Okładka książki - Targ zamknięty. Lekcje Hioba. Droga do zbawienia

Targ zamknięty. Lekcje Hioba. Droga do zbawienia

Od wieków próbujemy handlować z Bogiem. „Panie, wysłuchaj mnie... Widzisz, jak bardzo się staram. Co jeszcze mam zrobić, aby zasłużyć na Twoje błogosławieństwo?"- Kto z nas choć raz nie odbył takiej rozmowy z Bogiem?

A co, jeśli Boga wcale nie obchodzi jakie ofiary mu składasz... bo dla Niego targ jest zamknięty, a On sam chce Ci dawać swoje łaski całkowicie ZA DARMO?!

Hiob nie umiał pogodzić się z obrazem Boga, który działa według ludzkiej logiki nagród i kar, który jest do bólu przewidywalny i bezwzględny. W swoim buncie przewidział przyjście Tego, Który jest jedyną odpowiedzią na pytania o sens życia, cierpienie, sprawiedliwość i podstawy relacji z Bogiem.

Jeśli wciąż targujesz się z Bogiem, jeśli zmęczył Cię handel wymienny w Twoim życiu duchowym i chcesz usłyszeć niesamowicie uwalniającą PRAWDĘ o tym, kim jesteś dla Boga - poszukaj odpowiedzi w tej publikacji.

Informacje dodatkowe o Targ zamknięty. Lekcje Hioba. Droga do zbawienia:

Data wydania: 2018 (data przybliżona)
Kategoria: Duchowość, religia
Tytuł oryginału: Targ zamknięty. Lekcje Hioba. Droga do zbawienia
Język oryginału: Polski

Kup książkę Targ zamknięty. Lekcje Hioba. Droga do zbawienia

Targ zamknięty. Lekcje Hioba. Droga do zbawienia - opinie o książce

Avatar użytkownika - beatazet
beatazet
Przeczytane:2025-07-14, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2025,

Ojciec Szustak w swoim cyklu "Jestem legendą" zajmuje się tym razem postacią starotestamentowego Hioba. W języku stosujemy przecież frazeologizm "hiobowa wieść", który oznacza wielką tragedię. Warto zatem zapoznać się z życiem tego bohatera, którego kontynuacją jest działalność Jezusa Chrystusa.
To, co go spotkało, to efekt zakładu Boga z szatanem. Bóg pozwolił mu na testowanie swojego wiernego sługi. Nie może go tylko zabić, ale jak dowiadujemy się z Biblii, traci cały majątek, potem rodzinę, przyjaciół, którzy mu docinają i wmawiają, że to jego wina, na pewno zgrzeszył, bo innej możliwości nie ma. Bluźni mu też żona. Zostaje całkiem sam, ale wytrwale ufa Bogu ("Bóg dał, Bóg wziął"). Otrzymuje za to nagrodę i odzyskuje cały majątek, pomnożony, dzieci i szczęście rodzinne... Tyle Biblia, a co mówi na ten temat nasz autor? Przecież motyw Hioba pojawia się w wielu tekstach kultury różnych epok, co jeszcze można o tym pisać i dlaczego warto?
Przecież wiara to targ. Odmówię coś i Bozia mi da. Brutalne? Ale czyż nie tak jesteśmy wychowywani? Mamy przecież swoje potrzeby, wiemy lepiej od Boga, czego potrzebujemy, a kiedy tego nie otrzymujemy, wyzywamy Boga, mamy żal, że nam nie dał tego, co chcemy. Taka wiara jest wynoszona z domu, ale jest płytka, infantylna, nie ma nic wspólnego z prawdą o Bogu. Niby słuchamy Pisma Świętego, ale czy je słyszymy?
To jest książka o naszej relacji z Bogiem, a nie o potrzebie cierpienia. Bóg nie chciał, abyśmy cierpieli! To efekt uboczny grzechu pierworodnego... Ojciec Szustak szczegółowo analizuje całą historię słowo po słowie. Robi to w swoim stylu.
Polecam ją wszystkim, którzy szukają swojej drogi i sensu życia. Jednakże książka jest słabsza od pozostałych historii, ponieważ zawiera powiązania za daleko momentami idące. Dla miłośników ojca Szustaka dobra pozycja, dla reszty nieco nużąca. Potrafi zafascynować, zaszokować, zmusić do myślenia, ale nie jest to dla każdego. Książkę przeczytałam w jeden dzień, więc jest ona krótka i czyta się ją lekko. Mimo to czegoś w niej brakuje. Mam niedosyt.

Miriam
Adam Szustak Op0
Okładka ksiązki - Miriam

Książka o. Adama Szustaka o Kobiecie jego życia. Pozwól Miriam, by poprowadziła Cię do Jezusa. Mnie znalazła, mnie poprowadziła i dalej przyciąga mnie...

Garnek strachu. Droga do dojrzałości. Lekcje Gedeona. Audiobook
Adam Szustak OP0
Okładka ksiązki - Garnek strachu. Droga do dojrzałości. Lekcje Gedeona. Audiobook

Jest taka ścieżka, taka misja i takie zadanie, które możesz wypełnić tylko Ty. Jeżeli Ty nie pójdziesz tą ścieżką, to nie pójdzie...