Nadeszły urodziny Króla Zimy i władca zapragnął, aby jego przyjęcie było naprawdę wyjątkowe. Zaprosił swoje rodzeństwo - brata Król Lata i dwie siostry: Królową Wiosny i Królową Jesieni. I chociaż słońce, wiatr i drzewa ostrzegały go, że to nie jest dobry pomysł, Król Zimy nalegał. To były jego urodziny i chciał mieć najwspanialsze przyjęcie na świecie. Co mu po sopelkowych lizakach, śnieżnych lodach i mrożonej galaretce, skoro nie może świętować z rodziną. Tak więc rodzina przyjęła zaproszenie... I wtedy zaczęły dziać się dziwne rzeczy.
Wydawnictwo: Kropka
Data wydania: 2025-10-22
Kategoria wiekowa: 3-5 lat
Tytuł oryginału: King Winter's Birthday
Jeśli jeszcze nie wiecie, jaką książkę podarować Waszym dzieciom, to mam dla Was propozycję idealną. „Urodziny Króla Zimy” autorstwa Jonathana Freedlanda z oferty Wydawnictwa Kropka w przekładzie Natalii Rusinek to baśniowa opowieść o tym, jak ważne są rodzinne więzi i jak trudno jest czasem spełnić swoje marzenia.
Nie spodziewajcie się, że odnajdziecie w tej narracji typową opowieść o świętach. To raczej parabola ludzkich wyborów i wyzwań, jakie stawia przed Nami życie, ale do rzeczy. Król Zimy pragnie wyprawić urodzinowe przyjęcie i zaprosić na nie swoje rodzeństwo - królów i królowe pozostałych pór roku. Okazuje się jednak, że nie tak łatwo będzie zrealizować ów plan, zwłaszcza jeśli wcześniej nie przewidzi się jego konsekwencji.
Największą siłą tej książki jest jej wielowymiarowość. Dzieci odnajdą tu baśniową przygodę i wyraźne przesłanie dla czytelnika, natomiast dorośli dostrzegą opowieść o samotności i skomplikowanych relacjach rodzinnych. Król Zimy nie jest postacią jednoznacznie pozytywną: popełnia błędy, bywa uparty i nie zawsze potrafi nazwać własne uczucia. Właśnie to sprawia, że staje się bohaterem bardzo ludzkim, bliskim i wiarygodnym.
Na uwagę zasługuje również język przekładu Natalii Rusinek. Tekst czyta się płynnie, a jednocześnie ma on w sobie poetyckość, która doskonale współgra z baśniowym klimatem opowieści. To książka idealna do wspólnego, głośnego czytania, prowokująca do rozmów z dzieckiem o emocjach, potrzebach i konsekwencjach podejmowanych decyzji. Ilustracje (choć nienarzucające się) dopełniają całości i budują zimowy, lekko nostalgiczny nastrój. Nie dominują nad tekstem, lecz delikatnie go podkreślają, pozostawiając przestrzeń dla wyobraźni.
„Urodziny Króla Zimy” to przede wszystkim mądra opowieść o relacjach, odpowiedzialności i sztuce kompromisu. Będzie idealnym prezentem nie tylko pod choinkę, ale na każdą okazję, gdy chcemy podarować dziecku coś naprawdę wartościowego.
Porywająca opowieść o życiu Rudolfa Vrby, pierwszego Żyda, który zdołał uciec z Auschwitz. W kwietniu 1944 roku dziewiętnastoletni Rudolf Vrba dokonał...
Przeczytane:2025-11-30, Ocena: 6, Przeczytałam,
(czytaj dalej)