Okładka książki - Tradycje kulinarne Szwecji

Tradycje kulinarne Szwecji


Ocena: 0 (0 głosów)

Pachnące cynamonowe bułeczki serwowane do kawy, krągłe soczyste klopsiki czy śledzie na sto różnych sposobów - to tylko przykładowe dania kuchni szwedzkiej. Skandynawska kultura kulinarna to również opowieść o tym, co jedli wikingowie, ukryta między wersami sag o bogach i bohaterach, wyprawa Karola Linneusza do Laponii czy anegdota o słodkich wypiekach, które zabiły szwedzkiego króla. To również historia produktów i ludzi, którzy mieli wkład w powstawanie współczesnej kuchni.

Tradycje kulinarne Szwecji to kolejna książka poświęcona nordyckiej kulturze kulinarnej autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek - kulturoznawcy, dziennikarki i zdobywczyni wielu światowych nagród.

Informacje dodatkowe o Tradycje kulinarne Szwecji:

Wydawnictwo: HANAMI
Data wydania: 2021-10-28
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788365520531
Liczba stron: 240

Tagi: Gotowanie kulinaria itd. bóg

więcej

Kup książkę Tradycje kulinarne Szwecji

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Tradycje kulinarne Szwecji - opinie o książce

Inne książki autora
Tradycje kulinarne Finlandii
Magdalena Tomaszewska-Bolałek0
Okładka ksiązki - Tradycje kulinarne Finlandii

Finlandia ma dużo do zaoferowania poszukiwaczom niezwykłych smaków. Ze względu na burzliwą przeszłość historyczną we współczesnych potrawach odnajdziemy...

Tradycje kulinarne Japonii
Magdalena Tomaszewska-Bolałek0
Okładka ksiązki - Tradycje kulinarne Japonii

Książka ta poświęcona jest historii oraz tradycjom kulinarnym Kraju Kwitnącej Wiśni. Poza opisami produktów spożywczych i technik kulinarnych stosowanych...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy