Okładka książki - Tej nocy przyszedłeś na świat

Tej nocy przyszedłeś na świat

Pełna czułości, poetycka opowieść o narodzinach Jezusa, przepięknie zilustrowana przez uwielbianą Lisę Aisato.

Tej nocy Maryja urodziła syna, maleńki cud. Obserwuje jego usteczka, rączki, niesforne czarne włoski. Czuje, jak wypełniają ją światło i miłość. Jest szczęśliwa, lecz pamięta, że została powołana, a dziecko nie należy tylko do niej, lecz do całej ludzkości.

Tej nocy przyszedłeś na świat to pieśń o cudzie narodzin, miłości matki do dziecka, rodzącej się więzi, a także o głębokiej ufności i wierze w wyższy boski porządek.

Pierwsze miejsce w konkursie Moonbeam Children's Book Awards 2020. I idealna lektura na czas Bożego Narodzenia.

Informacje dodatkowe o Tej nocy przyszedłeś na świat:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2025-11-12
Tytuł oryginału: The Night of His Birth

Tagi: Beletrystyka dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 9 lat Dzieci od ok. 10 lat Dzieci od ok. 11 lat

Kup książkę Tej nocy przyszedłeś na świat

Tej nocy przyszedłeś na świat - opinie o książce

Avatar użytkownika - Poczytajzemna
Poczytajzemna
Przeczytane:2025-12-01, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,

„Tej nocy przyszedłeś na świat” – Lisa Aisato, Katherine Paterson,
to jedna z tych książek, które już od pierwszego dotknięcia dają sygnał, że w środku kryje się coś wyjątkowego. Gruba, usztywniana okładka sprawia, że czujemy w dłoniach wagę historii, jakby sama oprawa chciała nas przygotować na znaczenie tej nocy, o której opowiadają autorki.

To poetycka, pełna czułości opowieść o narodzinach Jezusa. Opowiada o cudzie, który wydarza się w ciszy, w skromności, ale jednocześnie w atmosferze tak wielkiej dostojności, że nawet dziecko potrafi ją odczuć. Książka opisuje moment, w którym Maryja patrzy na swojego maleńkiego syna, na jego usteczka, paluszki, ciemne włoski i czuje w sobie światło, miłość, ale też odpowiedzialność i świadomość, że to dziecko należy do całej ludzkości. To historia o miłości, wierze, ufności i o niezwykłej więzi, która rodzi się między matką a nowo narodzonym dzieckiem.

Jednak to, co momentalnie chwyta za serce, zarówno dziecko, jak i dorosłego, to ilustracje Lisy Aisato. One same są jak delikatne strofy poezji. Malarskie, pełne miękkiego światła, kolorów, które pulsują emocjami. Każda strona wygląda jak obraz, który można powiesić na ścianie. Te ilustracje poruszają wrażliwe dziecięce serca, bo w magiczny sposób oddają powagę i piękno tej wyjątkowej nocy. Dziecko patrzy i widzi nie tylko scenę, ale również widzi emocję. Widzi ciepło, radość, miłość i tę niezwykłą, trudną do opisania dostojność chwili narodzin.

Książka doskonale wpisuje się w magię zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Może stać się pięknym wprowadzeniem w atmosferę pełną miłości, wdzięczności i refleksji. Dla dzieci (w wieku 9–12 lat),które są już na etapie zadawania bardziej świadomych pytań i poszukiwania głębszego sensu, ta historia może być czymś więcej niż tylko świąteczną opowieścią. Może być pierwszym, pełnym zachwytu zatrzymaniem nad ideą cudu, wiary i miłości.

Czytając tę książkę razem z dzieckiem, czujemy, jak serce lekko drży. Jest w niej coś, co na chwilę przywraca spokój i wewnętrzne światło. To nie tylko literacka perełka nagrodzona w konkursie Moonbeam Children’s Book Awards 2020, to książka, która wprowadza do domu ciepło, zachwyt i świąteczną nadzieję.

To piękna, wzruszająca lektura, która zdecydowanie powinna znaleźć się pod świąteczną choinką.

Avatar użytkownika - goszaczyta
goszaczyta
Przeczytane:2025-11-30,

▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪

Często sięgamy po książki, by poczuć więcej i odkryć, to co jeszcze nieodkryte. Wydawać by się mogło, że o narodzinach Jezusa wiemy już wszystko. Nic bardziej mylnego. Dzięki Katherine Paterson możemy jeszcze raz przyjrzeć się chwili narodzin i w poetycki sposób poznać na nowo chwile, gdy wydarzył się CUD.

🌟 Jest noc. Maryja urodziła syna. Z ogromnym wzruszeniem i przejęciem obserwuje jego małe rączki, usta i niesforne czarne włoski. Czuję, jak wypełnia ją ogromna matczyna miłość. Jest szczęśliwa, jednak wie, że została powołana przez Boga, a jej mały cud jest darem dla całej ludzkości. 🌟

„Tej nocy przyszedłeś na świat” Katherine Paterson to poetycka historia o narodzinach Jezusa wzbogacona o przepiękne ilustracje Lisy Aisato, które idealnie oddają emocje towarzyszące Maryi podczas narodzin jej dziecka. Autorka z niezwykłą wrażliwością przedstawia nam postać Maryi, która nie jest tylko postacią znaną nam z Ewangelii, a kobietą z krwi i kości, która cieszy się z narodzin dziecka, mając jednocześnie świadomość, że nie będzie należał ON tylko do niej, lecz jest darem dla całej ludzkości. Autorka poprzez tę historię uświadamia nam, jakie emocje towarzyszą każdej matce, podczas narodzin dziecka.

To krótka, ale bardzo treściwa historia, która zawiera w sobie wiele wartości. „Tej nocy przyszedłeś na świat” to nie tylko przepiękna powieść graficzna. To przede wszystkim zapadająca w pamięć historia o cudzie narodzin, o sile matczynej miłości i o cudzie życia.

Z całego serca polecam Wam ten tytuł. Wzruszenie gwarantowane 💙

Wspaniała Gilly
Katherine Paterson0
Okładka ksiązki - Wspaniała Gilly

Gilly to zadziorna nastolatka o trudnym charakterze - chodzi własnymi drogami i nie słucha nikogo, a już w szczególności dorosłych, którzy...

Most do Terabithii
Katherine Paterson0
Okładka ksiązki - Most do Terabithii

Terabithia to sekretna kraina, do której można dostać się jedynie za pomocą zaczarowanej liny zawieszonej dawno temu na drzewie rosnącym na brzegu...