Okładka książki - Upiorrrne opowieści

Upiorrrne opowieści

To nie są bajki do poduszki. To są bajki spod łóżka.

Dziwna lalka znaleziona na cmentarzu. Szkoła, do której chodzi się... nocą. Marzenie, żeby mama zniknęła - i koszmar, gdy wraca zupełnie inna. Dom, w którym po zmroku pianino gra samo- choć nikt tam nie mieszka. Albo... prawie nikt.

W tej upiornej antologii znajdziesz 22 opowiadania z każdego zakątka świata - od afrykańskich grobowców po arktyczne pustkowia. Każde z nich to drzwi. A nie wszystkie powinny być otwarte.

Naciągnij kołdrę na nos, weź do ręki latarkę i nie zapomnij, że to tylko książka. Prawda?

A żeby było jeszcze strrraszniej - okładka świeci w ciemności!

Informacje dodatkowe o Upiorrrne opowieści:

Wydawnictwo: Labreto
Data wydania: 2025-10-24
Tytuł oryginału: Ghostly Ghastly Tales

Tagi: Beletrystyka dla dzieci i młodzieży Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 8 lat

Kup książkę Upiorrrne opowieści

Upiorrrne opowieści - opinie o książce

Avatar użytkownika - sistersasbook
sistersasbook
Przeczytane:2025-10-31, Ocena: 5, Przeczytałam,

Hej, hej! 🎃

Jaka jest wasza ulubiona książka halloweenowa?

My zdecydowanie mamy swojego faworyta w tej kategorii! Dziś przychodzimy, żeby podzielić się z wami naszą opinią na jej temat.

Jak widzicie po naszej rolce, książką, która wyjątkowo nam się spodobała, są „Upiorrrne opowieści” autorstwa Anastasii Garcia, wydane przez Wydawnictwo Labreto. 👻

Dajcie znać, może już ją czytaliście? Jeśli tak, koniecznie napiszcie, jak wam się podobała!

W książce znajdziecie 22 opowiadania, podzielone na rozdziały opisujące różne zjawiska nadprzyrodzone, na przykład nawiedzone przedmioty czy posępne duchy. Co ciekawe, każda historia dotyczy dziecka, co dodaje im jeszcze więcej emocji.

To bardzo ciekawy zabieg, bo dzięki temu od razu wiemy, czego możemy się spodziewać w danym rozdziale.

Dodatkowo wszystkie historie są inspirowane prawdziwymi legendami i opowieściami ludowymi. Autorka na końcu każdego tekstu przytacza ich źródła i wyjaśnienia, co pokazuje jej świetne przygotowanie do tematu i nadaje książce autentyczności.

Ogromnym atutem jest również to, że opowiadania są różnorodne i pełne klimatu, nie znajdziecie tu nudnych, schematycznych historii. Każdy miłośnik dreszczyku znajdzie coś dla siebie!

Przy każdym opowiadaniu widnieje także oznaczenie poziomu upiorności, więc od razu wiadomo, jak bardzo można się bać. 👀

Książka zawiera krótkie, proste (ale absolutnie nie nudne!) opowieści, które przypadną do gustu wszystkim fanom lekkich horrorów. Trzeba jednak przyznać, że to raczej pozycja skierowana do młodzieży, krwawych, brutalnych scen tu nie znajdziecie, ale ciarki na plecach są gwarantowane!

Bo kto nie boi się mrocznych legend? Chyba nie ma takiej osoby… 😱

Zdecydowanie polecamy wersję papierową,to zupełnie inny wymiar straszności i wizualnych wrażeń. Okładka i ilustracje są przepiękne, a sama okładka świeci w ciemności — efekt wow gwarantowany! ✨

Widać, że autorka i wydawnictwo włożyli w tę książkę mnóstwo pracy, wszystko dopracowane jest tu w najmniejszym szczególe.

Polecamy serdecznie. Strasznego Halloween wam życzymy 👻

Książka dla dzieci (według mnie tak od 12 roku życia, młodszym raczej bym nie pozwoliła jej czytać czy słuchać), ale zdecydowanie tych bardziej odważnych. Dlaczego? Ponieważ w znajdziemy w niej aż 22 opowiadania, które spowodują gęsią skórkę. Są straszne, jednak moim zdaniem na tyle, że starszemu dziecku śmiało, można je podarować.

Opowiadania są dość różnorodne, każde to osobna historia. Oparte są na mitach i legendach. Zdecydowanie plusem moim zdaniem jest to, że każde ma jakieś ukryte wartości, przekazy.

Książkę znajdziemy w wersji papierowej, audiobook oraz ebook. Ja słuchałam i ta wersja ma wspaniały klimat, który zdecydowanie sprawia, że ciężko przerwać słuchanie. Ta muzyka, te tony głosów i treść opowiadań – to wszystko tworzy świetną, mroczną całość.
W wersji papierowej znajdziemy klimatyczne ilustracje, a także świecącą w ciemności okładkę.

„Upiorrrne opowieści” to świetna, mroczna, upiorna książka dla starszych dzieci. Ze swojej strony polecam.

Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA

Avatar użytkownika - bookwmkesie
bookwmkesie
Przeczytane:2025-10-21, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, Przeczytane 2025 r.,

Jeśli myśleliście, że świat grozy nie ma już nic do zaoferowania naszym najmłodszym czytelnikom, ta recenzja udowodni, że jesteśmy w błędzie.

