Romans z motywem age gap.
Kevin Lange jeszcze na studiach skrycie wzdychał do Veroniki, jednej z najpilniejszych uczennic na roku. Niestety niefortunny zbieg okoliczności przekreślił ich plany na wspólną przyszłość. A jednak zawarli układ – jeśli do trzydziestych czwartych urodzin żadne z nich się nie ustatkuje, dadzą sobie drugą szansę.
Minęły lata, w których trakcie kontakt tej dwójki się urwał. Obecnie mężczyzna prowadzi z ojcem firmę ochroniarską, a jego kalendarz wypchany jest kolejnymi zadaniami.
Niespodziewanie tuż przed urodzinami Kevina w mieszkaniu pojawia się Veronica. Kobieta nie przyjechała, by o niego zawalczyć, ale, by prosić o pomoc dla młodszej o jedenaście lat siostry Alexis prześladowanej przez stalkera.
Lange przyjmuje nowe zlecenie i wylatuje do Nowego Jorku, licząc, że ochrona młodej modelki oraz wytropienie jej prześladowcy pomogą mu w zdobyciu serca Veroniki, ale już na samym początku sprawy mocno się komplikują. Okazuje się, że Alexis i Kevin już kiedyś się spotkali. Jakby tego było mało, teraz zostaną zmuszeni do wspólnego zamieszkania i udawania pary.
Książka zawiera treści nieodpowiednie dla osób poniżej osiemnastego roku życia.
Wydawnictwo: NieZwykłe
Data wydania: 2025-12-17
,,Uwikłani w układ" to trzecia odsłona serii ,,Wplatani" autorstwa Agnieszki Brückner. Dwie pierwsze części bardzo mi się podobały, więc nie mogłam przejść obojętnie również obok kolejnego tomu. Czy zatem losy Kevina również przypadły mi do gustu? Już spieszę z wyjaśnieniem.
Głównym bohaterem historii jest Kevin Lange. Mężczyzna, który wraz ze swoim ojcem prowadzi firmę ochroniarską. Lange występował jako postać drugoplanowa w obu poprzednich częściach cyklu, jednak w żadnej z nich nie zagrzał na dłużej miejsca u boku żadnej kobiety. Dlatego, gdy pod koniec poprzedniej odsłony serii w drzwiach jego mieszkania pojawiła się Veronica -- kobieta, którą Lange pokochał w czasach szkolnych, wiedziałam, że autorka nie pozostawi swoich czytelników bez odpowiedzi na pytanie, czy Kevin w końcu zmieni podejście do płci przeciwnej i się ustatkuje.
I chociaż po przeczytaniu zakończenia ,,Zaplątanych w układ" byłam święcie przekonana, że autorka postanowi połączyć Kevina właśnie z obiektem jego młodzieńczych westchnień, okazało się, że przewidziała ona dla niego zupełnie inne zakończenie. Czy siostra Veroniki -- Alexis skradnie jego serce? Po odpowiedź na to pytanie odsyłam was do lektury.
Muszę przyznać, że pomimo mojej ogromnej sympatii do poprzednich tomów to właśnie historia opisana w ,,Uwikłanych w układ" podobała mi się najbardziej. I chociaż zabrakło w niej aranżowanego małżeństwa, czyli motywu przewodniego dwóch poprzednich części, age gap pięknie zagrał pierwsze skrzypce!
Bardzo podobał mi się zawarty w książce humor -- przekomarzania głównych bohaterów, ich słowne utarczki i przytyki, idealnie wpasowały się w mój gust. I świetnie pasowały do charakterów przedstawionych w książce postaci, które również mnie urzekły. Wprawdzie z Alexis było trochę łatwiej się zaprzyjaźnić, ponieważ pojawiła się w serii dopiero po raz pierwszy, więc nie miałam co do niej zbyt wygórowanych oczekiwań, jednak poczułam do niej sympatię już od samego początku. Była dla mnie jak taka typowa młodsza siostra, która za wszelką cenę chciała pokazać swoją siłę i niezależność, ale jednak potrzebowała, by ktoś otoczył ją opieką i pokazał, że mimo przeciwności losu -- życie może być piękne. Natomiast Kevin to dla mnie ogromne zaskoczenie. W poprzednich odsłonach serii dał poznać się jako taki typowy bawidamek, natomiast tutaj pokazał, że tak naprawdę jest bardzo odpowiedzialnym i troskliwym mężczyzną, chociaż w głębi bardzo zagubionym i nieumiejącym uwierzyć w miłość z powodu wydarzeń z przeszłości. I dopiero Alexis pokazała mu to, czym tak naprawdę jest miłość. I właśnie to było najpiękniejsze w tej historii.
Romans hate-love z różnicą wieku. Vanessa Hooper od dziecka marzyła, by Nicholas Johnson zwrócił na nią uwagę. A gdy w końcu to zrobił, złamał jej serce...
