Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2012-09-19
Kategoria: Literatura piêkna
Co niektórzy mog± nie pamiêtaæ, ale przy okazji recenzowania innej ksi±¿ki autorstwa Sarah Lark "Z³oto Maorysów" napisa³am, ¿e dopiero niedawno odkry³am twórczo¶æ Pani Lark. Postanowi³am szybciutko nadrobiæ zaleg³o¶ci, czego dowodem jest ta oto recenzja.
Z czym kojarzy nam siê s³owo "kraina". Z czym¶ tajemniczym i jeszcze nie odkrytym. Tak± tajemniczo¶æ skrywa w sobie Kraina Bia³ych Ob³oków oraz jej mieszkañcy. Ale tak naprawdê ten zak±tek nosi zupe³nie inn± nazwê:
" Gerald pokrêci³ g³ow±.
- Nie, to raczej niezwyk³e, ¿e pasa¿erom ukaza³ siê taki widok. I z pewno¶ci± to dobry znak...- U¶miechn±³ siê, wyra¼nie zadowolony, ¿e znowu widzi swój kraj. - Ponoæ taki sam widok ukaza³ siê podró¿nikom w kanu, którym pierwsi ludzie przyp³ynêli z Polinezji na Now± Zelandiê. St±d te¿ pochodzi maoryska nazwa Nowej Zelandii - Aotearoa, Kraina Bia³ych Ob³oków." ( cyt. s. 104)
Nowa Zelandia, to w³a¶nie w tym kierunku zmierza "Dublin". W¶ród innych pasa¿erów znajduj±cych siê na statku, na szczególn± uwagê zas³u¿y³y dwie kobiety, które p³yn± w celu spe³nienia swojej osobistej misji, któr± jest zam±¿pój¶cie. Obie piêkne, ale ³±czy je jeszcze co¶. Obie nic nie wiedz± o swoich przysz³ych mê¿ach. Wiêc, dlaczego zdecydowa³y siê na taki krok. Helen pragnie szczê¶cia oraz mi³o¶ci u boku kochaj±cego mê¿czyzny, a przede wszystkim spokoju. Rodzina to dla niej priorytet. Je¶li chodzi o Gwyneirê, jest przeciwieñstwem Helen. Po ¶lubie liczy na szalone i zwariowane ¿ycie, które ma nadziejê zapewni jej przysz³y m±¿.
D³u¿±ca siê podró¿ sprawia, ¿e kobiety zaprzyja¼niaj± siê. Po dop³yniêciu do celu postanawiaj± w dalszym ci±gu utrzymywaæ ze sob± kontakt. Tylko jakie by³o ich zdziwienie, gdy w koñcu mog³y zobaczyæ w jakich warunkach i z kim przysz³o im ¿yæ, a przecie¿ wi±za³y z wypraw± olbrzymie nadzieje. Szczególnie Helen.
Listy, które otrzymywa³a od przysz³ego mê¿a zrobi³y na niej olbrzymie wra¿enie. Sposób w jaki zosta³y napisane sprawi³, ¿e jej serce bi³o mocniej gdy je czyta³a. Niestety Howard okaza³ siê w³a¶cicielem podupadaj±cej farmy, bez jakichkolwiek manier d¿entelmena. I w tym momencie warto zadaæ sobie pytanie: kto by³ w takim razie prawdziwym autorem listów!! Natomiast ¶lubny Lady Gwyneiry móg³ poszczyciæ siê ogromnym maj±tkiem, ale o przygodach u jego boku mog³a zapomnieæ.
Kobiety poczu³y olbrzymi zawód, ale nie by³o ju¿ odwrotu z zaistnia³ej sytuacji. Mimo trudnych chwil wspiera³y siê nawzajem. Z biegiem czasu na ¶wiat przysz³y ich dzieci. Trzeba wspomnieæ, ¿e Helen z zawodu jest guwernantk± i w trakcie podró¿y mia³a pod opiek± szóstkê dziewczynek z sierociñca, wiêc ma ju¿ do¶wiadczenie je¶li chodzi o wychowywanie najm³odszych.
