Okładka książki - Szepty pocałunków znad Bosforu

Szepty pocałunków znad Bosforu

Fałszywa tożsamość, sekrety i aranżowane małżeństwo tworzą romans, który wciąga od pierwszej strony!

Na łożu śmierci ojciec prosi Atesa Dolunaya, aby zaopiekował się Evin – dziewczyną, którą troskliwie chronił przez lata. Ates czuje się zobowiązany spełnić ostatnią wolę ojca, ale Evin ma swoje plany. Związek z Atesem jej nie interesuje, lecz finansowe wsparcie już tak. Przekonuje przyjaciółkę Laylę, by ta udawała ją na spotkaniach z Atesem.

Spotkanie nie idzie zgodnie z planem. Ates jest oczarowany Laylą, myśląc, że to Evin. Layla również czuje się przy nim dobrze, choć dręczy ją poczucie winy. Ates nalega na kolejne spotkania, a Layla nie potrafi mu się oprzeć.

Czy prawda wyjdzie na jaw? Dokąd poprowadzi ich rosnące uczucie?

Ta opowieść o zakazanej miłości, kłamstwach i sekretach wciągnie Cię bez reszty! Przygotuj się na emocjonującą podróż przez świat pełen intryg i nieoczekiwanych zwrotów akcji.

Szepty pocałunków znad Bosforu to historia pełna emocji. Ates składa ojcu obietnicę, której nie zamierza spełnić. Co się stanie, kiedy spotka się z Evin? I czy ta dziewczyna jest tą, za którą się podaje? Tego wszystkiego dowiecie się, czytając tę książkę.

Polecam!

magdalenagrzejszczyk
Przeczytane:2025-04-07, Ocena: 6, Przeczytałem,

💋💋💋 Recenzja patronatu 💋💋💋

( #współpracareklamowa )

Paula Ciulak & " Weronika Karczewska-Kosmatka "Szepty pocałunków znad Bosforu"
@paulaciulak.autorka
@wzkarczewska

Wydawnictwo: WasPos
@waspos

💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋💋

" Po lecie jednak nadchodzi jesień, kiedy to deszcz zmywa nadzieję na słońce, a spadające liście przypominają, że życie nie jest bajką i nie wszystkie marzenia się spełniają. Tak było, kiedy przejrzałem na oczy, kiedy poznałem prawdę, że by-łem oszukiwany..."

„Szepty pocałunków znad Bosforu” to historia, która łączy w sobie wątki romantyczne i trudne tematy życiowe.. Opowiada o przyjaźni, która prowadzi do niespodziewanej miłości, a wszystko to na tle kłamstw, które w końcu wychodzą na jaw..

Książka skupia się na niezwykle interesującym klimacie Turcji, który jest obecny w tle, mimo że nie jest bezpośrednio akcentowany..

Fałszywa tożsamość i aranżowane małżeństwo to świetne elementy, które mogą prowadzić do wielu emocjonujących zwrotów akcji.. Ates Dolunay, czując się zobowiązanym do spełnienia ostatniej woli swojego ojca, wpada w skomplikowaną sytuację, gdy Evin nie jest zainteresowana prawdziwym związkiem, a jedynie wsparciem finansowym..

Wprowadzenie Layli jako zastępstwa Evin dodaje dodatkową warstwę napięcia, zwłaszcza gdy Ates zaczyna darzyć uczuciem nie tę osobę, którą myśli.. Z pewnością ta dynamika między postaciami stworzy wiele emocjonalnych momentów i dylematów..

Główną bohaterką jest Layla, zwyczajna dziewczyna, która wykonuje pracę z pasji.. Jednak za jej uśmiechem kryje się życie pełne cierpienia i strachu, co sprawia, że postać jest bardzo złożona i realistyczna..

