Ok³adka ksi±¿ki - W krainie bia³ych ob³oków

W krainie bia³ych ob³oków

Ocena: 5.08 (13 g³osów)
Inne wydania:
Londyn, 1852 rok. Dwie m³ode kobiety opuszczaj± na zawsze Angliê i udaj± siê do Nowej Zelandii, by tam po¶lubiæ nieznanych im mê¿czyzn. Gwyneira, córka bogatego i wp³ywowego lorda, ma zostaæ ¿on± jedynego syna bajecznie bogatego „owczego barona”. Przeznaczeniem Heleny, ubogiej guwernantki, jest ma³¿eñstwo z farmerem, którego zna jedynie z anonsu matrymonialnego i dwóch krótkich listów. Obie kobiety rzucaj± wyzwanie losowi, by udaæ siê na drugi koniec ¶wiata, gdzie spodziewaj± siê znale¼æ szczê¶cie i mi³o¶æ. Czy uda im siê spe³niæ marzenia w krainie bia³ych ob³oków?

Informacje dodatkowe o W krainie bia³ych ob³oków:

Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2012-09-19
Kategoria: Literatura piêkna

wiêcej

Kup ksi±¿kê W krainie bia³ych ob³oków

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

W krainie bia³ych ob³oków - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - mirabell3012
mirabell3012
Przeczytane:2016-04-05, Ocena: 5, Przeczyta³am, Przeczytane w 2016 roku,
Chêtnie przeczyta³abym dalsze czê¶ci...
Avatar u¿ytkownika - fridanna
fridanna
Przeczytane:2015-11-29, Ocena: 4, Przeczyta³am, 12 ksi±¿ek 2015 , Mam,
Pierwszy z trzech tomów nowozelandzkiej sagi niemieckiej pisarki Sary Lark. Powie¶æ skupia siê g³ownie na opisach zmaganiach kobiet - Angielek, w nieznanym im kraju, gdzie europejska cywilizacja zaczyna dopiero powoli docieraæ. Mamy tu mi³o¶æ, zdradê, tajemnicê oraz zbrodniê. Wszystko, co ksi±¿ce potrzebne,aby¶my szybko nie oderwa³y siê od jej kart (¶wiadomie u¿ywam formy ¿eñskiej, gdy¿ powie¶æ ta z pewno¶ci± jest adresowana tylko do kobiet).Styl momentami niebezpiecznie przypomina kunszt tanich harlequinów, a niektóre przygody bohaterów (bohaterek) wydaj± siê bardzo nieprawdopodobne, jednak mimo to polecam - jako wakacyjn± lekturê.
Avatar u¿ytkownika - karola27
karola27
Przeczytane:2015-08-07, Ocena: 6, Przeczyta³am, wyzwanie: 52 ksi±¿ki w 2015 roku,

Co niektórzy mog± nie pamiêtaæ, ale przy okazji recenzowania innej ksi±¿ki autorstwa Sarah Lark "Z³oto Maorysów" napisa³am, ¿e dopiero niedawno odkry³am twórczo¶æ Pani Lark. Postanowi³am szybciutko nadrobiæ zaleg³o¶ci, czego dowodem jest ta oto recenzja.

Z czym kojarzy nam siê s³owo "kraina". Z czym¶ tajemniczym i jeszcze nie odkrytym. Tak± tajemniczo¶æ skrywa w sobie Kraina Bia³ych Ob³oków oraz jej mieszkañcy. Ale tak naprawdê ten zak±tek nosi zupe³nie inn± nazwê:

" Gerald pokrêci³ g³ow±.

