Światy nieobjęte Małgorzaty Szwedy-Czerwińskiej to tom poezji, który nie daje się uchwycić w jednej definicji. To przestrzeń utkanych znaczeń, zapis wewnętrznych poruszeń, które rodzą się na granicy tego, co wypowiedziane, i tego, co pozostaje niedookreślone. Autorka prowadzi czytelnika nie tyle przez kolejne utwory, ile przez stany – emocjonalne, egzystencjalne i duchowe – tworząc mapę doświadczeń, które wymykają się prostym kategoriom.
Już od pierwszych wersów wyczuwalna jest szczególna uważność na słowo. Poezja Małgorzaty nie jest opowieścią linearną, lecz raczej ruchem – pulsowaniem między obecnością a nieobecnością, między światłem a ciemnością, między pragnieniem a jego echem. To język, który nie narzuca, lecz zaprasza – do zatrzymania, do wsłuchania się, do wejścia w przestrzeń, gdzie znaczenia nie są podane wprost, lecz rodzą się w relacji z czytelnikiem.
W tomiku szczególne miejsce zajmuje motyw granicy – tej, która oddziela, ale i tej, która otwiera. Granicy pomiędzy ja i drugim człowiekiem, pomiędzy pamięcią a teraźniejszością, pomiędzy tym, co znane, a tym, co dopiero się wyłania. Autorka z wyczuciem prowadzi nas przez te przejścia, pozwalając doświadczać zarówno kruchości, jak i siły, które współistnieją w ludzkim wnętrzu.
Poezja ta nie próbuje wszystkiego nazwać – przeciwnie, zostawia przestrzeń, w której czytelnik może odnaleźć własne sensy, własne obrazy, własne „światy nieobjęte”.
Tom ten jest również opowieścią o przemianie, o odwadze spojrzenia w głąb siebie, o konfrontacji z lękiem, samotnością, tęsknotą – ale także o odnajdywaniu światła w sobie, które nie zawsze przychodzi gwałtownie, lecz często rodzi się cicho, niemal niezauważalnie, w rytmie codziennych doświadczeń.
Wrażliwość Autorki ujawnia się nie tylko w warstwie językowej, lecz także w konstrukcji całego tomu. Poszczególne utwory układają się w wielogłosową całość – przypominającą wewnętrzny dialog, w którym każda fraza jest echem poprzedniej, a jednocześnie zapowiedzią kolejnej. To kompozycja, która nie zamyka się w ramach, lecz pozostaje otwarta – tak jak otwarte pozostają pytania, które niesie.
Oddając Światy nieobjęte w ręce Czytelników, przekazujemy nie tylko zbiór wierszy, lecz także zaproszenie do doświadczenia – do wejścia w przestrzeń, gdzie słowo staje się transformacją.
Z wyrazami uznania i wdzięczności za tę literacką podróż –
Agnieszka R. Lisztwan
Wydawnictwo Poeticus
Data wydania: 2026-05-01
Kategoria: Poezja
Przeczytane:2026-05-28, Ocena: 6, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2026, 52 książki 2026, 52 książki 2026, 26 książek 2026, 12 książek 2026, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2026 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2026, Patronat medialny,