Okładka książki - Trzy eseje. Architektura psyche I Symetria i symetria złamana psyche I Holden i Phoebe

W niniejszych esejach autor prowadzi czytelnika przez przestrzeń własnych refleksji, sięgając do psychiatrii, filozofii, literatury, sztuki i muzyki.

,,Architektura psyche" ukazuje psychikę jako złożoną konstrukcję budowaną z doświadczeń, wspomnień i przeżyć. ,,Symetria i symetria złamana psyche" opowiada o chwilach pustki, które - choć wspólne wielu ludziom - każdemu wyznaczają odmienną drogę. Trzeci esej, inspirowany postacią z ,,Buszującego w zbożu", staje się literacką refleksją nad samotnością, relacjami międzyludzkimi oraz możliwością odnalezienia nadziei mimo życiowych trudności.

Informacje dodatkowe o Trzy eseje. Architektura psyche I Symetria i symetria złamana psyche I Holden i Phoebe:

Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Impuls
Data wydania: 2026-06-23
Kategoria: Socjologia, filozofia

Tagi: Psychiatria filozofia Filozofia humanistyczna

Kup książkę Trzy eseje. Architektura psyche I Symetria i symetria złamana psyche I Holden i Phoebe

Architektura Psyche
Piotr Gorczyca0
Okładka ksiązki - Architektura Psyche

Rozległy, autobiograficzny esej napisany w formie strumienia świadomości, w którym autor buduje tytułową ,,architekturę Psyche", eksplorując własną psychikę...