Powieść ukazuje, jak skomplikowane mogą być relacje międzyludzkie i jak kłamstwa mogą wpłynąć na życie bohaterów.. Z biegiem czasu postacie muszą stawić czoła konsekwencjom swoich wyborów, co prowadzi do głębszej refleksji nad moralnością i wartościami.. Cała narracja jest pełna emocji, ukazując jednocześnie brutalność rzeczywistości oraz wpływ rodzinnych problemów na losy bohaterów..

książka jest pełną emocji i zawirowań historią.. Wydobywa na światło dzienne nie tylko romantyczne uczucia, ale także złożoność relacji rodzinnych i konsekwencje kłamstw.. Konflikty wewnętrzne bohaterów oraz ich zmagania nadają opowieści głębi..

" Nigdy nie wierzyłam w miłość od pierwszego wejrzenia, ale… Moje serce drżało, gdy tylko myślałam o Atesie. Sprawiał, że moje ciało płonęło żywym ogniem. Nigdy dotąd nie zaznałam takiego uczucia..."

Ates, który po śmierci ojca czuje się zobowiązany do opieki nad Evin, dziewczyną, którą jego ojciec chronił przez lata.. Evin jednak nie jest zainteresowana romantycznym związkiem z Atesem, lecz widzi w nim potencjalne źródło finansowego wsparcia.. W związku z tym przekonuje swoją przyjaciółkę Laylę, aby ta udawała ją podczas spotkań z Atesem..

Kiedy Layla spotyka się z Atesem, sytuacja nie rozwija się zgodnie z planem.. Ates jest oczarowany Laylą, myśląc, że to Evin, co prowadzi do złożonych emocji.. Layla, mimo że czuje się winna z powodu oszustwa, również zaczyna odczuwać przyciąganie do Atesa.. Jego determinacja do organizowania kolejnych spotkań sprawia, że Layla staje przed trudnym wyborem między lojalnością wobec przyjaciółki a własnymi uczuciami..

Layla to dziewczyna, która nie ma w życiu łatwo. Jej ojciec to alkoholik, który znęca się nad jej matką. Brakuje im pieniędzy, a gdyby nie ona to jej młodsi bracia nie mieliby co jeść. Nie stać ją na studia, o których zawsze marzyła. Zarabia szyjąc na zamówienie i jest w tym naprawdę dobra. Jednak nie są to wystarczające pieniądze, które pozwoliłyby zabrać braci i się wyprowadzić. A ona ich nie opuści. Wiecie co jest okropne? Już nie zachowanie ojca, a matki. Nigdy nie zrozumiem takiego postępowania. Bo jeśli ona sama wybrała swój los, żeby zostać z przemocowym mężem to okej, ale jeśli na tym wszystkim cierpią dzieci, to już nie jest wcale okej. Jak można w takiej sytuacji wybrać życie z takim mężem?  Jaka matka tak robi? Jaka to jest matka, która pozwala na krzywdzenie dzieci i bezradnie się temu przygląda? Nic w tym zakresie nie robi i nawet nie ma ochoty. To jest naprawdę strasznie frustrujące.

Ates z kolei ma prawie wszystko. Nie narzeka na brak pieniędzy, które pochodzą zarówno z legalnych, jak i nielegalnych źródeł. Obecnie mężczyzna szykuje się na wybory. Kandyduje na stanowisko burmistrza. Poznajemy go w momencie, kiedy jego ojciec umiera, a przed śmiercią zobowiązał do czegoś swojego syna. Mężczyzna wymógł na nim pewną obietnicę wobec dziewczyny – Evin, którą przez lata on sam chronił. Pragnie, aby Ates się z nią ożenił. Obietnica, to obietnica, ale czy mężczyzna ją spełni?

Ates i Layla. Dwie różne osoby. Dwie osoby pochodzące z różnych środowisk. Różnią się jak dzień i noc. Co w takim razie powoduje, że dochodzi do ich spotkania?

To właśnie Layla udając przyjaciółkę udaje się na spotkanie z mężczyzną. Jej cel? Wyperswadować mu pomysł aranżowanego małżeństwa, tylko w taki sposób, żeby nie odciął jej przyjaciółki od pieniędzy. Wszystko wydaje się łatwe, prawda? Okazuje się, że niekoniecznie. Ates chce ją poznać. A kto wie, można narodzi się pomiędzy nimi miłość?

