Okładka książki - Szkoła i ja. Trenujemy umiejętności społeczne

Szkoła i ja. Trenujemy umiejętności społeczne

Szkoła i ja - seria dla dzieci rozpoczynających naukę w szkole!

Czy macie czasem wątpliwości, jak się zachować? Razem z Olą i Kacprem przećwiczymy codzienne sytuacje, które wymagają między innymi umiejętności:

- włączania się do rozmowy,

- proszenia o pomoc i proponowania jej innym,

- wyrażania krytyki,

- przyjmowania komplementów,

- panowania nad emocjami.

Efektywna interakcja i komunikacja z innymi osobami sprawiają, że dzieci są mniej zaniepokojone w nowych sytuacjach społecznych. Wierzę, że zaprezentowany tutaj zestaw ćwiczeń może być pierwszym krokiem do nabycia potrzebnych umiejętności.

Ewa Borowska, nauczycielka edukacji wczesnoszkolnej

Ewa Borowska nauczycielka edukacji wczesnoszkolnej i przedszkolnej. Autorka bloga . Specjalizuje się we wspieraniu pierwszoklasistów oraz ich rodziców w procesie łagodnej adaptacji szkolnej.

Marta Kulesza z wykształcenia jest graficzką, ale jej prawdziwą pasją jest ilustracja. Nałogowo czyta książki, głównie kryminały, ale nie potrafi też przejść obojętnie obok pięknie ilustrowanych książek dla dzieci. Najlepsze pomysły wpadają jej do głowy podczas długich spacerów po lesie.

Powyższy opis pochodzi od wydawcy

Informacje dodatkowe o Szkoła i ja. Trenujemy umiejętności społeczne:

Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2026-04-08

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Publikacje popularne dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 6 lat

Kup książkę Szkoła i ja. Trenujemy umiejętności społeczne

Szkoła i ja. Trenujemy umiejętności społeczne - opinie o książce

Avatar użytkownika - ktomzynska
ktomzynska
Przeczytane:2026-05-03, Ocena: 6, Przeczytałam,

Czy Twoje dziecko wie, jak zareagować, kiedy ktoś je skrytykuje? Czy wie jak prowadzić trudne rozmowy?

,,Szkoła i ja. Trenujemy umiejętności społeczne" to książka, która przydaje się - mam wrażenie - w momencie, kiedy szkoła przestaje być tylko miejscem nauki, a zaczyna być prawdziwym polem relacji. I to takich, które potrafią być dla dziecka równie ekscytujące, co przytłaczające.

Czytając ją, cofałam się do swoich szkolnych lat i miałam poczucie, że autorka opisuje konkretne sytuacje, które naprawdę mogą wydarzyć się w każdej klasie. Poznajemy Olę i Kacpra oraz ich szkolną codzienność. Razem z nimi uczymy się, jak odnaleźć się w rozmowie, jak poprosić o pomoc, jak ją zaoferować, ale też jak radzić sobie z emocjami, które nie zawsze są wygodne.

I to właśnie emocje są tutaj kluczowe. Autorka nie udaje, że dzieci zawsze wiedzą, co czują i jak się zachować. Wręcz przeciwnie - pokazuje, że można się pogubić, zezłościć, poczuć zazdrość czy smutek. I że to jest w porządku. Najważniejsze jest to, co z tym zrobimy dalej.

Bardzo doceniam formę, w jakiej podane są te treści. Ilustrowane scenki z dialogami sprawiają, że dziecko nie tylko ,,czyta o sytuacji", ale widzi ją niemal na żywo. Może prześledzić rozmowę krok po kroku, zastanowić się, co działa, a co można zrobić inaczej. To trochę jak bezpieczny trening przed prawdziwym życiem.

Z perspektywy dorosłego widzę w tej książce ogromny potencjał do wspólnych rozmów. Bo to nie jest tytuł, który po prostu się ,,odbębnia". To raczej punkt wyjścia do zadawania pytań, dzielenia się własnymi doświadczeniami, budowania z dzieckiem przestrzeni, w której może ono mówić o tym, co trudne.

Mam wrażenie, że takie książki są dziś naprawdę potrzebne. Bo o ile uczymy dzieci czytać i liczyć, o tyle umiejętność bycia wśród ludzi często zostawiamy ,,samej sobie". A przecież to właśnie ona w dużej mierze decyduje o tym, jak dziecko czuje się na co dzień.

Ocena: 9/10 - ,,Szkoła i ja. Trenujemy umiejętności społeczne" nie rozwiąże wszystkich problemów, ale może być pierwszym, bardzo ważnym krokiem. Takim, który daje dziecku narzędzia, ale też poczucie, że nie jest samo w tym, co przeżywa.

Kolejna książeczka z serii ,,Szkoła i ja" nauczy nas jak radzić sobie w codziennych sytuacjach , które wymagają umiejętności:

.        Włączenia się do rozmowy i słuchania innych,

.        Proszenia o pomoc i proponowania jej innym,

.        Wyrażania krytyki,

.        Przyjmowania komplementów,

.        Panowania nad emocjami.

Dzięki tej książęce dzieci poczują się pewniejsi w niektórych sytuacjach w szkle. Pomoże ona zrozumieć, że smutek i złość są nieodłącznymi emocjami, gdy chodzi się do szkoły i przebywa się z innymi dziećmi. Pokaże również, że i zazdrość jest potrzebna. Że czasami trzeba iść na kompromis i że warto razem współpracować.

Książeczka przeznaczone są dla dzieci, które rozpoczynają naukę w szkole, w której obowiązują nieco inne zasady niż w przedszkolu. Myślę jednak, że i starsze dzieci mogą z niej wiele się nauczyć.

Książeczka napisana jest prostym językiem. Posiada wiele kolorowych lustracji, które pomagają zrozumieć czytany tekst i pobudzają wyobraźnie. A opisane w niej sytuacje nie są wymyślonymi sytuacjami, leczy tym co może spotkać każde dziecko w kontaktach z rówieśnikami.

Bardzo polecam tę książeczkę jak i pozostałe z tej serii.

Szkoła i ja. Jesteśmy bezpieczni w sieci
Ewa Borowska0
Okładka ksiązki - Szkoła i ja. Jesteśmy bezpieczni w sieci

Szkoła i ja - seria dla dzieci rozpoczynających naukę w szkole!Korzystanie z internetu może przynieść dużo korzyści - pomóc w nauce, rozwijać pasję i zainteresowania...

Szkoła i ja. Idziemy do pierwszej klasy
Ewa Borowska0
Okładka ksiązki - Szkoła i ja. Idziemy do pierwszej klasy

,,Szkoła i ja" - nowa seria dla dzieci rozpoczynających naukę w szkole! Szkoła jest dla was nowym i zupełnie obcym miejscem? Aby pomóc wam poczuć się...