Okładka książki - Święta w Polsce

Święta w Polsce

Czy wiesz, że w Polsce święta to czas prawdziwej magii? Dzieją się wtedy różne cuda! Ze śniegu wyrastają kwiaty, woda w strumykach zamienia się w miód lub w złoto, a zwierzęta mówią ludzkim głosem. I to jeszcze nie wszystko!

Razem z Turoniem, jednym z kolędników, wyrusz w podróż przez świąteczne obyczaje, magiczne przesądy i zapomniane tradycje. Od wróżb w noc andrzejkową przez mikołajki, adwentowe lampiony aż po kolędy trzech króli i karnawałowe zabawy.

Turoń zdradzi ci wszystkie świąteczne tajemnice. Dlaczego w jednej części Polski zajadamy się słodką od miodu kutią, a w innej - grochem z kapustą? Po co na stole pusty talerz? Czy prezenty pod choinką zostawia Mikołaj, Dziadek Mróz, Gwiazdka czy może Aniołek?

Odkryj magiczne polskie tradycje i przeżyj święta tak jak twoja praprababcia.

W środku znajdziesz również:

- grę planszową ,,Szlakiem kolędników",

- 4 projekty plastyczne do samodzielnego wykonania,

- przepis na szczodraki - bułeczki przynoszące szczęście,

- link do strony z nagraniem kolędy.

Patryk Rutkowski (@etnolog_w_pracy) to miłośnik kultury ludowej, antropolog i choreograf. Szyje tradycyjne stroje ze wszystkich regionów Polski. Podróżuje nie tylko po świecie, ale też w czasie, tropiąc przeszłość swoich przodków.

Informacje dodatkowe o Święta w Polsce:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-10-15

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 6 lat

Kup książkę Święta w Polsce

Święta w Polsce - opinie o książce

Każdy z nas zna wiele świątecznych tradycji, które co roku stara się powielać, co prawda sporo z nich się zmienia i nie spędzamy już tego czasu podobnie, jak nasi przodkowie, dlatego warto zainteresować się tym, co na przykład w tym czasie robiła nasza babcia, kiedy była mała.
Święta w Polsce to książka, dzięki której poznamy wszystkie tradycje dawnych lat, żeby było nam łatwiej się w niej odnaleźć będziemy mieć przewodnika Turonia. Okres świąt zaczynamy andrzejkami dla kobiet oraz katarzynkami dla mężczyzn, teraz jedno z tych świąt zostało wyparte, a andrzejki stały się po prostu imprezą taneczną dla dorosłych, a szkoda, ponieważ dawniej jednak było ciekawiej. Dorośli spotykali się tego dnia, żeby sobie powróżyć, lanie wosku, obieranie jabłka, żeby zrobić jak najdłuższą obierkę, czy też losowanie patyków, żeby wiedzieć czyj mąż będzie najniższy. Potem przechodzimy do adwentu i rorat, to zdecydowanie tradycje bardziej dla wierzących osób, ale nie tylko, ludzie w tym czasie grali na ligawkach, wyjątkowo szanowali ziemię oraz chodzili na specjalne msze z pięknym lampionem. Dalej mamy opisy kiszenia kapusty oraz darcia pierza, imprezy Barbórkowej, Mikołajki, które teraz również są bardzo sławne, wigilia Świętej Łucji, przedstawienie tradycyjnych strojów oraz przygotowanie do wigilii.
Ta książka to taki powrót do przeszłości, czasy może i były trudniejsze, ciężko było zdobyć wiele produktów, jednak radość była większa i ludzie razem spędzali ten czas. Takie poznanie dawnych tradycji może być świetnym tematem do rozmowy z naszymi babciami i dziadkami o tym, jak oni spędzali grudniowy czas. Na pewno będzie im miło, że mogą sobie powspominać czas dzieciństwa.
Wydanie jest naprawdę piękne, mamy tutaj poruszone naprawdę dużo zagadnień i jest sporo tekstu, więc poznawanie jej możemy sobie rozłożyć w czasie, czytając o danych świętach w ten sam dzień lub trochę przed żeby móc porównać dawne czasy z teraźniejszymi. Mamy tutaj również dużo kolorowej grafiki, dzięki, której jeszcze lepiej możemy wczuć się w to, jak było kiedyś.