Nihal, ostatni półelf Świata Wynurzonego i jej towarzysz, młody mag Sennar, nie mają za wiele czasu, by swój świat uratować przed zagładą. Dopiero wtedy, gdy uda im się odnaleźć osiem magicznych kamieni i umieścić je w tajemniczym amulecie, mają szansę złamać moc tyrana. Jednak na ich drodze czyha śmierć. Niebezpieczna podróż Nihal zaczyna się w Wolnych Krajach, ostatnim bastionie, który oparł się władzy tyrana. Wspólnie z małym Laio i smokiem Oarf przemierza Krainę Wody, Krainę Morza i Krainę Słońca. Przy użyciu siły magicznej udaje się jej zwizualizować miejsce, gdzie znajdują się magiczne kamienie. Każdy z nich jest ukryty w magicznej skrzyni i pilnowany przez osobnego strażnika. Wydanie kamieni nastąpi dopiero po pomyślnym zdaniu niebezpiecznego egzaminu. Gdy widać, że Nihal traci siły, Sennar podejmuje poszukiwania następnego kamienia. Ale Sennar nie należy do kręgu wtajemniczonych. Nie wolno mu wejść na świętą ziemię, w której spoczywają skrzynie. Jeśli dotknie kamieni, na Wynurzony Świat spadnie wielkie nieszczęście. Czy uda się im odnaleźć wszystkie osiem kamieni i umieścić je w talizmanie mocy, który pokona tyrana w decydującej bitwie?
Wydawnictwo: Videograf II
Data wydania: 2010-05-16
Tytuł oryginału: Il talismano del potere
Język oryginału: Włoski
Tłumaczenie: Zuzanna Umer
Ig @moj_huragan_mysli : Czy zdarza Ci się zmienić zdanie o książce w trakcie czytania?
- Bo mi... zdecydowanie tak.
,,Kroniki Świata Wynurzonego. Talizman Mocy" to trzecia (i ostatnia) część historii Nihal - pierwszej wojowniczki płci żeńskiej oraz Sennara, potężnego maga z Rady Czarodziejów.
Podobnie jak w poprzednim tomie, początek książki zawiera retrospekcję, która pomaga czytelnikowi przypomnieć sobie najważniejsze wydarzenia. Mimo to, moim zdaniem, znajomość dwóch poprzednich części jest tym razem kluczowa.
Przez pierwsze około 200 stron, czyli niemal połowę książki, miałam dość sceptyczne nastawienie. Wydawało mi się, że historia jest pisana "na siłę", a niezłomność Nihal bywa wręcz męcząca. Z czasem wojownik powinien nabrać pokory i mądrości, a ona wciąż brnie bez refleksji.
Co więc się zmieniło?
Punkt zwrotny pojawia się, gdy giermek Nihal - Lajos, dopuszcza się niesubordynacji wobec przełożonych w imię lojalności wobec swojej Pani.
To postać pełna ciepła i uroku, z odrobiną współczucia. Lajos budzi litość, ale po prostu nie da się go nie lubić.
Wpada w poważne tarapaty, z których ( jak zawsze) wyplątuje się po swojemu. Efekt jego działań jest jednocześnie piękny i dramatyczny...
To wydarzenie uruchamia lawinę kolejnych, które napędzają fabułę i sprawiają, że druga połowa książki wciąga na całego.
Poznajemy dalsze losy kluczowych bohaterów, odkrywamy też tożsamość Tyrana, i przyznam, że to było dla mnie spore zaskoczenie!
Zakończenie? Satysfakcjonujące.
Cieszę się, że Licia Troisi postanowiła zakończyć przygodę właśnie w tym momencie. Jako czytelniczka czuję, że ta historia została domknięta z wyczuciem i w dobrym stylu.
Cała trylogia? Zdecydowanie polecam.
Idealna dla młodych fanów fantastyki (może ktoś szuka prezentu na zakończenie roku szkolnego?) oraz dla dorosłych, którzy cenią sobie fabułę bez brutalnych scen.
zakończenie roku szkolnego),jak i dla starszych, którzy cenią sobie fabułę bez drastycznych scen.
@videograf.sa dziękuję bardzo za możliwość zrecenzowania tej książki #współpraca
Ostatni weekend kwietnia. Warszawa. A tam, Targi Fantastyki. Cóż było robić skoro zaproszonych było kilku świetnych autorów jak Marcin Mortka, Adam Przechrzta, Stella Tack oraz Licia Trosi.
Ciekawym zapytaniem przez prowadzącą było skąd autorka zaczerpnęła inspirację do napisania ,,Kronik Świata Wynurzonego". Odpowiedzią Lici było, że akurat kończyła czytać ,,Władcę Pierścieni" J.R.R. Tolkienia co natchnęło ją do stworzenia ,,Kronik...". A ja akurat zabierała się za czytanie ostatniego tomu ,,Talizman mocy" i dało mi to zupełnie inne spojrzenie na czytaną przeze mnie historię.