- Nie, to raczej niezwyk³e, ¿e pasa¿erom ukaza³ siê taki widok. I z pewno¶ci± to dobry znak...- U¶miechn±³ siê, wyra¼nie zadowolony, ¿e znowu widzi swój kraj. - Ponoæ taki sam widok ukaza³ siê podró¿nikom w kanu, którym pierwsi ludzie przyp³ynêli z Polinezji na Now± Zelandiê. St±d te¿ pochodzi maoryska nazwa Nowej Zelandii - Aotearoa, Kraina Bia³ych Ob³oków." ( cyt. s. 104)

Nowa Zelandia, to w³a¶nie w tym kierunku zmierza "Dublin". W¶ród innych pasa¿erów znajduj±cych siê na statku, na szczególn± uwagê zas³u¿y³y dwie kobiety, które p³yn± w celu spe³nienia swojej osobistej misji, któr± jest zam±¿pój¶cie. Obie piêkne, ale ³±czy je jeszcze co¶. Obie nic nie wiedz± o swoich przysz³ych mê¿ach. Wiêc, dlaczego zdecydowa³y siê na taki krok. Helen pragnie szczê¶cia oraz mi³o¶ci u boku kochaj±cego mê¿czyzny, a przede wszystkim spokoju. Rodzina to dla niej priorytet. Je¶li chodzi o Gwyneirê, jest przeciwieñstwem Helen. Po ¶lubie liczy na szalone i zwariowane ¿ycie, które ma nadziejê zapewni jej przysz³y m±¿.

D³u¿±ca siê podró¿ sprawia, ¿e kobiety zaprzyja¼niaj± siê. Po dop³yniêciu do celu postanawiaj± w dalszym ci±gu utrzymywaæ ze sob± kontakt. Tylko jakie by³o ich zdziwienie, gdy w koñcu mog³y zobaczyæ w jakich warunkach i z kim przysz³o im ¿yæ, a przecie¿ wi±za³y z wypraw± olbrzymie nadzieje. Szczególnie Helen.

Listy, które otrzymywa³a od przysz³ego mê¿a zrobi³y na niej olbrzymie wra¿enie. Sposób w jaki zosta³y napisane sprawi³, ¿e jej serce bi³o mocniej gdy je czyta³a. Niestety Howard okaza³ siê w³a¶cicielem podupadaj±cej farmy, bez jakichkolwiek manier d¿entelmena. I w tym momencie warto zadaæ sobie pytanie: kto by³ w takim razie prawdziwym autorem listów!! Natomiast ¶lubny Lady Gwyneiry móg³ poszczyciæ siê ogromnym maj±tkiem, ale o przygodach u jego boku  mog³a zapomnieæ.

Kobiety poczu³y olbrzymi zawód, ale nie by³o ju¿ odwrotu z zaistnia³ej sytuacji. Mimo trudnych chwil wspiera³y siê nawzajem. Z biegiem czasu na ¶wiat przysz³y ich dzieci. Trzeba wspomnieæ, ¿e Helen z zawodu jest guwernantk± i w trakcie podró¿y mia³a pod opiek± szóstkê dziewczynek z sierociñca, wiêc ma ju¿ do¶wiadczenie je¶li chodzi o wychowywanie najm³odszych.

Wg³êbiaj±c siê w tre¶æ ksi±¿ki czytelnik ma mo¿liwo¶æ zapoznaæ siê z dalszym ¿yciem doros³ych ju¿ kobiet jak i podopiecznych Helen, które musia³y osi±gn±æ poziom doros³o¶ci w znacznie szybszym tempie.

Co¶ mi siê wydaje, ¿e Sarah Lark stanie siê jedn± z moich ulubionych pisarek. A co tam, ju¿ j± jest. Aby siê o tym przekonaæ wystarczy³y przeczytane przez mnie jej dwie ksi±¿ki. Kolejna czeka w kolejce.

"W krainie bia³ych ob³oków" poleci³a mi kole¿anka mojej siostry. Jak to ona stwierdzi³a: nie mo¿na siê od ksi±¿ki oderwaæ i strasznie wci±ga. Nie sposób siê z tym nie zgodziæ, tym bardziej gdy mog³am odczuæ to na w³asnej skórze.

Niech nikogo nie zrazi jej grubo¶æ, bo w³a¶nie liczba stron jest jedn± z zalet tej powie¶ci. Dlaczego? Mo¿na d³u¿ej rozkoszowaæ siê przyjemno¶ci± czytania.

Sarah Lark stworzy³a co¶ piêknego, wype³nionego po brzegi emocjami. Wszystkie elementy sk³adowe tworz± jedn± wspóln± ca³o¶æ, obok której ¿aden mi³o¶nik dobrej literatury nie powinien przej¶æ obojêtnie.

