pozwolą się nudzić.

,,Świąteczne łamigłówki" to nie tylko zbiór zadań - to swoisty rytuał, który pozwala zatrzymać się na chwilę, zająć głowę czymś przyjemnym i wprowadzić do domu świąteczny nastrój pełen kreatywności i zabawy. Zdecydowanie polecam ją każdemu, kto szuka sposobu, by połączyć magię Bożego Narodzenia z intelektualnym wyzwaniem.

Ocena: 9/10 - za atmosferę, różnorodność zagadek i możliwość wspólnego spędzania czasu z rodziną.

5-minutowe gry umysłowe dla małych geniuszy
Gareth Moore0
Okładka ksiązki - 5-minutowe gry umysłowe dla małych geniuszy

Ten oryginalny i opatrzony zabawnymi ilustracjami tomik zawiera 101 gier umysłowych skierowanych do wszystkich małych bystrzaków (10-latków i starszych)...

Nowe gry umysłowe dla małych geniuszy
Gareth Moore0
Okładka ksiązki - Nowe gry umysłowe dla małych geniuszy

Ten oryginalny i opatrzony zabawnymi ilustracjami tomik zawiera 101 gier umysłowych, zupełnie nowych, wciągających, ciekawych i skierowanych do wszystkich...