Bohaterzy coraz więcej spędzają ze sobą czasu i coraz bardziej lubią swoje towarzystwo. Layla jest zauroczona Atesem. Okazuje się, że z wzajemnością. Ich relacja wspaniale się rozwija. Bohaterka tak dobrze spędza z nim czas, że zapomina o smutnej rzeczywistości.  Ale co z tajemnicą? W końcu Layla nie jest Evin, prawda? A jak wiadomo, to każda tajemnica wychodzi na jaw, prawda? A jak będzie tutaj?

"Jak to mówią, nie pokazuj mi nieba, jeśli chcesz je odebrać. Gdy nie zna się smaku szczęścia, nie ma za czym tęsknić. Gdy jednak choć raz zasmakuje się miłości, nie da się już bez niej żyć"

Początkowo myślałam, że to będzie lekki i przyjemny romans. A wcale tak nie jest. Już od pierwszej strony spotykamy się ze smutną prawdą. Layla ma tak w domu źle, że wręcz ucieka na całe dnie do przyjaciółki. To tam szyje ubrania, bo gdyby jej ojciec się dowiedział to od razu sprzedaby jej maszynę do szycia. Evin to jej całkowite przeciwieństwo. Kobieta uwielbia imprezować i daleko jej do spokojnej Layli. Ale mimo tego są bardzo bliskimi przyjaciółkami, które się kochają. Początkowo, miałam wrażenie że Evin to ten typ, który wykorzystuje swoją przyjaciółkę, ale nie. Widać, że bardzo jej na niej zależy a jej działania dosadnie to pokazują. Wprawdzie, nie do końca są to przemyślane działania i dobre, ale jak odnoszą sukces to znaczy, że jest dobrze, prawda? W pewnym momencie wszystko się komplikuje. Do tego ojciec Layli ma wobec niej pewne plany. Plany, z których dziewczyna nie jest zadowolona i nie ma co się dziwić. Layla nie jest chętna, ale czego nie robi się dla braci, prawda? Jak to się skończy? Czy uwolni się od okrutnego ojca? Przed dziewczyną zdecydowanie trudny wybór. Z jednej strony wizja wolności, swojego szczęścia, a z  drugiej strony jej bracia, prawda? Tylko oni mogą na nią liczyć. Co zdecyduje?

Książka zapewnia duże emocji. Głównie dzięki rodzinie bohaterki. W historii nie brakuje napięcia, emocji a w pewnym momencie nawet niebezpieczeństwa. Wiele się dzieje. Jak to wszystko się skończy? Cóż, do końca liczyłam że jej matka pójdzie po rozum do głowy, a jej dzieci staną się dla niej najważniejsze. A jak się w końcu okazało? Z pewnością pod koniec historii jeszcze zaskoczyła. Im dalej tym  tym coraz bardziej czekałam na moment, kiedy ojciec  dziewczyny w końcu dostanie to na co zasłużył. Czy taki moment nadszedł?
Książka nie tylko skupia się na relacji Layli i Atesa. Owszem, jest tu ich najwięcej i to oni dominują, ale im bliżej końca historii tym również coraz bardziej  poznajemy życie Evin. Było to fajne, bo tego się nie spodziewałam. Można trochę bliżej poznać tę bohaterkę, która również ma swoje problemy i której życie w pewnej chwili bardzo się zmienia na skutek pewnych okoliczności.

Czy Layla będziesz szczęśliwa? Czy uwolnić od ojca? A co z Atesem? Czy będzie dane im żyć długo i szczęśliwie?

Choćbyśmy nie wiadomo, jak się starali, próbowali planować i trzymać w ryzach nasz los, on i tak gdzieś się wymyka, idąc własnym torem"

"Szepty pocałunków znad Bosforu" to historia, z którą przyjemnie spędziłam czas. Książka jest pisana lekkim, bardzo przyjemnym stylem. To fajna, lekka książka, idealna na wieczór. Polecam, miłego.

