Okładka książki - W kobiecym zwierciadle

W kobiecym zwierciadle

Trzy historie, w których odbijają się lęki, marzenia i tęsknoty. Te, które znamy aż za dobrze.

Świat Anny legł w gruzach w dniu, w którym straciła męża i syna. Przytłoczona cierpieniem, z trudem odnajduje siłę, by żyć dalej dla siebie i młodszego dziecka. Wszystko zmienia się po wypadku, gdy nawiedzają ją wizje zbyt realne, by je zignorować.

Renata, zadziorna i porywcza, po śmierci ojca ucieka do miasta. Marzy o wolności i chce zacząć wszystko od nowa. Nie spodziewa się, że spotkanie z sąsiadką, Beatą, otworzy przed nią drzwi do bliskości, której skrycie pragnęła…

Magdalena i Monika, dawne znajome, żyją w cieniu nierozliczonych krzywd. Jedna kroczy przed siebie z podniesioną głową, przekonana o własnej sile. Druga ukrywa przed światem blizny. Te, które zostały jej po spotkaniu z tą pierwszą.

Każda z tych kobiet ma własny głos. Każda pragnie szczęścia.
I każda wybiera inną drogę, by je odnaleźć. Czy im się to uda?

W „kobiecym zwierciadle” to trzy poruszające historie o stracie, samotności, sile i próbach odzyskania siebie. Opowieści, w których każdy może dostrzec swoje odbicie.

Informacje dodatkowe o W kobiecym zwierciadle:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2026-02-10

Kup książkę W kobiecym zwierciadle

W kobiecym zwierciadle - opinie o książce

Avatar użytkownika - brunetkabooksrec
brunetkabooksrec
Przeczytane:2026-05-28, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,

Kiedy zobaczyłam tytuł i nazwisko autora poczułam ciekawość pomieszaną z lekkim zaskoczeniem. Mężczyzna piszący o kobiecym spojrzeniu? Brzmi ryzykownie, ale obiecująco. I wiecie co? Autor mnie zaskoczył. Pozytywnie.

To nie jest książka, która pędzi na złamanie karku. Raczej spokojnie rozkłada przed Tobą lustro i mówi: „Patrz”. Fabuła toczy się niespiesznie, ale wcale nie nuży, bo tu chodzi o detale, o codzienne gesty, o rozmowy, które nosimy w sobie latami. Żadnych sztucznych dramatów, żadnych bohaterów z tektury.

„W kobiecym zwierciadle” to zbiór trzech poruszających historii – każda z nich to osobne zwierciadło, w którym przeglądają się kobiety na życiowym zakręcie. Autorem jest Michał Dąbrowski, a książka ukazała się nakładem wydawnictwa Novae Res. To literatura obyczajowa, która wchodzi głęboko w psychikę bohaterek i nie unika trudnych tematów.

Co znajdziesz w środku?
Trzy odrębne historie – bohaterki nie są ze sobą powiązane, ale łączy je jedno: chcą być szczęśliwe, choć każda wybiera inną drogę, by to osiągnąć.

Anna mierzy się z niewyobrażalną stratą – po śmierci męża i syna próbuje odnaleźć siłę, by żyć dalej dla siebie i młodszego dziecka. Jej świat zmienia się, gdy po wypadku zaczynają ją nawiedzać zbyt realne wizje.

Renata to zadziorna i porywcza dziewczyna, która po śmierci ojca ucieka do miasta, by zacząć wszystko od nowa. Nie spodziewa się jednak, że spotkanie z sąsiadką Beatą otworzy przed nią drzwi do bliskości, której skrycie pragnęła.

Magdalena i Monika – dawne znajome, które wciąż żyją w cieniu nierozliczonych krzywd. Jedna kroczy przez życie z podniesioną głową, przekonana o własnej sile. Druga ukrywa przed światem blizny, które pozostały jej po spotkaniu z tą pierwszą.

To opowieści o wychodzeniu z depresji, zakochiwaniu się i szukaniu sensu życia na nowo. Jest tu też mowa o szkolnej przemocy i poniżaniu, a także trudnych tematach jak alkoholizm czy ostracyzm na tle orientacji seksualnej.

