Okładka książki - What's Wrong With You?

What's Wrong With You?

Czujesz się zagubiona, przytłoczona albo jakby nikt cię nie słuchał?

Depresja, cichy kiler, rozgościła się w Amelii, niszcząc jej zdrowie i relacje z serdeczną przyjaciółką Bianką. Zmęczenie, które od długiego czasu zjadało ją od środka, doprowadziło jej psychikę do ostateczności. Psychiatra zalecił wypoczynek i zmianę otoczenia. Pomóc ma wyjazd na Fuertę, z której Amelia zachowała dobre wspomnienia. Spacery po bajecznych plażach, słońce i wakacyjny vibe - to recepta na wyjście na prostą.

Rzeczywistość okazuje się jednak inna.

Imprezy silent disco, niespodziewane sekrety i skomplikowane relacje sprawią, że Amelia i Bianka wyruszą w szaloną podróż do odkrycia samych siebie.

Czy życie nastolatki może być proste? Amelia odpowiedziałaby: tak. Bianka: nie.

Czy życie zakochanej nastolatki może być proste? Amelia odpowiedziałaby: nie. Bianka: tak.

Czy przyjaźń może być lekiem na wszystko? Amelia odpowiedziałaby: tak! Bianka: tak!

Przygotuj się na lawinę emocji. Pełna śmiechu, łez i olśnień ,,O rany, to przecież o mnie!" What's Wrong With You? zagłębia się w to, co naprawdę znaczy dorastać, leczyć rany i odnajdywać swoją drogę - nawet jeśli na własnych błędach i w chaosie. W końcu życie nie jest idealne, prawda?

#lęk #depresja #WWO #przyjaźń #pierwszamiłość #dorastanie #zdrowiepsychicznie #psychoterapia #harperia

Informacje dodatkowe o What's Wrong With You?:

Wydawnictwo: HarperKids
Data wydania: 2025-08-13
Tytuł oryginału: What's Wrong With You?

Tagi: Problemy osobiste i społeczne dzieci i młodzieży Interest age: from c 16 years

Kup książkę What's Wrong With You?

What's Wrong With You? - opinie o książce

Avatar użytkownika - anatomiaemocji
anatomiaemocji
Przeczytane:2025-09-21,

Przyjaźń to oddech,

lekkie tchnienie,

przyjemny powiew wiatru.

Przyjaźń to życie.

Największy dar, jaki możemy ofiarować.

Wsparcie, zrozumienie, milczenie, bycie obok.

Rodzina.

Tak ważna i tak niedoceniona.

Jest jak domino.

Klocki muszą do siebie pasować.

Jeden zły ruch i wszystko się sypie.

Amelia i Bianka.

Dwie przyjaciółki.

Postawione zostają przed trudnym wyborem. Wyborem, który mógł zaważyć na ich przyjaźni.

Życie niesie ze sobą dary.

Potrzeba nam jest zbłądzić po drodze wiele razy, by je dostrzec.

Potrzeba nam wyruszyć w podróż, aby zobaczyć piękno.

Amelia i Bianka spotkają się na cudownej wyspie, która ma zmienić wszystko w ich życiu.

Wartością dodaną będzie dla nich podróż wgłąb swojego wnętrza.

Każda zobaczy siebie w innym świetle.

Obie dostrzegą więcej, chociaż wcale o tym nie marzyły.

To będzie dla nich lekcja.

Trudna.

Ciężka.

Pod górę.

Czy ich przyjaźń przetwa próbę czasu, czy rozsypie się jak klocki domino?

Autorka nie szczędzi nam czytelnikom trudnych tematów, łez i obgryzania paznokci podczas czytania.

Będzie Fuerta, wakacyjny vibe, arbuzowe love, przyjaźń, psychologiczne rozkminy, rozterki sercowe, problemy nastolatków te zwyczajne i takie hard level. Będzie o depresji, ADHD i WWO.

