Okładka książki - Wielki Ser. Smaczna Banda i emocje

Wielki Ser. Smaczna Banda i emocje

Wielki Ser ma to, czego zawsze pragnął i na co ciężko pracował: sławę, uznanie otoczenia, zainteresowanie i splendor. Jest gwiazdą Twarogowa i mistrzem we wszystkim - od piłki nożnej po występy sceniczne. Wygrywa konkursy, zdobywa pierwsze miejsca i pozostawia konkurentów daleko w tyle. Pewnego dnia jednak w miasteczku pojawia się ktoś, kto może zagrozić jego pozycji. Przybysz znikąd, skromny i cichy Klinek, wydaje się przeciwieństwem głównego bohatera. Nie chwali się i nie szuka uznania, ale to on okaże się zwycięzcą dorocznych zawodów organizowanych w Twarogowie. Czy Wielki Ser będzie umiał znieść pierwszą porażkę? A drugą i trzecią? Czego się przy okazji nauczy? Ta zabawna i mądra opowieść to zaproszenie do rozmowy o wygrywaniu, przegrywaniu i potrzebie bycia w centrum uwagi. Młodsi czytelnicy będą zachwyceni humorem i zabawnymi ilustracjami, a starsi znajdą tu przesłanie, o którym warto pamiętać niezależnie od wieku. Na rynku są dostępne inne tytuły z serii Smaczna Banda i Emocje. Warto mieć wszystkie!

Informacje dodatkowe o Wielki Ser. Smaczna Banda i emocje:

Wydawnictwo: HarperKids
Data wydania: 2025-05-07
Tytuł oryginału: The Big Cheese

Tagi: Klasyczna beletrystyka dla dzieci i młodzieży Opowieści humorystyczne dla dzieci i młodzieży Opowiadania dla dzieci i młodzieży Problemy osobiste i społeczne dzieci i młodzieży - samoświadomość i poczucie własnej wartości Problemy osobiste i społeczne dzieci i młodzieży - emocje Dzieci od ok. 4 lat

Kup książkę Wielki Ser. Smaczna Banda i emocje

Wielki Ser. Smaczna Banda i emocje - opinie o książce

Wygrana smakuje wyśmienicie, ale czy trzeba zawsze wygrywać, aby czuć się dobrze? Czy można cieszyć się zwycięstwem innych?

„Wielki Ser” to historia, która z humorem i mądrością porusza ważne tematy związane z potrzebą uznania, rywalizacją oraz akceptacją siebie i innych. Główny bohater, Ser, to typowa gwiazda lokalnego świata – pewny siebie, mistrz we wszystkim, co robi i osobowość, która wydaje się nie do pokonania. Jego ambicje i sukcesy są imponujące, jednak pewnego dnia pojawia się ktoś, kto wywraca jego świat do góry nogami. Tym kimś jest skromny i cichy Klinek, który mimo braku chęci do chwalenia się swoimi osiągnięciami, okazuje się być prawdziwym zwycięzcą. Ta postać wprowadza do opowieści refleksję nad tym, czym tak naprawdę jest wygrywanie i jak radzić sobie z porażkami. Kto zwycięża? Czy to ten, kto głośno się chwali, czy może ten, kto pokornie podąża własną ścieżką?

Książka jest pełna humoru i zabawnych ilustracji, które z pewnością zachwycą młodszych czytelników. Mimo lekkiego tonowania, przekazuje głębokie przesłanie o potrzebie akceptacji siebie, o tym, że warto słuchać innych i cenić skromność. Dla starszych natomiast to świetna okazja, by przypomnieć sobie, jak ważne są pokora i umiejętność radzenia sobie z porażkami. To także piękna historia o tym, że można cieszyć się ze zwycięstwa innych i wcale nie trzeba stawiać sobie cały czas wysokich celów, które nie pozwalają odetchnąć.

„Wielki Ser” to świetny wybór dla dzieci, które nauczą się, że nie zawsze warto być w centrum uwagi, a prawdziwe zwycięstwo to umiejętność podniesienia się po porażce i czerpania radości z własnych sukcesów. To zabawna, mądra i pełna ciepła opowieść, którą warto mieć na półce – zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych, którzy chcą przypomnieć sobie, że prawdziwe zwycięstwo zaczyna się od akceptacji siebie i innych.