Bohaterowie są prawdziwi, czasem do bólu. Ich emocje nie są podkręcone dla efektu – po prostu są. I to działa. Czytałam z zapartym tchem nie dlatego, że działo się dużo, ale dlatego, że czułam, że to mogłyby być historie mojej przyjaciółki, mojej mamy, moje. Momentami robiło się niespokojnie, innym razem czułam ogromną czułość.

Styl autora? Skąpy w słowa, ale za to celny. Żadnego przesłodzenia, żadnego moralizowania. Autor pisze jak ktoś, kto naprawdę słuchał kobiet. I to czuć na każdej stronie.

💡 Dla kogo?
Dla Ciebie, jeśli lubisz literaturę obyczajową z psychologicznym pazurem. Dla Ciebie, jeśli masz dość brawurowych akcji i potrzebujesz historii, która zostaje pod skórą. I dla Ciebie, jeśli chcesz zobaczyć, jak męskie pióro może oddać kobiece światło i cień. Ale uwaga – wrażliwcom polecam chusteczki.

Moja ocena: 8/10 🌟

BRUNETTE BOOKS

Avatar użytkownika - renatamielniczuk
renatamielniczuk
Przeczytane:2026-05-24,

W ten niedzielny dzień zapraszam Was do lektury powieści Michała Dąbrowskiego pt.: ”W kobiecym zwierciadle”.

To książka którą przeczytasz od razu, jeśli nie są ci obce emocje, wzruszenia i ciekawość, co dalej wydarzyło się u bohaterów powieści. Podzielona jest na trzy części. W I DAR poznajemy Annę Nowak – 35 letnią blondynkę, Witolda jej męża, jednego z synów Jakuba. Jest 2008 rok codzienne życie wiedzie swój ciąg zdarzeń. Pewnego dnia Witold z Jakubem wracając samochodem mają wypadek. Niestety oboje w nim giną. Anna jest załamana. Jej świat nagle jest pokruszony na milion kawałeczków. Jak żyć po stracie dwóch bliskich osób, jak odnaleźć się, spokój duszy i sens każdego dnia? Jest to bardzo trudne i ciężkie. Powstaje mnóstwo pytań i jeszcze więcej odpowiedzi. Jak byłoby gdyby żyli, jak potoczyłoby się ich życie. Anna wybiera się na koncert z Robertem, drugim synem. Koncert Tomasza Drzazgi. Jak by mogło się wydawać minie i tyle po nim. Jednak to tu tkwi ukryta tajemnica. Być może tytuł tej części nie bez powodu jest nazwany darem. Bowiem Anna traci ukochane osoby, ale zyskuje nową prawdę i w co ją zamieni? Musicie sami przeczytać. Życie ma dla niej niespodziankę, tylko kwestia, czy i jak Anna ją przyjmie.

Druga część powieści to PODCZŁOWIEK. Beata Rozwadowska to 25 - letnia blondynka. To  ona znajduje swojego sąsiada leżącego na korytarzu. Niestety mężczyzna umiera. Renata próbuje ułożyć sobie życie po śmierci ojca. Na jej drodze pojawia się Roman. Co będzie z tego uczucia?

Trzecia część wzbudza emocje ŚCIERWO. Losy Moniki i Magdaleny przeplatają się. Przeczytamy o próbie samobójczej Moniki, postaci Tobiasza.

Te trzy historie pokazują jak życie nieraz wystawia nas na próby. To od nas zależy, czy i jak je przejdziemy. Czy potrafimy poradzić sobie z naszymi słabościami, kryzysami i emocjami. Czy to co los nam oferuje, nieraz bywa bardzo okrutny, pozwoli przejść drogę naszego życia i w końcu osiągnąć upragnione szczęście.

Polecam serdecznie. Do zaczytania!

Trener Twojego Psa
Michał Dąbrowski0
Okładka ksiązki - Trener Twojego Psa

Poradnik wychowania psa....

Transgresja
Michał Dąbrowski0
Okładka ksiązki - Transgresja

Ciemna zimowa noc odbiera mu Natalię. Gorący letni dzień stawia na jego drodze Lilę. Jest piękna, rudowłosa, tajemnicza, niemal eteryczna. Lila przenika...