Okładka książki - Tradycje kulinarne Korei

Tradycje kulinarne Korei

Wydawnictwo: HANAMI
Data wydania: 2015-04-24
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 978-83-60740-89-7
Liczba stron: 304
Dodał/a książkę: czytam

Ocena: 6 (1 głosów)

Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem łączącym kontynent azjatycki z Wyspami Japońskimi.

„Tradycje kulinarne Korei” to nie tylko przewodnik po składnikach, sposobach przygotowywania dań i potrawach, to również książka ukazująca rolę oraz znaczenie kuchni na Półwyspie Koreańskim. Między kartkami pierwszych rękopisów z recepturami, wśród talerzy z ofiarami składanymi przodkom i bogom w ofierze, w bajkach oraz legendach kryje się bowiem historia kultury opowiedziana poprzez jedzenie.

Uzupełnieniem książki jest zestaw przepisów na popularne koreańskie dania.

Kup książkę Tradycje kulinarne Korei

Polecana recenzja

Avatar użytkownika - justa21
justa21
Przeczytane:2016-05-01, Ocena: 6, Przeczytałam,
Rozsmakowani w koreańskiej kuchni   Kiedy myślimy o kuchni japońskiej, na myśl przychodzą nam sushi oraz tofu, a wiele osób – niezależnie od tego, czy polubiło te potrawy, czy też nie – ma za sobą ich degustację. Co natomiast możemy powiedzieć o kuchni koreańskiej? Czy ktoś może pochwalić się skosztowaniem sanjeok lub ryżowych ciastek? Czy choć raz ktokolwiek próbował przygotować mu malgeunjangguk, czyli zupę z wołowego mięsa i białej rzodkwi? Jeśli na te pytania odpowiedziałeś twierdząco, to jesteś jedną z niewielu osób, które wiedzą cokolwiek na temat kuchni Korei.   Dziś ta sytuacja może się zmienić dzięki książce, która odsłania przed czytelnikami tajniki koreańskiej kuchni, przedstawiając zarówno zasady, jakimi należy się w niej kierować, bariery związane z upowszechnieniem się kuchni koreańskiej oraz typowe potrawy, które możemy przygotować nawet w domowym zaciszu. Magdalena Tomaszewska-Bolałek, japonistka rozsmakowana (nie tylko) w kuchni Korei, przygotowała wspaniałą kulinarną ucztę, dzieląc się jednocześnie swoją pasją. Tradycje kulinarne Korei, opublikowane nakładem wydawnictwa Hanami, to niezwykła opowieść o historii kuchni koreańskiej, o poszczególnych produktach, najczęściej wykorzystywanych do przygotowania potraw, a także o zasadach etykiety stołowej i typowych daniach, których przygotowania możemy się podjąć osobiście. To pozycja ...
(czytaj dalej)

Opinie o książce - Tradycje kulinarne Korei

Inne książki autora
Tradycje kulinarne Japonii
Magdalena Tomaszewska-Bolałek0
Okładka ksiązki - Tradycje kulinarne Japonii

Książka ta poświęcona jest historii oraz tradycjom kulinarnym Kraju Kwitnącej Wiśni. Poza opisami produktów spożywczych i technik kulinarnych stosowanych...

Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii
Magdalena Tomaszewska-Bolałek0
Okładka ksiązki - Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii

W filmach i książkach o tematyce orientalnej często można spotkać się z nietypowymi określeniami "godzina psa", "urodzony pod znakiem świni" czy "rok konia"...

Recenzje miesiąca
Drogowskazy
Wiktor Osiatyński
Okładka książki - Drogowskazy
Zadry
Dominik Rutkowski
Okładka książki - Zadry
Świat kupek
Terry Pratchett
Okładka książki - Świat kupek
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy