Specjalne, jubileuszowe wydanie bestsellerowej książki What If?
Dziesięć lat po premierze książki What If? miliony czytelników nieustannie odkrywają zachwycający świat Randalla Munroe i jego legendarnego komiksu internetowego xkcd. Związane z nauką, technologią oraz językiem rysunki mają oddaną rzeszę fanów, podobnie jak dogłębne odpowiedzi Munroe na najdziwniejsze pytania, jakie można sobie wyobrazić, m.in.:
Co by się stało, gdyby rzucić piłkę do baseballu z prędkością równą 90 procentom prędkości światła? Jak szybko można wjechać na próg zwalniający i przeżyć? Jak długo przetrwałaby ludzkość, gdyby doszło do buntu robotów? Co by się stało, gdyby Księżyc zniknął?W poszukiwaniu odpowiedzi na te i setki innych pytań Munroe z pasją przeprowadza, m.in. symulacje komputerowe, przekopuje stosy odtajnionych wojskowych notatek badawczych, konsultuje się z operatorami reaktorów jądrowych, odmierza ze stoperem czas trwania scen z Gwiezdnych Wojen, a jego odpowiedzi w zabawny sposób wyjaśniają najbardziej nieprawdopodobne kwestie.
Aby uczcić dziesięciolecie wydania What If? Munroe uzupełnił swój bestseller i zastanawia się w nim, co by się stało, gdyby wszystkie liczby zawarte w pytaniach pomnożyć przez 10. W rezultacie otrzymujemy dziesięciokrotnie ciekawszą przygodę związaną z badaniami naukowymi.
Jubileuszowe wydanie What If? wzbogacone m.in. o ilustracje oraz dodatkowy rozdział z odpowiedzią na jedno z najważniejszych pytań, to prawdziwa uczta dla fanówkomiksu xkcd i każdego, kto uwielbia roztrząsać hipotetyczne problemy.
RANDALL MUNROE jest twórcą jednego z najpopularniejszych komiksów internetowych xkcd oraz autorem bestsellerów ,,New York Timesa": What If?, What If? 2, Tłumacz rzeczy i How To. Były konstruktor robotów w NASA, opuścił agencję w 2006 roku, aby poświęcić się rysowaniu komiksów w internecie i pisaniu książek.
Międzynarodowa Unia Astronomiczna nazwała jego imieniem asteroidę. Asteroida ta, 4942 Munroe, jest na tyle duża, że gdyby uderzyła w Ziemię, spowodowałaby rozległe zniszczenia.
Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2025-05-07
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: What if? Serious Scientific Answers to Absurd Hypothethical Questions
Na Legimi tą pozycję znalazłam szukając komiksu. Domyślam się, że przez obrazki, które można znaleźć podczas lektury, trafiła do tej kategorii. Ale jednak ta pozycja z komiksem niewiele ma wspólnego.
Autor skupił się na odpowiedziach na absurdalne pytania (bo nie ma głupich pytań jakby co ). Odpowiadał naukowo, nie zapominając o poczuciu humoru, który można było znaleźć w tekście oraz w komiksowych obrazkach.
Niektóre pytania miały tylko podsumowującą ilustracją. Zabawną. I choć te pytania były dziwne, to w przypadku niektórych chciałam poznać odpowiedź... wiecie - nigdy się nad tym nie zastanawiałam, ale gdy ktoś już zapytał mój mózg miał "a właśnie, jaka jest odpowiedź"
Książkę naprawdę dobrze się czyta. Wiedza podawana jest w przystępny sposób. Poczucie humoru autora i ilustracje sprawiają, że łatwiej zapamiętać niektóre zagadnienia.
Podsumowując: polubiłam autora, z chęcią zajrzę na jego stronę, która może przypaść mi do gustu. No i... zabiorę się za następne jego książki, bo są ekstra... Taka fajna lektura na wakacje. Wiedza na luzie, która przyjemnie wchodzi do głowy.
To chyba będzie moja ulubiona książka popularnonaukowa już zawsze, na zawsze!!! :-D Randall Munroe wszystko klarownie wyjaśnia, okrasza ogromną ilością żartu i jeszcze do tego sprawia, że naprawdę jesteśmy zainteresowani choć przez moment promieniowaniem neutrinowym. Mistrzostwo. Ale w sumie kogo by choć przez chwilę nie rozbawiła wizja unicestwienia świata przez niezniszczalną suszarkę? Chyba taki rodzaj absurdu przemówiłby do każdego, choć mogę się mylić. Polecam, szczególnie tym, którzy w nauce nie widzą nic ciekawego, a lekcje fizyki przyprawiają ich o mdłości. Może przekona ich to, że dzięki tej nauce mogą się dowiedzieć, w jaki sposób zniszczyć świat. Jeśli nie, to przynajmniej dowiedzą się, że pioruny jednak uderzają dwa razy w to samo miejsce ;-)
Najzabawniejszy i najmniej przydatny poradnik napisany przez genialnego autora niezwykle popularnego komiksu internetowego xkcd oraz bestsellerów...
Autor bestsellerów What if? A co gdyby? i How to? Jak? z listy ,,New York Timesa" udziela odpowiedzi na najdziwniejsze pytania, których nigdy nie przyszłoby...