Kontynuacja historii Evy i Ivo z Zemsty Kruka. Eva i Ivo coraz bardziej zbliżają się do siebie. Ich więź wzmacnia fakt, że kobieta postanawia opowiedzieć...
Przeczytane:2025-12-22, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam,
*współpraca reklamowa*
Na książki od tej autorki zawsze czekam, z niecierpliwością, ale też z pewnością, że to będzie idealna dla mnie lektura. Książka jest trzecim tomem serii, nie trzeba znać poprzednich tomów, żeby cieszyć się historią, niemniej ja zachęcam do ich poznania, wtedy więcej elementów ze sobą współgra. Romans z różnicą wieku, hate-love, aferami, dramami i stalkerem w tle.
Kevin jeszcze na studiach wzdychał do Veroniki, jednak nie było im po drodze. Jedna konkretna akcja niemal całkowicie przekreśliła ich szanse na wspólną przyszłość, jednak Kevinowi udało się wynegocjować układ. Mijały lata, mężczyzna czekał, a tuż przed jego urodzinami w jego mieszkaniu pojawiła się dawna miłość. Veronica nie przyjechała jednak by dać im szansę, ale z prośbą o pomoc w odnalezieniu prześladowcy najmłodszej siostry. Kevin chcąc zaimponować i zapracować na szansę u kobiety, przyjmuje zlecenie, nie mając pojęcia, że Alexis nie jest mu już obca. Sprawy szybko się komplikują, na jaw wychodzą nowe fakty, Kevin i Alexis zamieszkują razem, udają parę i stawiają czoła kolejnym trudnościom.
Co tutaj się działo, to po prostu obłęd. Począwszy od studenckiej umowy na przyszłość, spektakularnych wtop, zbiegów okoliczności, dramatów i waśni. Poprzez przyjaźń, nienawiść, współpracę i miłość. Na emocjach, zwrotach akcji i szoku kończąc. Agnieszka to jedna z tych autorek, po której można spodziewać się wszystkiego, która nie boi się trudnych tematów, po mistrzowsku bawi się emocjami zarówno bohaterów jak i czytelników, której książek się nie czyta, tylko pochłania. Dokładnie takie wrażenie mam po lekturze tej książki, tylko nie wiem czy to ja ją pochłonęłam, czy ona mnie.
Dostaliśmy szaloną i wielowątkową komedię romantyczną, w której ważnym aspektem jest modeling i stalking, gdzie fabuła skupia się na trudnych i nieco toksycznych relacjach rodzinnych, gdzie granica pomiędzy miłością a nienawiścią jest bardzo cienka, a przyjaciele są wyjątkowi i nie bawią się w subtelności. To książka, w której nic nie jest takie na jakie wygląda w pierwszej chwili. Choć to romans, to jest on nietypowy, relacja Kevina i Alexis jest skomplikowana, gdzieś nad nimi wisi widmo starszej siostry, tworzy się nam coś na kształt trójkąta miłosnego. Nasza parka przechodzi długą drogę, poprzez współpracę, romans, przyjaźń czy układ. W tle toczy się śledztwo w sprawie stalkingu, mi ten wątek zdecydowanie podobał się najbardziej, autorka mocno go rozbudowała, i chyba dobrze się przy nim bawiła, bo namieszała aż miło, ja nawet kiedy już byłam pewna, że wiem kto i dlaczego, to Agnieszka udowodniła mi, że jednak wciąż potrafi mnie zaskoczyć. Ważnym aspektem były tutaj też relacje rodzinne, no powiem wam poziom toksyczności był wysoki i dawno z taką patologią, że tak powiem się nie spotkałam.
Książka napisana jak zawsze w świetnym stylu, zarówno bawi, przytłacza, zajmuje, wzbudza różnorakie emocje, nawet te najbardziej skrajne. W książce znajdziecie elementy obyczajówki, romansu, komedii, dramatu, erotyka ale i delikatnego kryminału czy sensacji. Przez fabułę się płynie, zwroty akcji nie tylko zmieniają bieg wydarzeń, ale też i mocno podnoszą ciśnienie, a sam finał może mocno wbić w fotel. Mnie oczywiście najbardziej urzekło pojawienie się w fabule postaci z innych książek autorki, niektóre role były epizodyczne inne nieco ważniejsze, ja uwielbiam wracać do ulubionych bohaterów, przez co takie zabiegi niemal zawsze mają u mnie wielki plus.
O ile się nie mylę to finałowy tom serii, troszkę szkoda bo bardzo się polubiłam ze wszystkimi bohaterami, Kevin i Alexis nie zostali moimi ulubieńcami, ale mimo to świetnie się z nimi bawiłam, kibicowałam i przeżywałam z nimi ich wszystkie wzloty i upadki. Po raz kolejny autorka zaserwowała mi emocjonalny rollercoaster i przysłowiową jazdę bez trzymanki. Jak zawsze jestem zachwycona, uwielbiam i polecam nie tylko ten tom ale i poprzednie.