Okładka książki - Szczęśliwe dni. Opowiadania wszystkie. Szczęśliwe dni. Opowiadania wszystkie

Szczęśliwe dni. Opowiadania wszystkie. Szczęśliwe dni. Opowiadania wszystkie

Prawdziwe dzieło mistrza! Wszystkie opowiadania Pawła Huellego po raz pierwszy w jednym tomie.

Misternie skonstruowane, wielowarstwowe, zawsze na granicy światła i mroku, niepodrabialne. Pozornie proste historie o zwykłych ludziach i codziennych wydarzeniach pod piórem Pawła Huellego przeistaczają się w głęboką medytację nad ludzkimi triumfami i upadkami, nad złożonością uczuć, nad kruchością pamięci. Wyjątkowy talent autora Weisera Dawidka to talent do snucia opowieści hipnotyzujących, zapadających w pamięć, pełnych nieoczywistych znaczeń. Talent, który właśnie w opowiadaniach lśni najjaśniej, sprawiając, że żadna z tych historii nie pozwala o sobie zapomnieć.

Informacje dodatkowe o Szczęśliwe dni. Opowiadania wszystkie. Szczęśliwe dni. Opowiadania wszystkie:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-11-12

Tagi: Proza literacka

Kup książkę Szczęśliwe dni. Opowiadania wszystkie. Szczęśliwe dni. Opowiadania wszystkie

Szczęśliwe dni. Opowiadania wszystkie. Szczęśliwe dni. Opowiadania wszystkie - opinie o książce

Avatar użytkownika - czarksiazek
czarksiazek
Przeczytane:2025-12-01, Ocena: 6, Przeczytałam,

"Szczęśliwe dni" to prawie tysiąc stronicowy tom, zawierający zbiór wszystkich opowiadań Pawła Huelle, stanowiący prawdziwą gratkę dla fanów zmarłego w 2023 roku pisarza. Ja po przeczytaniu połowy z nich, dołączam do grona wielbicieli pióra autora. Cóż to była za wspaniała uczta literacka wprowadzająca czytelnika do świata zwykłych ludzi, ale pełnego głębokich przemyśleń, refleksji, trafnych, wnikliwych spostrzeżeń. Opowiadania czyta się z wielką uwagą, nie da się przejść obojętnie obok tak pięknie skonstruowanej fabuły każdego z nich. Widać, że pan Paweł to nie pisarz z przypadku. Umiejetnie posługuje się językiem, z kunsztem literackim, którym wręcz czaruje, nawet pisząc o przyziemnych sprawach, poruszając się na granicy światła i mroku, nierzadko z pewną dozą ironii. Dzięki autorowi to co zwyczajne, nabiera głębi, zmusza do myślenia i zapada w pamięć. Z opowiadań wyłania się również fascynujący obraz Gdańska, namalowany oczami pisarza.

Książka idealna dla tych, którzy cenią sobie literaturę pozostawiającą po sobie ślad i zaspokajającą czytelnicze zmysły. Idealna lektura na długie jesienno-zimowe wieczory. Polecam!!

Avatar użytkownika - zaczytana__m
zaczytana__m
Przeczytane:2025-11-24, Ocena: 6, Przeczytałem,

Paweł Huelle to duma polskiego narodu w dziedzinie literatury. Pisarz, prozaik, poeta i dramaturg. Człowiek wielu talentów, o którym powinien usłyszeć świat.

,,Szczęśliwe dni" to z pozoru zwykłe historie o zwykłych ludziach i ich codzienności. Autor zagłębia się jednak w tę proste rzeczy, rozkładając na czynniki ludzkie wzloty, jak i upadki. Sprawia, że opisywane przez niego sytuacje stają się magiczne na swój sposób.

Powiedziałabym, że podróż przez kartki tej książki jest bardzo intymna. Każdy Czytelnik w jakiś drobny sposób odbierze ją z pewnością w indywidualnie. Jest ona bardzo refleksyjna i wielokrotnie wprawia w zadumę...

Powieści Huelle są wielowarstwowe, na granicy światła i mroku. Dba on o najdrobniejsze szczegóły, dzięki czemu wszystko jest dopracowane w każdym stopniu. Nie da się ukryć, że Autor sztukę pisania ma opanowaną do perfekcji, a jego dzieła czyta się z ogromnym zaangażowaniem, ciekawością i zachwytem.

,,Szczęśliwe dni" liczą sobie tysiąc stron. Są obszernym zbiorem WSZYSTKICH opowiadać Pawła Huelle, których nie da się po prostu przeczytać i o nich zapomnieć. One pozostają w czytelniku na długo, a ten nieświadomie często przywołuje je potem w pamięci.

W tej książce nie ma minusów, więc na próżno się ich doszukiwać. I chociaż na codzień nie czytam prozy to w tym przypadku nie mogę opędzić się z zachwytu.

Castorp
Paweł Huelle0
Okładka ksiązki - Castorp

Hans Castorp przybywa do Gdańska. Mimo ostrzeżeń wuja wsiada na statek w Hamburgu i rozpoczyna dziwną podróż. Podczas morskiej przeprawy towarzyszy mu...

Talita
Paweł Huelle 0
Okładka ksiązki - Talita

Powrót mistrza. Każda ludzka historia jest jak tajemnicze laboratorium uczuć i pamięci – dwoje ludzi pozornie beznamiętnie obserwujących...