Zgaś światło i... czytaj albo słuchaj! ,,Upiorrrne opowieści" to według mnie strzał w dziesiątkę. Szukacie książki, która dostarczy Waszym dzieciom przyjemnego dreszczyku emocji, ale nie spędzi im snu z powiek? Wydawnictwo Labreto serwuje nam nowość, która idealnie trafia w tę niszę. ,,Upiorrrne opowieści" autorstwa Anastacii Garcii to zbiór opowiadań, który sam wydawca trafnie reklamuje hasłem: ,,To nie są bajki do poduszki. To są bajki spod łóżka".

Już sam tytuł z zabawną, ,,strrraszną" pisownią sugeruje, że mamy do czynienia z horrorem w wersji dla młodszych czytelników (sugerowany wiek to 9+). I dokładnie tym jest ta książka - antologią grozy skrojoną na miarę młodych poszukiwaczy wrażeń.

W twardej liczącej ponad 230 stron oprawie, Anastacia Garcia zebrała 22 opowiadania. Nie są to jednak typowe europejskie straszydła. Siła tej antologii leży w jej globalnym zasięgu. Autorka, czerpiąc z własnych meksykańsko-amerykańskich korzeni oraz fascynacji folklorem, zabiera nas w podróż po całym świecie - od mroźnych pustkowi Arktyki, przez japońskie legendy, aż po mroczne zakątki Afryki i Ameryki Południowej.

Opisy fabuł, które można znaleźć w zapowiedziach wydawnictwa, brzmią intrygująco, np. dziwna lalka znaleziona na cmentarzu, szkoła, do której uczęszcza się wyłącznie nocą, czy pianino, które w opuszczonym domu gra samo... To klasyczne motywy grozy podane w sposób przystępny, ale wciąż wywołujące gęsią skórkę. Warto zaznaczyć, że polskie wydanie jest tłumaczeniem nagradzanego oryginału (Ghostly, Ghastly Tales: Frights to Tell at Night). Książka w wersji anglojęzycznej zdobyła uznanie, między innymi, na Pub West Book Design Awards 2024, co świadczy o jej wysokiej jakości edytorskiej.

To idealna pozycja dla dzieci, które wyrosły już z bajek o wróżkach, a fascynuje je to, co tajemnicze i trochę straszne. Jeśli Wasze dziecko zaczytuje się w ,,Gęsiej Skórce" R.L. Stine'a lub lubi seriale w stylu ,,Stranger Things" (w wersji light), ta antologia będzie strzałem w dziesiątkę. To świetny, kontrolowany ,,pierwszy dreszczowiec", który rozwija wyobraźnię i oswaja z folklorem z całego świata.

Gorąco polecam ,,Upiorrrne opowieści" jako inteligentną, świetnie napisaną i pięknie wydaną antologię grozy dla młodych czytelników. To doskonała propozycja na długie, jesienne wieczory. Wystarczy latarka, kołdra naciągnięta aż po nos, i można zanurzyć się w świat, w którym nie wszystkie drzwi powinno się otwierać. Podczas słuchania audiobooka żałowałam tylko jednego - że za moich dziecięcych czasów nie było takich książek.

" [...] Straszne opowieści nie mają na celu jedynie nas przerazić i wywołać kaskadę dreszczy spływających po plecach. Te historie mają pomóc nam stać się silniejszymi. [...]"

Czy ktoś z was w dzieciństwie oglądał serial "Czy boisz się ciemności"? A może będąc dziećmi, poszukiwaliście książkowych opowieści grozy? Jeżeli tak, to świetnie się składa. Ostatnio w moje ręce, a właściwiej w uszy, wpadł mi świetny audiobook w tym temacie. Anastasia Garcia stworzyła wyjątkowy zbiór opowiadań pod tytułem "Upiorrrne opowieści". Stworzyła go z myślą o samej sobie z dzieciństwa i to moim zdaniem był strzał w dziesiątkę.
Jej antologia składa się z 22 opowiadań dosłownie z całego świata. Znajdziecie tutaj historie wielkiego kalibru, po których włosy jeżą się na głowie, oraz takich, które nie wywołują aż takich emocji. Wszystkie opowiadania powstały ku przestrodze. Każda z nich uczy młodego czytelnika, jak nie powinien postępować i czego koniecznie musi unikać.
Ten audiobook przeznaczony jest głównie dla młodszych czytelników, ale i dorośli nie będą się przy nich nudzili. Warto je wysłuchać razem z dziećmi.
Według mnie najlepszymi opowieściami są:
- "Grobowiec młodego króla" - nigdy nie wolno okradać zmarłych. Pamiętajcie o tym.
- "Martwi goście" - czy zawsze można ufać medium? Czy Medium faktycznie widzi duchy, czy tylko udaje, żeby wyłudzić pieniądze? Warto poznać tę historię.

- "Mój braciszek potwór" - czy mały człowiek może być odmieńcem?

- "Karta śmierci" - czy wierzycie w moc kart tarota? Czy one faktycznie przepowiadają przyszłość? A może sprowadzają nieszczęście na ich użytkownika?

- "Z matką dzieje się coś niedobrego" świetna historia, mrożąca krew w żyłach.

- "Słodkie przysmaki" - po tej historii dwa razy zastanowicie się, nim weźmiecie do ust coś słodkiego, od obcej osoby.

- "Włosy" - czy jesteście ciekawi, jakie problemy z włosami, miała bohaterka tego opowiadania? Świetna historia.
Ciekawa jestem, która opowieść wywołała w was największe emocje?

Na końcu antologii znajdziecie kilka słów od autorki dotyczące każdej opisanej tutaj historii.
Nie wiem jak wy, ale ja jestem zadowolona z tego audiobooka. Za jakiś czas z przyjemnością do niego powrócę, żeby znowu przeżyć chwile z dreszczykiem.
Czy jesteście gotowi na nadejście "Upiorrrnych opowieści"?