Nastoletnia Billie nie wierzy w duchy. Ale z jej domem naprawdę jest coś nie tak! Czasem słychać dziwne odgłosy, stukanie w okno, a lampa w salonie buja się tam i z powrotem bez żadnego powodu... Billie, szukając wraz z przyjaciółmi poprzednich lokatorów domu, wpada na trop niewiarygodnych wydarzeń sprzed lat.
,,Szklane dzieci" to pierwszy tom serii o tajemniczych i niesamowitych przygodach trójki nastolatków ze szwedzkiego miasteczka.
Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2016-03-15
Kategoria: Dla młodzieży
Szklane dzieci
Autor: Kristina Ohlsson
Cykl: Szklane dzieci/Glasbarnen (tom 1)
Horror/kryminał dla dzieci starszych albo młodszej młodzieży.
Przeczytane z przyjemnością. Narracja bardzo prosta, historia z klimacikiem, nie klimatem, ale dla tych, którzy chcą zacząć swoją przygodę z mystery jak najbardziej polecam:)
Piękna okładka!
********************************************************************
"Nastoletnia Billie nie wierzy w duchy. Ale z jej domem naprawdę jest coś nie tak! Czasem słychać dziwne odgłosy, stukanie w okno, a lampa w salonie buja się tam i z powrotem bez żadnego powodu… Billie, szukając wraz z przyjaciółmi poprzednich lokatorów domu, wpada na trop niewiarygodnych wydarzeń sprzed lat."
W lesie w Midsommarkransen pod Sztokholmem policja znajduje poćwiartowane zwłoki młodej kobiety. Okazuje się, że to studentka, która zaginęła dwa lata...
Pierwsza część nowego dwutomowego cyklu znanej autorki. Tamtego dnia, gdy wszystko się zawaliło, padał deszcz. W kancelarii adwokata Martina Bennera...
Przeczytane:2019-06-14, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2019, Biblioteka ,
Dwunastoletnia Billy wraz z mamą przeprowadza się do miasteczka Ahus. Po stracie taty zaczynają życie we dwie, a nowy dom ma być początkiem ich nowego życia. Poprzedni właściciele wyprowadzili się z niego w pośpiechu, pozostawiając wszystkie swoje rzeczy. Do tego wielu mieszkańców miasteczka się go boi. Dlaczego ? Billy to bardzo niepokoi. Krążące opowieści o nim tylko wzbudzają jej ciekawość.
To jednak nie wszystko. W salonie buja się lampa, ktoś puka w nocy w okno dziewczynki, na stoliku widać ślad małej rączki oraz ktoś pozostawia anonimowe liściki z groźbami. Czyżby w domu były duchy ? Dwunastolatka wraz z przyjaciółmi, Simoną ( koleżanką ze szkoły) i Aladdinem ( dopiero poznanym kolegą) rozpoczynają śledztwo.
" Szklane dzieci " to powieść skierowana do dzieci, ale dorosły czytelnik będzie nią również zaabsorbowany. Książka pełna emocji, grozy z dreszczykiem i posiadająca wątek kryminalny w tle rozbudzi zamiłowanie do literatury i pobudzi wyobraźnię.
Akcja jest wartka i wciągająca, a wątki nieprzesadzone. Duża czcionka ułatwia czytanie.
Lektura na mile spęczony czas.
Polecam serdecznie.