Wg³êbiaj±c siê w tre¶æ ksi±¿ki czytelnik ma mo¿liwo¶æ zapoznaæ siê z dalszym ¿yciem doros³ych ju¿ kobiet jak i podopiecznych Helen, które musia³y osi±gn±æ poziom doros³o¶ci w znacznie szybszym tempie.
Co¶ mi siê wydaje, ¿e Sarah Lark stanie siê jedn± z moich ulubionych pisarek. A co tam, ju¿ j± jest. Aby siê o tym przekonaæ wystarczy³y przeczytane przez mnie jej dwie ksi±¿ki. Kolejna czeka w kolejce.
"W krainie bia³ych ob³oków" poleci³a mi kole¿anka mojej siostry. Jak to ona stwierdzi³a: nie mo¿na siê od ksi±¿ki oderwaæ i strasznie wci±ga. Nie sposób siê z tym nie zgodziæ, tym bardziej gdy mog³am odczuæ to na w³asnej skórze.
Niech nikogo nie zrazi jej grubo¶æ, bo w³a¶nie liczba stron jest jedn± z zalet tej powie¶ci. Dlaczego? Mo¿na d³u¿ej rozkoszowaæ siê przyjemno¶ci± czytania.
Sarah Lark stworzy³a co¶ piêknego, wype³nionego po brzegi emocjami. Wszystkie elementy sk³adowe tworz± jedn± wspóln± ca³o¶æ, obok której ¿aden mi³o¶nik dobrej literatury nie powinien przej¶æ obojêtnie.
Jednym z takich elementów s± jej bohaterowie, a raczej bohaterki. Pisarka w du¿ej mierze skupi³a swoj± uwagê na przedstawieniu kobiet. Ale zrobi³a to w takiej formie, aby czytelnik móg³ zajrzeæ w ich dusze. Co czuj± w danej chwili, jakie maj± podej¶cie do ¿ycia, w którym przysz³o im funkcjonowaæ. Helen i Gwyneira. Ich losy wzajemnie siê uzupe³niaj±. Ka¿da z nich znajdzie swoich zwolenników jak i przeciwników. Dla jednych Helen mo¿e wydawaæ siê troszkê naiwn±. Gwyneira za¶ rozkapryszon± m³od± dam±, której niczego nie brakowa³o. Podró¿ do Nowej Zelandii okaza³a siê dla nich lekcj± ¿ycia. Obie postanowi³y zawalczyæ o godno¶æ dla siebie i swoich dzieci.
Je¶li chodzi o mêsk± czê¶æ, to i w tej grupie bohaterów odnajdziemy ciekawe osobowo¶ci. Mo¿e nie zawsze o pozytywnym wyd¼wiêku jak w przypadku naszych bohaterek, ale powoduje to, ¿e ksi±¿ka staje siê bardziej "charakterna" w swoim wyd¼wiêku.
Akcja z rozdzia³u na rozdzia³ nabiera tempa. Nawet na moment nie zwalnia. G³ówn± tego zas³ug± jest jêzyk jaki zosta³ u¿yty do jej nakre¶lenia. Autorka pisze lekko, ka¿de s³owo zosta³o przemy¶lane. Bardziej spostrzegawczy czytelnik wychwyci kilka literówek, ale nie wiñmy za to Pani Link. Przecie¿ ka¿da ksi±¿ka przed wydaniem przechodzi korektê.
"W Krainie Bia³ych Ob³oków" to obowi±zkowa pozycja dla fanów sag rodzinnych, ale nie tylko...Ja zosta³am oczarowana i jestem pewna, ¿e ka¿dy kto zdecyduje siê na lekturê ksi±¿ki odp³ynie w nico¶æ, a raczej odbêdzie cudown± podró¿ po zak±tkach Nowej Zelandii w towarzystwie Helen i Lady Gwyneiry.
Barwna saga rodzinna rozgrywaj±ca siê na tle malowniczych krajobrazów Nowej Zelandii Londyn, 1852 rok. Dwie m³ode kobiety opuszczaj± na zawsze Angliê...
Przeczytane:2016-04-05, Ocena: 5, Przeczyta³am, Przeczytane w 2016 roku,