Avatar użytkownika - olilovesbooks2
olilovesbooks2
Przeczytane:2025-04-03, Ocena: 3, Przeczytałam, Mam,

*współpraca reklamowa z Wydawnictwem WasPos*

Romans, w którym akcja rozgrywa się w Turcji? Nie wiem jak wy ale ja byłam bardzo ciekawa, bo jak dotąd w żadnej książce, akcja mnie tam nie przeniosła. Sam opis sugerował naprawdę ciekawą propozycję, w rezultacie było dobrze jednak czegoś zabrakło, ale muszę też przyznać, że milo spędziłam czas przy tej lekturze.

Na łożu śmierci ojciec Atosa wymusza na nim obietnicę zajęcia się Evin, co więcej wymaga od niego by ten się z nią ożenił. Mężczyzna postanawia spełnić wolę ojca, jednak zastrzega, że da dziewczynie wybór. Evin od dawna funkcjonuje dzięki finansowaniu przez ojca Atosa, kiedy jednak ten chce się z nią spotkać, postanawia na to spotkanie wysłać swoją przyjaciółkę Laylę i zapomnieć o sprawie. Nikt nie przewidział, że Layla i Atos wpadną sobie w oko, a ich relacja z każdym kolejnym spotkaniem będzie się zacieśniać. Layla zaś boryka się nie tylko z poczuciem winy, że oszukuje ukochanego, ale z trudną sytuacją rodzinną.

Ogólnie rzecz biorąc książka opowiada poprawną, może nieco bajkową historię, żywcem wziętą ze scenariusza komedii romantycznej. Już na samym początku mamy podstęp młodych kobiet, które nie przewidziały konsekwencji sowich działań. Później sprawy się komplikują, prawda wychodzi na jaw, mamy dramat za dramatem i bum, wszytko optymistycznie się kończy. Jednocześnie po drodze dzieje się bardzo dużo, bo ta historia to nie tylko romans pomiędzy Atosem i Laylą. Autorki wrzucają nam do tej historii sporo wątków i motywów, jak dla mnie jest tego wszystkiego za dużo i jest nieco zbyt ogólnikowo. Według mnie fajniej by było jakby skupić się na jednym dwóch wątkach i szerzej je rozbudować, wtedy historia była by bardziej konkretna, a tak mamy tutaj niezły misz-masz. Zaczynając od zamiany miejsc, poprzez mafię, nielegalne interesy, toksyczne rodzinne relacje, zakorzenione tradycje, aranżowane małżeństwo, politykę, relację innych bohaterów, na wątkach akcji i sensacji kończąc.

Książka to urocza i bardzo romantyczna historia, w której poruszane są też trudne i ciężkie tematy. Największym atutem, moim zdaniem, jest główna bohaterka Layla, to postać bardzo złożona, dziewczyna z problematycznej nawet nieco toksycznej rodziny, która stara się jak może pomóc najbliższym sobie osobom. Layla jest cudowną bohaterką, prostą, delikatną ale i na swój sposób silną. Ją też w tej powieści poznajemy najlepiej i może to też właśnie wpływa na moją opinię o niej. Co do Atosa mam mieszane uczucia, też jest skomplikowany, jednak zabrakło mi tutaj głębszego wglądu do jego życia, które nie skupia się tylko na romansowaniu, bo facet prowadzi wile działań, ale fabuła niewiele o tym mówi, a szkoda.

Książka przyjemna, szybko się ją czyta, mi zajęło to dosłownie parę godzin w ciągu jednego popołudnia. Fabuła jest wartka, dzieje się dużo, ale jednocześnie mi zabrakło szczegółów (znowu się o nie czepiam) i takiego dopieszczenia fabularnego. Było fajnie, uroczo, zabawnie, dramatycznie, czasami sensacyjnie, przez co dobrze się bawiłam. Lektura prosta i poprawna, taka jakich wiele, i szczerze mówić dla mnie nie było nic co mocno zapadłoby mi w pamięci. Książka idealna dla romansiar, na jeden wieczór, czy na zastój czytelniczy. Jeśli lubicie lekkie historie, które nie wymagają dużego zaangażowania, to jest to coś dla was.

Wiecie, że w niektórych regionach Turcji nadal można znaleźć aranżowane małżeństwa?

