Ok³adka ksi±¿ki - Trylogia mostu; ¦wiat³o wirtualne,  Idoru, Wszystkie jutra

Trylogia mostu; ¦wiat³o wirtualne, Idoru, Wszystkie jutra

Tom 26 cyklu Artefakty
Ocena: 4.5 (2 g³osów)

Pierwsze wydanie zbiorcze kultowej trylogii Gibsona! Poznaj trzy porywaj±ce historie maj±ce miejsce w ró¿nych miejscach ¶wiata!

"Trylogia mostu" to trzy tytu³y: "¦wiat³o wirtualne", "Idoru" oraz "Wszystkie Jutra". Akcja cyklu rozgrywa siê w XXI wieku. W pierwszej czê¶ci cyklu znajdujemy siê w zniszczonej w wyniku trzêsienia ziemi Kalifornii, w której powstaj± dwa siostrzane stany NoCal oraz SoCal. Bohaterk± tej czê¶ci jest Chevette Washington, która na jednym z przyjêæ pod wp³ywem impulsu kradnie okulary. Pozornie zwyczajny przedmiot okazuje siê bardzo niebezpieczny.

W drugiej czê¶ci znajdujemy siê w Tokio, gdzie Chia McKenzie zosta³a wydelegowana przez oddzia³ fanów ze Seattle. Dziewczyna ma zdobyæ informacje na temat domniemanego ¶lubu m³odzie¿owej gwiazdy Reza z nieistniej±c± realnie królow± wirtualnych ¶wiatów.

Trzecia, fina³owa czê¶æ opowiada o punkcie wêz³owym historii ¶wiata, który zosta³ zlokalizowany w San Francisco. Pewne jest jedno - ¿ycie ludzi zmieni siê na zawsze.

William Gibson to amerykañski pisarz science fiction i twórca cyberpunku. Autor napisa³ równie¿ wiele opowiadañ, esejów oraz scenariuszy filmowych i telewizyjnych. Jego twórczo¶æ to po³±czenie ró¿nych folklorów, miejskich legend oraz wiedzy technicznej. Wyda³ dwa popularne cykle, czyli "Trylogiê Ci±gu" oraz "Trylogiê Mostu", szereg pojedynczych tytu³ów, takich jak: "Maszyna ró¿nicowa", "Rozpoznanie wzorca", "Spook Country. W kraju agentów", "Alien 3" czy "Peryferal", a tak¿e jeden zbiór opowiadañ "Wypaliæ Chrom".

Informacje dodatkowe o Trylogia mostu; ¦wiat³o wirtualne, Idoru, Wszystkie jutra:

Data wydania: 2021-09-20
Tytu³ orygina³u: Bridge Trilogy
Jêzyk orygina³u: Angielski
T³umaczenie: Zbigniew A. Królicki

wiêcej

Kup ksi±¿kê Trylogia mostu; ¦wiat³o wirtualne, Idoru, Wszystkie jutra

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Trylogia mostu; ¦wiat³o wirtualne, Idoru, Wszystkie jutra - opinie o ksi±¿ce

Pamiêtam jak prawie dwa lata temu czyta³am "Trylogiê ci±gu" i by³am zafascynowana Gibsonow± wizj± ¶wiata cyberpunkowego. "Trylogia mostu" nie zachwyca a¿ tak bardzo jak "Trylogia ci±gu", ale to wci±¿ kawa³ ¶wietnych historii. Tym bardziej, ¿e jak siê u¶wiadomi, kiedy one powsta³y! Ta ca³a wizja przysz³o¶ci wykreowana wtenczas wcale nie taka odleg³a od tera¼niejszo¶ci i wci±¿ sk³ania do refleksji, które s± w dalszym ci±gu aktualne.

