Okładka książki - Urodziny Króla Zimy

Urodziny Króla Zimy

Nadeszły urodziny Króla Zimy i władca zapragnął, aby jego przyjęcie było naprawdę wyjątkowe. Zaprosił swoje rodzeństwo - brata Król Lata i dwie siostry: Królową Wiosny i Królową Jesieni. I chociaż słońce, wiatr i drzewa ostrzegały go, że to nie jest dobry pomysł, Król Zimy nalegał. To były jego urodziny i chciał mieć najwspanialsze przyjęcie na świecie. Co mu po sopelkowych lizakach, śnieżnych lodach i mrożonej galaretce, skoro nie może świętować z rodziną. Tak więc rodzina przyjęła zaproszenie... I wtedy zaczęły dziać się dziwne rzeczy.

Informacje dodatkowe o Urodziny Króla Zimy:

Wydawnictwo: Kropka
Data wydania: 2025-10-22
Kategoria wiekowa: 3-5 lat
ISBN: 9788368382051
Tytuł oryginału: King Winter's Birthday

Tagi: Publikacje dla najmłodszych książeczki obrazkowe i aktywizujące Dzieci od ok. 3 lat

Kup książkę Urodziny Króla Zimy

Opinie o książce - Urodziny Króla Zimy

Avatar użytkownika - katechetka
katechetka
Przeczytane:2025-11-30, Ocena: 6, Przeczytałam,
Następujące po sobie pory roku nadają rytm szybko mijającym chwilom. Choć znacznie różnią się między sobą, żadnej z nich nie można odmówić ani uroku, ani pożyteczności. Urodziny Króla Zimy (zainspirowane powstałym przed 85 laty utworem Ulricha Alexandra Boschwitza o tym samym tytule) to pełna mądrości baśń o czterech porach roku i wymagającym jubilacie – Królu Zimy. Czas wyruszyć w drogę… Król Zimy czeka. Gdy na urodziny Król Zimy zaprosił swoje rodzeństwo, do Zimowego Pałacu przybyła Królowa Wiosny, Król Lata oraz Królowa Jesieni. I kiedy cała czwórka zasiadła do stołu zastawionego najpyszniejszymi daniami, na świecie zaczęły się dziać dziwne rzeczy: robiło się na przemian zbyt gorąco albo zbyt mokro, letnie słońce mieszało się z obficie lejącym jesiennym deszczem, wiosenne kwiaty na próżno próbowały przebić się przez grube warstwy leżącego śniegu, zboże na polach nie miało szans wyrosnąć, a liście – ledwo się zazieleniły, natychmiast żółkły i opadały na ziemię. Kłopot miały też zwierzęta, które nie wiedziały, czy zapaść w zimowy sen, czy lepiej się obudzić. No cóż… chaos w świecie natury jak najszybciej musiał zostać zażegnany. Choć bardzo przykro było Królowi Zimy, doskonale wiedział, że pory roku muszą wrócić na właściwe miejsce: tylko wtedy skończą się susze i powodzie, ziarno pod zasiew wyda obfite plony, zapach kwiatów ucieszy spacerujących, a delikatny szelest liści będzie w stanie każdego uspokoić
Uciekinier z Auschwitz
Jonathan Freedland0
Okładka ksiązki - Uciekinier z Auschwitz

Porywająca opowieść o życiu Rudolfa Vrby, pierwszego Żyda, który zdołał uciec z Auschwitz. W kwietniu 1944 roku dziewiętnastoletni Rudolf Vrba dokonał...