Jednym z takich elementów s± jej bohaterowie, a raczej bohaterki. Pisarka w du¿ej mierze skupi³a swoj± uwagê na przedstawieniu kobiet. Ale zrobi³a to w takiej formie, aby czytelnik móg³ zajrzeæ w ich dusze. Co czuj± w danej chwili, jakie maj± podej¶cie do ¿ycia, w którym przysz³o im funkcjonowaæ. Helen i Gwyneira. Ich losy wzajemnie siê uzupe³niaj±. Ka¿da z nich znajdzie swoich zwolenników jak i przeciwników. Dla jednych Helen mo¿e wydawaæ siê troszkê naiwn±. Gwyneira za¶ rozkapryszon± m³od± dam±, której niczego nie brakowa³o. Podró¿ do Nowej Zelandii okaza³a siê dla nich lekcj± ¿ycia. Obie postanowi³y zawalczyæ o godno¶æ dla siebie i swoich dzieci.

Je¶li chodzi o mêsk± czê¶æ, to i w tej grupie bohaterów odnajdziemy ciekawe osobowo¶ci. Mo¿e nie zawsze o pozytywnym wyd¼wiêku jak w przypadku naszych bohaterek, ale powoduje to, ¿e ksi±¿ka staje siê bardziej "charakterna" w swoim wyd¼wiêku.

Akcja z rozdzia³u na rozdzia³ nabiera tempa. Nawet na moment nie zwalnia. G³ówn± tego zas³ug± jest jêzyk jaki zosta³ u¿yty do jej nakre¶lenia. Autorka pisze lekko, ka¿de s³owo zosta³o przemy¶lane. Bardziej spostrzegawczy czytelnik wychwyci kilka literówek, ale nie wiñmy za to Pani Link. Przecie¿ ka¿da ksi±¿ka przed wydaniem przechodzi korektê.

"W Krainie Bia³ych Ob³oków" to obowi±zkowa pozycja dla fanów sag rodzinnych, ale nie tylko...Ja zosta³am oczarowana i jestem pewna, ¿e ka¿dy kto zdecyduje siê na lekturê ksi±¿ki odp³ynie w nico¶æ, a raczej odbêdzie cudown± podró¿ po zak±tkach Nowej Zelandii w towarzystwie Helen i Lady Gwyneiry.