W tej części Nihal będzie próbowała zdobyć osiem magicznych kamieni, którą mają specjalną moc. Wszystkie razem połączone będą mogły pokonać zło jakim jest Tyran. Jednak aby je zdobyć nasza bohaterka w czasie ich szukania będzie poddawana różnym próbom. Nie są one łatwe, dotarcie do owych miejsc także nie będzie zatem w tej jakże męczącej podróży będzie jej towarzyszył Sennar oraz Lajos oraz jej smok Oarf.
W pewnym momencie Nihal dopada zmęczenie. I nie tylko. Zaczyna wątpić w słuszność swoich wieloletnich przekonań i formułuje swoje myśli mówiąc: ,,Teraz wiem, że myliłam się, sądząc, że zabijanie Famminów jest słuszne, ale już jest za późno". Zatem zmęczeni, zwątpienie i rezygnacja, czy one nie spowodują, że Nihal się podda w swojej walce o unicestwienie Tyrana i zemście za wymordowanie swojego Ludu? W jaki sposób zakończy się jej wędrówka przez osiem Krain? Kogo spotka na swej drodze i czy ta wędrówka ją czegoś nauczy? Tak wiele pytań na które odpowiedź znajduje się w książce ,,Talizman mocy", którą polecam a według mnie najlepszej z całego cyklu. Niektóre postacie okazują się bardziej ludzkie. Nihal drażni mnie znaczniej mniej i zaczynam powoli się do niej przekonywać ale walka, która znowu się rozrywa nieco mnie rozczarowała. Pomimo tego jestem pod ogromnym wrażeniem świata przedstawionego w trylogii ,,Kroniki Świata Wynurzonego" i z ciekawością sięgnę po inne powieści napisane przez Licię.
Współpraca barterowa z Wydawnictwem Videograf brats.
"Talizman mocy" to wciągająca i pełna emocji część Kronik Świata Wynurzonego, która trzyma w napięciu od początku do końca. Akcja jest dynamiczna, bohaterowie mierzą się z trudnymi wyborami, a świat przedstawiony zachwyca swoją szczegółowością i klimatem. Podobało mi się, jak rozwijają się relacje między postaciami - są pełne emocji i wpływają na fabułę w ciekawy sposób. Nie brakuje też epickich starć, tajemnic i magii, które dodają historii jeszcze więcej głębi. Każda scena ma znaczenie, a opisy miejsc i wydarzeń sprawiają, że łatwo można się zanurzyć w tej opowieści. To świetna książka dla każdego, kto lubi fantasy z dobrze skonstruowanym światem, wciągającą fabułą i bohaterami, którym naprawdę można kibicować.
Kontynuacja bestsellerowych trylogii Licii Troisi o losach Świata Wynurzonego, gdzie po latach walk zapanował pokój. Niestety od pewnego czasu jakaś...
Trzeci tom bestsellerowej trylogii o losach młodej wojowniczki Dubhe, która ma ocalić Wynurzony Świat od Gildii - sekty zabójców,...
Przeczytane:2025-04-06,
Jak tam Wasze samopoczucie w to piątkowe popołudnie? Za mną kilka intensywnych dni, ale najważniejsze że już przed nami weekend. Znacie serię Kroniki Świata Wynurzonego Lici Troisi? Pytam Was,bo właśnie ukazał się jej ostatni tom pod tytułem "Talizman mocy". Wojna ciągle trwa a kolejne Krainy upadają. Jedyną nadzieją jest Nihal, która poznała swoje przeznaczenie. Aby pokonać Tyrana musi wyruszyć w niebezpieczną misję i znaleźć osiem magicznych kamieni. Na szczęście nie rusza sama. Jest z nią Sennar oraz Lajos. Nihal ma amulet, który wskazuje jej drogę do każdego kamienia. Ale nie będzie to prosta droga i łatwy sposób by je zdobyć. Musi udowodnić, że jest ich godna. Czy dzięki pomocy przyjaciół uda jej się zdobyć wszystkie kamienie? Czy ocali Krainy? Czy jeśli zdobędzie wszystkie kamienie amulet pokona moc tyrana? Po raz kolejny autorka zabiera nas do świata pogrążonego wojną ale i pełnego magii, elfów, czarodziejów, rozmaitych przygód oraz barwnych postaci. Ale są tutaj również inne bardzo ważne elementy a mianowicie wartości, których uczą nas Strażnicy kamieni oraz czarny charakter i tego byśmy się najmniej spodziewali. Ta część to takie prawdziwe zwieńczenie całości sagi pokazujące miłość, siłę, odwagę i poświęcenie. Pamiętajcie, że po latach ciemności musi wreszcie nadejść jasność.