Bo w życiu nie jest tylko słodko i przyjemnie. Są chwile słabości, które rzucają nas na glebę. Ale po burzy zawsze wychodzi słońce. Kiedy upadamy znajdzie się ktoś, kto poda nam dłoń. Tylko musimy ją chwycić.

What's Wrong With You? to książka dla nastolatków, o nastolatkach, a także dla rodziców nastolatków. Bo kto w tym życiu powinien podejmować rodzicielskie decyzje?🤔 W teorii odpowiedź wydaje się prosta i oczywista. W rzeczywistości może się okazać, że to nastolatkowie podejmują trudne decyzje nie należące do nich.

Irmina Maria zaskoczy Was wiele razy i to nie będzie jej ostatnie słowo.

Każdy z nas może dostrzec cząstkę siebie w bohaterach tej historii. Bo wszyscy jesteśmy ludźmi. Przeżywamy wzloty i upadki. Emocje krąża w nas, jak adrenalina. Nie jesteśmy idealni. Mamy swoje problemy, rozterki, przyjacielskie kłótnie, nieporozumienia.

I każde wydarzenie do czegoś nas prowadzi.

Zapraszam Was do wyruszenia w podróż na Fuerteventurę. Na tej wyspie wszystko jest możliwe 😉

„What’s Wrong With You?” autorstwa Irminy Maria to poruszająca i szczera opowieść o trudnej drodze dojrzewania, mierzeniu się z własnymi emocjami i poszukiwaniu siebie w świecie pełnym sprzeczności. Autorka z dużą wrażliwością i zrozumieniem ukazuje realia nastoletniego życia, które nie jest ani proste, ani oczywiste, zwłaszcza gdy na horyzoncie pojawia się cichy wróg – depresja.

Styl Irminy Maria jest świeży, dynamiczny i naturalny, co sprawia, że czytelnik szybko wciąga się w fabułę i z łatwością identyfikuje z bohaterkami. Narracja pełna jest emocji, które przeplatają się z humorem i momentami refleksji, tworząc autentyczny obraz życia nastolatków, gdzie śmiech i łzy często idą w parze. Autorka nie boi się pokazać trudności – zmagań z chorobą psychiczną, napięć w przyjaźni, zagubienia, ale też chwili radości, nadziei i odkrywania własnej drogi.

Główna bohaterka, Amelia, to postać wielowymiarowa – zmagająca się z depresją, a jednocześnie pragnąca normalności i miłości. Jej relacja z przyjaciółką Bianką jest pełna napięć i sprzeczności, ale także bezwarunkowego wsparcia, które jest kluczowe w ich wspólnej podróży. Bianka, choć często inaczej patrzy na życie niż Amelia, pokazuje, że przyjaźń bywa nie tylko oparciem, ale i wyzwaniem, które pomaga wzrastać. Ta dynamika między nimi oddaje prawdziwość relacji młodych ludzi, którzy razem uczą się, co znaczy być dorosłym.

Treść książki to nie tylko historia walki z chorobą, ale także celebracja życia, pełna nieprzewidywalnych zwrotów, wakacyjnych przygód i momentów, które zmieniają sposób postrzegania siebie i świata. Wyjazd na Fuertę, choć miał być spokojną odskocznią, staje się areną nowych wyzwań i odkryć, co znakomicie podkreśla, że proces zdrowienia i dojrzewania jest skomplikowany i często pełen chaosu.

„What’s Wrong With You?” to lektura, która trafia do młodych czytelników, którzy mogą odnaleźć w niej kawałek własnej historii, a także do dorosłych – rodziców, nauczycieli czy terapeutów – dając im wgląd w świat emocji nastolatków i pokazując, jak ważne jest wsparcie i zrozumienie. To książka o sile przyjaźni, odwadze mierzenia się z trudnościami i nadziei, że nawet z największego chaosu można wyłonić się silniejszym.