XIX wiek, Nowa Zelandia, dwie kobiety, które p³yn± na nieznany l±d, by tam zacz±æ nowe ¿ycie - tak zaczyna siê znakomita powie¶æ obyczajowa. Poznajemy obie bohaterki chwilê przed podró¿± na nieznany kontynent, by pó¼niej towarzyszyæ im w uk³adaniu sobie ¿ycia od pocz±tku. Jest to opowie¶æ o silnych kobietach, o uczuciach, niespe³nionej mi³o¶ci, ale tak¿e o sile przyrody. W tle ówczesne problemy Nowej Zelandii - konflikty przyjezdnych z rdzenn± ludno¶ci±, docieranie cywilizacji europejskiej na inne kontynenty. ¦wietna, wci±gaj±ca fabu³a, wyraziste bohaterki, du¿a dawka uczuæ, przepiêkne plenery, do tego XIX wiek - polecam, wbrew pozorom to nie jest tandetna ckliwa historyjka.
Avatar u¿ytkownika - just_monca
just_monca
Przeczytane:2015-02-13, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki - 2015,
Przepiêkne krajobrazy Nowej Zelandii i wpleciona w nie wielow±tkowa i zaskakuj±ca historia Helen i Gwyn, które wyruszaj± w podró¿ maj±c± zawa¿yæ na ca³ym ich przysz³ym ¿yciu. To opowie¶æ nie tylko o kobietach, które stawiaj± wszystko na jedn± kartê i wyje¿d¿aj± z rodzinnej Anglii, by po¶lubiæ nieznanych sobie mê¿czyzn (co moim zdaniem jest szczytem odwagi b±d¼ g³upoty) ale tak¿e o losach ich dzieci: Fleurette, Rubena i Paula. Niezwykle ciekawy w±tek stanowi równie¿ historia sze¶ciu sierot, które poznajemy w trakcie owej podró¿y statkiem, i którymi z niezwyk³ym oddaniem opiekuje siê Helen (losy owej szóstki tak¿e jest nam dane poznaæ). Co wa¿ne ksi±¿ka nie jest przes³odzona, wiêc czyta siê j± z niebywa³± przyjemno¶ci±.
W tej sadze rodzinnej przenosimy siê w XIX w. do Nowej Zelandii:) Du¿o mozna siêdowiedzieæ o samej Nowej Zelandii, jak i jej mieszkancach. Akcja obejmuje trzy pokolenia, wiêc mo¿emy zauwa¿yæ ró¿nice, ale i to co ³±czy bohaterki.
Autorka pracuje jako przewodniczka. Podczas swoich podró¿y zafascynowa³a j± przede wszystkim Nowa Zelandia. Wiele lat spêdzi³a na badaniu obyczajów Maorysów. Jej debiut tak jak i w ,,Krainie bia³ych ob³oków" spotka³y siê z uznaniem czytelników. Jest rok 1852. Nowa Zelandia jest dopiero kolonizowana. Mnóstwo mê¿czyzn uda³o siê w tamte strony w poszukiwaniu przygód. Jedyne czego im brakuje to obecno¶æ kobiet. Dwie m³ode dziewczyny wyruszaj± w podró¿, aby wyj¶æ za m±¿ za kompletnie nieznanych im mê¿czyzn. Helen- m³oda guwernantka za farmera, a Lady Gwyneira za ,,owczego barona". Czy znajd± tam mi³o¶æ i szczê¶cie? Lubicie sagi rodzinne? Historie wielopokoleniowe, gdzie na porz±dku dziennym s± zakazane mi³o¶ci, zdrady, k³ótnie i zwady. Je¶li tak to bez wahania siêgnijcie po tê powie¶æ. Jest niesamowita. Obserwujemy tu ¿ycie Gwyn, Helen, ich dzieci i wnuków. Gor±co im kibicujemy, niektórym bohaterom ¿yczymy, aby powinê³a im siê noga. Najbardziej polubi³am Gwyn. Nikogo nigdy nie s³ucha³a, zawsze umia³a postawiæ na swoim. Takie bohaterki ceniê. Helen by³a ju¿ ca³kowicie inna. Ksi±¿ka nie jest bajkowa i cukierkowa. Pomimo naszej sympatii do bohaterów czêsto wszystko idzie nie po ich my¶li. Z pewno¶ci± nie zdo³amy te¿ domy¶liæ siê jak potocz± siê ich losy. Zakoñczenie jest bardzo obiecuj±ce, liczê na dalsz± czê¶æ. Autorka bardzo zrêcznie lawiruje pomiêdzy w±tkami. O ¿adnym bohaterze nie pozwala nam zapomnieæ. Wiele dowiedzia³am siê o Nowej Zelandii. To moja pierwsza ksi±¿ka, której akcja dzieje siê w³a¶nie tam. Kultura Maorysów bardzo mnie zaciekawi³a. Ksi±¿ka kipi od namiêtno¶ci i emocji. To w takich sagach bardzo lubiê. Czyta³o mi siê bardzo szybko. Polecam!
Avatar u¿ytkownika - violabu
Inne ksi±¿ki autora
Saga nowozelandzka. Tom. 28. W³asnymi drogami
Sarah Lark0
Ok³adka ksi±zki - Saga nowozelandzka. Tom. 28. W³asnymi drogami

Barwna saga rodzinna rozgrywaj±ca siê na tle malowniczych krajobrazów Nowej Zelandii Londyn, 1852 rok. Dwie m³ode kobiety opuszczaj± na zawsze Angliê...

Saga nowozelandzka. Tom.13. Nowe pocz±tki
Sarah Lark0
Ok³adka ksi±zki - Saga nowozelandzka. Tom.13. Nowe pocz±tki

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca Poka¿ wszystkie recenzje