Tym razem ³atwiej by³o mi wsi±kn±æ w ten ¶wiat, wiedzia³am ¿e nale¿y siê spodziewaæ charakterystycznej poszarpanej narracji pe³nej fascynuj±cych opisów scenerii, tym bardziej, ¿e Gibson uwielbia wchodziæ w drobne szczególiki na przyk³ad dotycz±ce ubioru. Owszem nie jest to ³atwe, wymaga hiperpodzielnej uwagi, aby ogarn±æ to wszystko, ale wiecie co? Uwielbiam ten jego styl komponowania ¶wiatów. "Trylogia mostu" jest mieszank± technothrillera i cyberpunku. To tak¿e dystopijna i mroczna wizja. Nie brakuje tu niepokoj±cej atmosfery, nieoczywistych zwrotów akcji i intryg.

Te trzy czê¶ci s± zupe³nie odrêbnymi historiami, mo¿na czytaæ oddzielnie, ale razem tworz± kompletn± ca³o¶æ. "¦wiat³o wirtualne" jest ciekaw± wariacj± my¶li "co, gdyby tajemniczy przedmiot wpad³ w moje rêce?" Chevette pod wp³ywem impulsu i w±tpliwie moralnego czynu zdobywa pozornie drobiazg, który okazuje siê byæ zaawansowanym technologicznie gad¿etem. Znajduje siê przez to w potrzasku. Do czego ten sprzêt s³u¿y? No i znajdziecie tu wizjê uszkodzonego mostu Golden Gate, który zostaje zamieszkany przez wszelkiej ma¶ci outsiderów. Co¶ niesamowitego! Zdaje siê byæ chaotyczn± konstrukcj± nie maj±c± prawa bytu, a jednak...

Z kolei w "Idoru" Chia ma zbadaæ sprawê enigmatycznego ¶lubu idola Reza z cyfrow± istot±. Ta historia traktuje o zatarciu granicy miêdzy istot± ludzk± i popkulturowym, cyfrowym wytworem technologicznym, a tak¿e o zwyczajnych ludziach bêd±cych marionetkami w rêkach wp³ywowych. Czy wyprodukowany cz³owiek ma w sobie jak±¶ to¿samo¶æ? W³asne ja? Czy hologramy s± w stanie zast±piæ relacje miêdzyludzkie? I jak± potêgê ma informacja?

Natomiast "Wszystkie Jutra" s± przedziwn± histori±. Laney wyczuwa nadej¶cie czego¶ prze³omowego na ¶wiecie, a tajemniczy go¶æ pozostawia za sob± trupy... O co tu tak naprawdê chodzi? Czy da siê w dobie wirtuala zachowaæ odrobinê prywatno¶ci?

Nie brakuje tu kontrastów. Ludzie ¿yj±cy w biedzie, brudzie, w kartonach, narkotyki zw³aszcza króluj±cy pl±s. Panuj±ce gigakorporacje pog³êbiaj±ce hierarchizacjê spo³eczeñstwa, i bogaci dupkowaci, którzy dla nanotechnologii s³u¿±cej ich celom nie cofn± siê przed niczym pozostawiaj±c za sob± krwawe ¶lady. No i wszechobecny wirtual zaburzaj±cy postrzeganie rzeczywisto¶ci, czy przy innowacyjnej nanotechnologii wci±¿ bêdzie zachowana moralno¶æ?

Nawet nie jestem w stanie oddaæ wszystkich wra¿eñ, ile tu w±tków pobocznych i to takich, ¿e stwarzaj± w±tpliwo¶ci, co do tego, które zdarzenia/postaci s± wa¿niejsze dla tocz±cej siê fabu³y. Polecam fanom Gibsona!

Inne ksi±¿ki autora
Wypaliæ Chrom
William Gibson0
Ok³adka ksi±zki - Wypaliæ Chrom

William Gibson zyska³ powszechn± s³awê, jako czo³owy przedstawiciel nowej odmiany science fiction, przenosz±cej wspó³czesn± technologiê (w szczególno¶ci...

Wszystkie jutra
William Gibson0
Ok³adka ksi±zki - Wszystkie jutra

Punkt wêz³owy historii ¶wiata, maj±cy wydarzyæ siê w najbli¿szym czasie, prawdopodobnie zosta³ zlokalizowany w San Francisco. W s³ynnej mgle San Francisco...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca
Opad