Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Kategoria: Horror
ISBN: b.d
Tytuł oryginału: The Canterville Ghost
Audiobook
Całkiem udane i zabawne opowiadanie Oscara Wilde'a w zupełnie innym klimacie niż "Portret Doriana Greya". Mam wrażenie, że to miała być parodia opowiadań grozy. Tytułowym bohaterem jest znudzony duch, który od kilkuset lat straszy w pewnej posiadłości doprowadzają do zgonu licznych mieszkańców owego domostwa. Zmienia się to, gdy do Canterville wprowadzają się Amerykanie.
Świetnie się bawiłam i nie podejrzewałam autora o takie poczucie humoru. Polecam.
Rewelacyjna odskocznia od współczesnej literatury. Fantastycznie się czyta, polecam nie tylko fanom Oskara Wilde'a i nie tylko fanom kryminałów :)
"Teleny" to jeden z najbardziej kontrowersyjnych utworów w dziejach literatury europejskiej. Powieść ta, po raz pierwszy opublikowana w 1893 roku, natychmiast...
- Nadzwyczajna rakieta - Szczęśliwy książę - Prawdziwy przyjaciel - Słowik i róża - Urodziny infantki ...
Przeczytane:2026-01-16, Ocena: 5, Przeczytałam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2026, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2026 roku, E-book,
Dwa opowiadania.
"Zbrodnia lorda Artura Sevile" zaczyna się na przyjęciu. Tytułowy bohater słyszy wróżbę. Postanawia jej dopełnić aby móc ułożyć sobie życie z ukochaną u boku. Dokonanie zbrodni jednak nie jest takie proste.
"Upiór rodu Canterville'ów" to historia posiadłości, do której wprowadza się amerykańska rodzina. Upiór postanawia zaczął swoją działalność. Jest ogromnie rozczarowany, ponieważ nikt się jego nie boi. Wręcz przeciwnie, to jego teraz straszono. Jego smutek zauważa młoda mieszkanka, która odmieni los zjawy.
Świetne opowiadania. Groza z dawką humoru.
Polecam.