Wydawnictwo: Białe Pióro
Data wydania: 2017-01-16
Tajemnica błękitnej alkowy to historia bardzo klimatyczna jak stare domy, które skrywają przeróżne sekrety. Autorka stworzyła fabułę opartą na prawdziwych wydarzeniach sprzed ćwierć wieku. Napotkany gdzieś po drodze opuszczony, stary dom stał się inspiracją do powieści owianej magią minionych lat. Takie domy kryją wiele tajemnic, dobre bądź złe wspomnienia, przeżycia zaklęte w datach, przedmioty i meble, będące milczącymi świadkami zdarzeń oraz pamiętniki w pustych szufladach. Dwóch braci, dwie rodziny, jeden przypadek. Paweł z Anią i Piotr z Renią, dwa małżeństwa, różne światopoglądy. Popsuty samochód zmusza ich do spędzania nocy w podupadłym, opuszczonym dworku. Tu znajdują pamiętnik i, wertując jego karty, ruszają śladami historii mieszkanki domu. Odkrywają mroczne tajemnice, a jego bohaterka Lila, wkrada się w ich życie, stając się niemal członkiem rodziny. Pamiętnik przepełniony tęsknotą, bólem i samotnością; lękiem przed światem, ale przede wszystkim zbrodnią, o której nikt oprócz mordercy dotychczas nie miał pojęcia. Jaką prawdę skrywają pożółkłe kartki sekretnika sprzed wielu lat? Sprawdźcie sami! Ja jestem absolutnie zafascynowana i polecam całym sercem! Agnieszka Krizel
Rodzinna wycieczka do lasu staje się początkiem - a raczej odrodzeniem historii Lilii, która - choć tak smutna, niesie ze sobą pozytywne przesłanie, niesie nadzieję... Bracia bliźniacy wraz ze swymi kobietami utknęli w lesie, odnaleźli opuszczony dom, a w nim pamiętnik, który pisała mieszkająca w nim przez wiele lat, samotna kobieta.
Powieść łączy w sobie historię tej kobiety oraz losy osób, które przez przypadek stały się świadkami wydarzeń sprzed lat: braci i ich bliskich. Miłość bez miłości, praca bez satysfakcji, choroba, strata najbliższych. Książka porusza wiele wątków, bolesnych - lecz nie bez wyjścia, nie bez wiary na szczęście.
Jak ważne jest zrozumienie i dbanie o wspólne relacje, te dobre, wspieranie wzajemne - to wszystko możemy poznać z wydarzeń "współczesnych" bohaterów. Historia z pamiętnika pokazuje natomiast jak człowiek może wplątać się w sidła własnej wyobraźni i nie umieć z tym wygrać. Życie w samotności jest możliwe, ale zabija nas od środka, wpędza w bezsens i odbiera nadzieję. To wszystko, co spotkało Lilę skończyło się, ale tylko dzięki odnalezionej rodzinie i... miłości. Także dzięki przyjaźni z nauczycielką Elą. Samotność można przetrwać lecz nie uleczy ona zranionej duszy.
Wszystko w powieści ma pozytywny oddźwięk. Styl autorki jest niezwykle przystępny. Czyta się chętnie, z pełnym zaangażowaniem. Jest to niesamowita, pełna wrażeń i emocji i bardzo przyjemna lektura.
Miłość i pożądanie, pragnienia i rzeczywistość, praca i pasja. Wybory, które nie są łatwe i marzenia, które trzeba spełniać. Matylda - trzydziestolatka...
Druga część niezwykłej opowieści o Kadelku i jego wesołej rodzince. Ciepła, pełna empatii historia dla dzieci od lat 4. Czy można znaleźć sposób na powrót...