Szepty pocałunków znad Bosforu
Paulina Ciulak
Weronika Karczewska - Kosmatka
Wydawnictwo Waspos

Ojciec Atesa na łożu śmierci prosi go, aby zaopiekował się i ożenił z Evin. Dziewczyną którą opiekował się przez lata i wspierał ją finansowo.

Ates chcąc wypełnić ostatnią wolę zmarłego umawia się z dziewczyną na spotkanie. Ale nie wie, że Evin na to spotkanie wysyła swoją przyjaciółkę. Layla ma ustalić z nim najważniejsze fakty i przekonać go do dalszej pomocy finansowej. Spotkanie przebiega aż nazbyt dobrze. Ates jest nią oczarowany. Zaprasza Laylę na kolejne spotkanie. I tak zaczyna się jej historia z przystojnym bogaczem.

Dziewczyna kombinuje jak pogodzić udawane życie ze swoim prawdziwym. Pracuje nocami szyjąc ubrania, żeby miała za co żyć. Pomaga matce i braciom, aby nie stała się im krzywda którą z przyjemnością wymierzyby im ojciec alkoholik. Kiedy kłamstwa zachodzą już za daleko wszystko zaczyna się sypać. Ojciec wybiera jej męża, za którego niebawem ma wyjść za mąż.

Co zrobi Layla? I do czego posunie się Evin żeby pomóc przyjaciółce? Jaką rolę ostatecznie odegra Ates?
I najważniejsze: czy miłość tak niespodziewana i oparta na kłamstwie ma jakąś szansę na przetrwanie?

Avatar użytkownika - FascynacjaKsiazk
FascynacjaKsiazk
Przeczytane:2025-03-17, Ocena: 6, Przeczytałam,

💋„Szepty pocałunków znad Bosforu” to historia z intrygami,zamianą,trudną sytuacją rodzinną,pomocą a kończąc na prawdziwym uczuciu zrodzonym na kłamstwie.
💋Autorki idealnie pokazują jak kłamstwo ma krótki nogi.Chcąc pomóc przyjaciółce,los przynosi nieplanowaną miłość,która od początku jest budowana na nieprawdzie.Z czasem wszystko się zmienia i wtedy przypomina o sobie sumienie.
💋Następujące zdarzenia z życia bohaterów pokazują jak życie potrafi być brutalne. Zasady rodzinne, pogłębiające się kłopoty w domu rodzinnym zmieniają wszystko.A wtedy wybrnięcie z patowej sytuacji jest bardzo trudne…

💋Z bohaterami spędzamy chwile radości,podejmowania trudnych decyzji bądź przeciwstawieniu się decyzjom bliskim.A pomiędzy tym jest przyjaźń,walka o ważne stanowisko i ochrona najbliższych przed ojcem. W tej historii widać zasady rodzinne w którym to rodzice wybierają męża córce.Walka o swoje szczęście staje się bardzo ważne,a mając przy sobie przyjaciółkę staje się realne.

💋 „Szepty pocałunków znad Bosforu” to lekka i przyjemna historia o miłości,która zrodziła się przypadkiem,a która okazuje się czymś prawdziwym.Ciekawie wykreowani bohaterowie pokazują,że życie potrafi zaskoczyć w najmniej oczekiwanym momencie.Walka o miłość staje się najważniejsza a konwenanse odchodzą na dalszy plan.

💋Bohaterów bardzo polubiłam i mocno trzymałam kciuki za ich decyzje,które przyniosły wiele emocjonujących chwil.
💋POLECAM💋

The winning shot
Paula Ciulak0
Okładka ksiązki - The winning shot

Brook uwielbia samotne godziny spędzane z książką na tarasie, pod rozgwieżdżonym niebem. A także wiosenne noce. Nie spodziewa się, że to właśnie podczas...

Fight for you
Paula Ciulak0
Okładka ksiązki - Fight for you

Ona jest pewna, że miłość to fikcja. On wierzy, że warto o nią walczyć.   Arianna nie szuka miłości. Zbyt wiele razy się sparzyła. Skupiona na pisaniu...