Z pełnym przekonaniem polecam tę powieść – jest to szczera, pełna emocji i mądrości opowieść, która nie tylko bawi, ale przede wszystkim uczy, wzrusza i inspiruje do refleksji nad tym, co znaczy być człowiekiem, który czasem się gubi, ale nigdy nie przestaje szukać światła. Jeśli szukasz książki, która poruszy Cię do głębi i przypomni, że nie jesteś sama ze swoimi problemami, „What’s Wrong With You?” będzie doskonałym wyborem.

Avatar użytkownika - mrufka80czyta
mrufka80czyta
Przeczytane:2025-06-22, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,

Cześć!
Już kilka razy wspominałam Wam o najnowszej książce Irminy Marii ,,What's Wrong With You?".
Były cytaty i motywy. Dziś moja opinia. Zbierałam się długo, bo jak opisać w kilku zdaniach historię, która zmiotła mnie z planszy? Złamała serce i siedzi w głowie wiele tygodni po lekturze.
To jest historia skierowana do młodzieży. Powinien ją przeczytać KAŻDY dorosły! Dlaczego?
Bo to dorośli zawiedli i doprowadzili do stanu, w jakim się znajduje Amelia. Ich problemy, awantury, brak uwagi, tkwienie w toksycznej relacji dla (o zgrozo) ,,dobra dzieci".
Ta 16-latka cierpi na depresję i bezsenność. Po nieudanej próbie samobójczej terapeutka sugeruje wyjazd w miejsce odosobnienia, gdzie może uda się jej wyciszyć, wyjść z insomnii. Amelia przypomina sobie, że dawno temu, kiedy jeszcze byli szczęśliwą rodziną, spędzili cudowny czas na Fuertaventurze.
Tam spędzą najbliższe dwa miesiące, wraz z bratem (Oskarem) i kolejno jeden miesiąc z rodzicem. Dołączy do niej również bestie, Bianka (której historię poznajemy w ,,What's wrong with me?").
I tu się zatrzymam.
Czy Amelia odnajdzie spokój? Czy wrócą do niej dźwięki? Czy ciepły kanaryjski wiatr i niebieskie morze ukoją jej duszę?
Tak wiele pytań.
To jest słodko-gorzka historia o trudach bycia nastolatką, o zmaganiu się z podstępną chorobą, jaką jest depresja, o braku zrozumienia, poczuciu bycia niewidocznym lub niechcianym, o próbie naprawienia relacji i o nowym początku.
Nie ukrywam, że sceny, w których Amelia jest krzywdzona przez dorosłych, wstrząsnęły mną i poruszyły do łez.
Autorka bez lukru porusza temat zdrowia psychicznego, depresji, DDA, alkoholizmu, trudnych relacji rodzinnych. Poprzez emocje Amelki opowiada o walce, jaka się toczy w głowie osób w kryzysie, jak dotyka to ich najbliższych.
Jednocześnie jest to historia o sile przyjaźni i o pierwszej miłości, która ogrzewa kanaryjskim słońcem i pachnie arbuzem (Amelka go uwielbia- autorka i ja, również ?).

Wartościowa, bardzo ważna lektura, dla czytelników +13 do 100. Obiecuję, że zostanie z wami na dłużej. Czytajcie!

Avatar użytkownika - CzytelnikAn19
CzytelnikAn19
Przeczytane:2025-12-11, Przeczytałem,
Dream Lake
Irmina Maria0
Okładka ksiązki - Dream Lake

Wakacyjne love story wypełnione muzyką, humorem i wspaniałą przyjaźnią. A gdyby tak nad jednym jeziorem zorganizować dwa letnie obozy: musicalowy –...

Broken Wings. American Dream
Irmina Maria0
Okładka ksiązki - Broken Wings. American Dream

Jestem przekonana, że czytelnicy, którzy pokochali pierwszy tom, będą absolutnie oczarowani tą kontynuacją. To opowieść o przyjaźni i miłości, która nie...