Twoje ciało pamięta więcej niż myślisz.
Zwykle reagujesz na świat trafnie, mądrze i w sposób chroniący. Ale są też chwile, gdy twoje odpowiedzi są nieadekwatne do sytuacji, jakby nie pochodziły z ,,tu i teraz". Jedno spojrzenie, ton głosu, zapach, gest, grupa ludzi, miejsce - i nagle pojawia się bardzo intensywna niedopasowana reakcja.
To nie przypadek. To trigger, który uruchamia cały łańcuchprocesów emocjonalnych, somatycznych i fizjologicznych. Nie rozumiesz ich, nie masz na nie wpływu. Twój organizm nie kłamie, a jego reakcje są przypomnieniem, że pewne rany są wciąż żywe, że przeżyta trauma nadal ma wpływ na to, jak dziś odczuwasz, myślisz, reagujesz.
Trauma nie zna czasu. Dla niej to, co niedomknięte, ciągle trwa. I domaga się uwagi i zaopiekowania. Gdy zrozumiesz, co czujesz, i nauczysz się, jak z tym być, jak na to wpływać i jak w tym wszystkim patrzeć na siebie z większą życzliwością, poznasz prawdziwą wolność.
Ta książka to mapa do spokoju i sprawczości.
Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2025-11-12
Kategoria: Poradniki
Gdzie jest ,,początek wszystkiego"? Przy mamie i tacie. W ich zbliżeniu i jakiejś miłości. Pięknej, trudnej, bliskiej lub dalekiej. Początek wszystkiego...
Leoś idzie do przedszkola. Tak, i to wcale nie jest łatwe. Są łzy. Jest strach. Jest pełne złości ,,Nie chcę!". Ale są też mama, tata i bocian Kajtek,...
Przeczytane:2025-11-27, Ocena: 4, Przeczytałam,
Triggery są to takie wyzwalacze uruchamiające w nas nieprzepracowane emocje i wpływające na to co robimy. To książka o mechanizmach, które uruchamiają się poza naszą świadomością, a które potrafią skutecznie przejąć nad nami kontrolę.
Takim triggerem może być naprawdę wszystko od konkretnej piosenki po kolor.
Szczerze mówiąc zaczęłam ją czytać z zawodowej ciekawości, lubię wiedzieć co w literaturze psychologicznej słuchać, by określone pozycje móc polecać. Tym razem mam poczucie że połowa tej książki była niczym podręcznik akademicki. Sucha i trochę nudna teoria, ja sobie tę wiedzę po prostu odświeżyłam, ale nie wiem czy nie znużyłaby zwykłego czytelnika, który z tymi pojęciami nigdy nie miał styczności.
Dopiero druga połowa książki przynosi to, czego wielu czytelników oczekuje najbardziej: konkret. Pojawiają się przykłady z praktyki terapeutycznej, oraz ćwiczenia pomagające rozpoznać własne triggery i stopniowo odzyskiwać wpływ nad reakcjami. Autorka opisuje, że reakcje, które czasami wydają nam się przesadzone, albo irracjonalne mają swoje źródło w przeszłym cierpieniu i niespełnionych potrzebach. Dzięki tej książce możemy być bardziej świadomi pewnych mechanizmów, ale też bardziej racjonalnie na nie reagować.