Okładka książki - Tradycje kulinarne Korei

Tradycje kulinarne Korei

Wydawnictwo: HANAMI
Data wydania: 2015-04-24
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 978-83-60740-89-7
Liczba stron: 304
Dodał/a książkę: czytam

Ocena: 6 (1 głosów)

Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem łączącym kontynent azjatycki z Wyspami Japońskimi.

„Tradycje kulinarne Korei” to nie tylko przewodnik po składnikach, sposobach przygotowywania dań i potrawach, to również książka ukazująca rolę oraz znaczenie kuchni na Półwyspie Koreańskim. Między kartkami pierwszych rękopisów z recepturami, wśród talerzy z ofiarami składanymi przodkom i bogom w ofierze, w bajkach oraz legendach kryje się bowiem historia kultury opowiedziana poprzez jedzenie.

Uzupełnieniem książki jest zestaw przepisów na popularne koreańskie dania.

Kup książkę Tradycje kulinarne Korei

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Polecana recenzja

Avatar użytkownika - justa21
justa21
Przeczytane:2016-05-01, Ocena: 6, Przeczytałam,
Rozsmakowani w koreańskiej kuchni   Kiedy myślimy o kuchni japońskiej, na myśl przychodzą nam sushi oraz tofu, a wiele osób – niezależnie od tego, czy polubiło te potrawy, czy też nie – ma za sobą ich degustację. Co natomiast możemy powiedzieć o kuchni koreańskiej? Czy ktoś może pochwalić się skosztowaniem sanjeok lub ryżowych ciastek? Czy choć raz ktokolwiek próbował przygotować mu malgeunjangguk, czyli zupę z wołowego mięsa i białej rzodkwi? Jeśli na te pytania odpowiedziałeś twierdząco, to jesteś jedną z niewielu osób, które wiedzą cokolwiek na temat kuchni Korei.   Dziś ta sytuacja może się zmienić dzięki książce, która odsłania przed czytelnikami tajniki koreańskiej kuchni, przedstawiając zarówno zasady, jakimi należy się w niej kierować, bariery związane z upowszechnieniem się kuchni koreańskiej oraz typowe potrawy, które możemy przygotować nawet w domowym zaciszu. Magdalena Tomaszewska-Bolałek, japonistka rozsmakowana (nie tylko) w kuchni Korei, przygotowała wspaniałą kulinarną ucztę, dzieląc się jednocześnie swoją pasją. Tradycje kulinarne Korei, opublikowane nakładem wydawnictwa Hanami, to niezwykła opowieść o historii kuchni koreańskiej, o poszczególnych produktach, najczęściej wykorzystywanych do przygotowania potraw, a także o zasadach etykiety stołowej i typowych daniach, których przygotowania możemy się podjąć osobiście. To pozycja ...
(czytaj dalej)

Opinie o książce - Tradycje kulinarne Korei

Inne książki autora
Tradycje kulinarne Japonii
Magdalena Tomaszewska-Bolałek0
Okładka ksiązki - Tradycje kulinarne Japonii

Książka ta poświęcona jest historii oraz tradycjom kulinarnym Kraju Kwitnącej Wiśni. Poza opisami produktów spożywczych i technik kulinarnych stosowanych...

Japońskie słodycze
Magdalena Tomaszewska-Bolałek0
Okładka ksiązki - Japońskie słodycze

"Japonia od wieków fascynuje Europejczyków. To zakątek świata, gdzie nowoczesność miesza się z wielowiekowymi tradycjami. Kraj nowinek technicznych...

Reklamy