Wielki reset umysłu - globalna wojna z ludzkim umysłem trwa
Czy na pewno myślisz samodzielnie? Poznaj mechanizmy manipulacji i broń się przed nimi!
Na całym świecie obserwuje się spadek sprawności umysłowej, zwłaszcza wśród młodych ludzi, podczas gdy wskaźniki depresji rosną w zastraszającym tempie. Tymczasem na chorobę Alzheimera cierpi już jedna na czterdzieści osób, a wiek zachorowania gwałtownie się obniża. Przyczyny tych zjawisk nie są jednak eliminowane - wręcz przeciwnie. Czy to może być tylko przypadek?
,,Wielki reset umysłu" to przełomowa książka, w której Michael Nehls, lekarz i uznany na arenie międzynarodowej genetyk molekularny, ujawnia nieznany, lecz niezwykle potężny mechanizm neurobiologiczny, którego zewnętrznie wywołana dysfunkcja może leżeć u podstaw współczesnych problemów psychicznych i neurologicznych.
Autor przedstawia wstrząsający łańcuch dowodów, sugerujących, że za narastającym kryzysem umysłowym kryje się celowy, mistrzowsko zaplanowany atak na ludzką indywidualność. Nehls wskazuje, że toczące się wojny - czy to z wirusami, zmianami klimatycznymi czy o granice państwowe - mogą być elementami szeroko zakrojonej ofensywy przeciwko ludzkiemu umysłowi. Jej celem jest pozbawienie nas zdolności do samodzielnego myślenia i podporządkowanie globalnym interesom.
Dr Nehls nie tylko ujawnia mechanizmy degradacji mózgu, ale także opisuje środki zaradcze, które każdy z nas może wdrożyć, by chronić swój umysł i niezależność myślenia.
,,Wielki reset umysłu" to książka, która otworzy Ci oczy na ukrytą wojnę przeciwko ludzkiej świadomości.
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2025-06-18
Kategoria: Socjologia, filozofia
Tytuł oryginału: The Indoctrinated Brain: How to Successfully Fend Off the Global Attack on Your Mental Freedom
Przeczytane:2025-06-19, Ocena: 4, Przeczytałem,
Michael Nehls, lekarz genetyk podjął się wyjątkowo trudnego i aktualnego zarazem tematu manipulacji wpływania na ludzki umysł.
Wejściem do książki jest atak na ludzki ,,hipokamp", który odpowiada za pamięć autobiograficzną, indywidualność i zdolność do krytycznego myślenia wraz z samodzielną oceną sytuacji. Nehls teoretyzuje, że za sprawą czynników jak izolacja społeczna, nieustanny stres, narracji medialnej, a nawet medycyny doszło to neurobiologicznego wyciszania umiejętności samodzielnego myślenia.
Autor zdecydowanie ukierunkował się na merytorykę, ponieważ podejmuje próby poparcia wysnutych twierdzeń poprzez badania naukowe z zakresu neurologii i szeroko pojętej psychologii społecznej. Nehels piszę wprost, że nie mówi o hipotezach czy melodii przyszłości, a o czasie aktualnym, ponieważ to wszystko dzieje się realnie już i za pomocą badań jest mierzalne w oparciu o zmiany w funkcjonowaniu mózgu.
Będąc szczerą muszę podkreślić, że książka niejednokrotnie balansuje między analizą naukową a lekkim snuciem teorii spiskowej. Nehels pisząc podpiera się rzeczywistymi mechanizmami biologicznymi, jak neuroplastyczność, wpływ kortyzolu na pamięć i upośledzenie sensoryczne nieco zbyt często bije w wysokie tony, które choć mają alarmować, budzą wątpliwości.
Co ciekawe autor proponuje bardzo konkretne rozwiązania. Uczula na to jak ważny dla człowieka jest ruch, sen, kontakty społeczne i nieustanne próby obniżania poziomu stresu, bo właśnie te czynniki są kluczowe dla ochrony hipokampu. Jest też odezwa, aby ograniczyć konsumpcje informacji, przywiązywać znacznie większą uwagę co do źródeł informacji i nie bać się trwać w swojej indywidualności, a nie ślepo oddać się instynktowi stadnemu.
Niezależnie od tego czy z tą książką się ktoś będzie zgadzać, czy nie, to warto ulec jej prowokacji i zastanowić się i przynajmniej postawione teorie przemyśleć, a już na pewno wyciągnąć wnioski. ,,Reset umysłu" jest trochę manifestem przeciwko naszej bierności i bezrefleksyjności, który ma być przebudzeniem dla ludzkiej niezależności.