Okładka książki - The Sky of Sacrifice. Księga mądrości. Tomorrowland. Tom 2

The Sky of Sacrifice. Księga mądrości. Tomorrowland. Tom 2

Tom 2 cyklu Księga mądrości

The Sky of Sacrifice. Księga mądrości. Tomorrowland. Tom 2
OFICJALNA SERIA POWIEŚCI FESTIWALU TOMORROWLAND

Gdy sekrety wyjdą na jaw, przyjaźnie zostaną poddane próbie…

Wielka Biblioteka Jutra przygotowuje się do doniosłej uroczystości, a Nu cieszy się nowo odkrytą miłością oraz swoją misją Mędrczyni Prawdy. Jednak jeśli nowe koszmary okażą się zwiastunem złowrogich sił Suttaru, romans Nu będzie musiał ustąpić miejsca jej obowiązkom.

Kiedy okrutny czyn wstrząsa Wielką Biblioteką Jutra, powrót starego przyjaciela ujawnia ukrytą relikwię z historii Księgi Mądrości.

Aby powstrzymać wroga, Mędrcy muszą wkroczyć na wiele ścieżek.Dla Nu i Robina oznacza to wyprawę przez wiele królestw w poszukiwaniu tajemniczej postaci z odległej przeszłości.

Tymczasem Veer i jego towarzysze stawiają czoła ciemności i wszechogarniającej rozpaczy tam, gdzie gdzie nawet najsilniejsi mogą ponieść klęskę…

***

O oficjalnej serii powieści „Księga Mądrości” festiwalu Tomorrowland:

„Rozległy, epicki świat. Prawdziwa uczta dla bibliofilów i czytelników”.

T.L. HUCHU – Autorka serii „Edinburgh Nights”

„Epickie fantasy, które oddaje istotę festiwalu Tomorrowland magiczną opowieścią o życiu,
miłości i jedności”.

STEVE AOKI

Informacje dodatkowe o The Sky of Sacrifice. Księga mądrości. Tomorrowland. Tom 2:

Wydawnictwo: StoryLight

The Sky of Sacrifice. Księga mądrości. Tomorrowland. Tom 2 - opinie o książce

Avatar użytkownika - ktomzynska
ktomzynska
Przeczytane:2026-03-31, Ocena: 5, Przeczytałam,

Co byś zrobił(a), gdyby Twoje przeznaczenie zaczęło odbierać Ci to, co kochasz najbardziej?

,,The Sky of Sacrifice" Rosalii Aguilar Solace to jedna z tych historii, które nie tylko się czyta, ale przede wszystkim czuje.

Wracamy do świata Wielkiej Biblioteki Jutra, ale jeśli myślisz, że to będzie bezpieczny powrót do znanych miejsc... to nie tym razem. Tu wszystko jest bardziej intensywne, mroczniejsze, cięższe emocjonalnie. I dokładnie to sprawia, że ta historia trafia tak głęboko.

Nu jako bohaterka zrobiła na mnie ogromne wrażenie. To już nie jest ta sama postać, którą poznaliśmy wcześniej. Ona dojrzewa i to w sposób, który... boli. Bo dojrzewanie tutaj oznacza jedno: konieczność wyboru. Między sercem a obowiązkiem. Między miłością a odpowiedzialnością. I uwierz mi... żaden z tych wyborów nie jest dobry w pełni.

Relacja Nu i Robina ma w sobie coś bardzo kruchego. Coś, co w każdej chwili może się rozpaść pod ciężarem tego świata. I właśnie to napięcie sprawia, że czytasz dalej. Bo chcesz wierzyć, że może tym razem... uda się ocalić coś dla siebie. Ale ta historia szybko sprowadza Cię na ziemię.

Fabuła jest dynamiczna, wielowątkowa i momentami naprawdę wymagająca. To nie jest historia, którą ,,przelecisz" w tle. Tu trzeba być uważnym, bo każdy detal ma znaczenie. Podróże przez różne królestwa, odkrywanie tajemnic, powrót postaci z przeszłości - wszystko to tworzy ogromną, epicką układankę, która powoli zaczyna się zazębiać. I jednocześnie... wszystko zaczyna się sypać.

Motyw poświęcenia nie jest tu tylko hasłem - on jest fundamentem tej historii. Każda decyzja coś kosztuje. Każda relacja zostaje wystawiona na próbę. Przyjaźń, miłość, lojalność - nic nie jest dane raz na zawsze. I to jest moment, w którym ta książka przestaje być ,,tylko fantasy", a zaczyna być czymś znacznie bardziej osobistym. Bo nagle łapiesz się na tym, że zadajesz sobie pytanie: co ja bym zrobiła na ich miejscu?

Świat wykreowany przez autorkę? Absolutnie hipnotyzujący. Magiczny, ale jednocześnie niepokojący. Piękny, ale podszyty czymś mrocznym. To miejsce, w którym wiedza ma ogromną moc... ale też swoją cenę. I właśnie ta cena jest tutaj kluczowa.

Jednak, żeby było jasne nie wszystko jest tutaj idealne - momentami tempo potrafi się zachwiać, a ilość wątków może przytłoczyć. Ale wiesz co? Dla mnie to nie był problem. Bo to, co dostajemy w zamian - emocje, klimat, głębia - zdecydowanie to wynagradza.

Ocena: 8,5/10 - ,,The Sky of Sacrifice" zostawia po sobie coś więcej niż tylko wspomnienie dobrej historii. Zostawia pytania. Niewygodne. Takie, które wracają do Ciebie jeszcze długo po zamknięciu książki. I właśnie za to ją zapamiętam.

Nie obawiajcie się, jeżeli treść pierwszego tomu już trochę zatarła się w waszej pamięci albo duża liczba bohaterów z reguły was przerasta. ,,The Sky of Sacrifice" rozpoczyna się krótkim przypomnieniem wcześniejszych wydarzeń, a kończy słownikiem postaci i pojęć, więc wszelkie wątpliwości zostaną rozwiane.

Drugi tom Księgi Mądrości to wciąż lekka i rozrywkowa fantastyka, chociaż akcja wydała mi się bardziej ,,rozciągnięta" w porównaniu do ,,The Great Library of Tomorrow", co jest chyba typową cechą drugich części każdej historii. Bardzo podoba mi się pomysł na ten świat, motywy biblioteki, książek, połączenie magii i nauki.

Powieść powstała w ramach projektu festiwalu muzycznego Tomorrowland, ale nie trzeba znać tego wydarzenia, żeby dobrze się bawić podczas lektury. Ogólnie rzecz ujmując, w obu przypadkach promowane są wartości współpracy, tolerancji, empatii, co szczególnie widać w klasycznej walce dobra ze złem.

Polecam czytelnikom, którzy szukają niezobowiązującej fantastycznej rozrywki, podróży przez barwne krainy i postaci o dobrych sercach. To jest książka, która (przynajmniej mnie) napawała optymizmem i nadzieją.

Księga Mądrości: The Great Library of Tomorrow
Rosalia Aguilar Solace0
Okładka ksiązki - Księga Mądrości: The Great Library of Tomorrow

Książka "Księga Mądrości: The Great Library of Tomorrow" autorstwa Rosalii Aguilar Solace to epicka fantasy, będąca pierwszym tomem trylogii "The Book...

Opad
Opad