Wielki Ser miał wiele marzeń i wszystkie je spełnił, ciężko pracując. Teraz ma wiele, jest sławny, inni są nim zainteresowani, ponieważ jest gwiazdą Twarogowa i mistrzem we wszystkim. Wygrywa wiele konkursów, zdobywając pierwsze miejsca. Nadchodzi jednak dzień, w którym pojawia się Klinek. On jest zupełnym przeciwieństwem Wielkiego Sera, a mimo to zaczyna zagrażać jego pozycji. Dlaczego? Jak potoczy się ta historia?

To kolejna nowość z serii „Smaczna Banda i emocje”. Książeczka jest po prostu wspaniała, ciekawa, a przy tym wartościowa. To seria, która nie tylko bawi, ale również uczy. Będzie doskonałym pomysłem na początek wielu rozmów o emocjach, na temat sławy, umiejętności przegrywania i wiele więcej.

Wizualnie książeczka zachwyca. Znajdziemy w niej duże, wspaniałe, przyciągające uwagę ilustracje. Ją po prostu chce się oglądać i to wielokrotnie.

Tekstu na stronach jest niedużo. Co jest znaczące zarówno dla młodszych dzieci, jak i tych starszych, które będą je samodzielnie czytały, a dopiero zaczynają to robić.

Okładka twarda i solidna. Dzięki niej książka nie zniszczy się szybko.

Książka pt.: „Wielki Ser. Smaczna Banda i emocje” to książka, która mnie zachwyciła. To mądra, ciekawa, wartościowa pozycja, którą z wielką przyjemnością polecam.

Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA

Kolejna książka, która porusza ważne tematy. Porażka i jej akceptacja jest trudnym doznaniem. Dzieciom zazwyczaj ciężko znieść przegraną, gdyż wiadomo, chciałyby zawsze wygrywać. Zresztą dorosłym też ciężko znieść porażkę, tyle że my potrafimy sobie to wytłumaczyć i wiemy, że czasami nie zwycięstwo daje radość, a sama możliwość rywalizacji.

Dużym plusem tej książki jest to, że w sposób przystępny dla dzieci za pomocą historii tłumaczy, że nie zawsze przegrana oznacza przegraną, że nie zawsze trzeba być najlepszym, chwalić się tym i być w centrum uwagi. Często to właśnie inne wartości nom skromność, dobroć sprawiają, że można czuć się zwycięzcą. Czasami wspólna rywalizacja, wspólna zabawa daje więcej frajdy.

I właśnie z pomocą dwóch bohaterów Wielkiego Sera i Klinka pokazujemy dzieciom, to co liczyć się najbardziej. Książka porusza temat wygranej, przegranej, akceptacji siebie i swoich zalet. Zwraca uwagę na skromność i ciche dążenie do celu, ale ukazuje również tego przeciwieństwo. Pełna przyjemnych ilustracji i owiana nutą humoru, żeby nie było zbyt poważnie, a mądrze i zrozumiale. Cenię sobie takie pozycje, gdyż ukazują obraz sytuacji, które na pewno przytrafia się w życiu dziecka. Jeśli zrozumie przesłanie, będzie mu łatwiej zaakceptować pewne sprawy.

,,Wielki Ser" to kolejna książeczka z serii Smaczna Banda. Seria ta porusza ważne dla dzieci emocje i zachowania. Tym razem bohater naszej historii zrozumiał, że bycie zawsze najlepszym nie jest najważniejsze. Że czasami zdrowo jest przegrać, a przy okazji nauczyć się empatii i pokory.

Jak ser stał się wielkim serem? Zawsze pociągała  go sława. Pragnął chwały, oklasków i uwagi. I był ze wszystkim co robił najlepszy. Do czasu aż... pojawił się cichy i spokojny i niczym niewyróżniający się Klinek. To właśnie on zaczął wygrywać konkursy a przy tym był skromny. Wielki Ser po chwili załamania się, wstał, otrzepał się i stwierdził, że nic się nie stało. Że świat nie rozpadł się na kawałeczki.

,,Wielki Ser" to mądra książeczka z przesłaniem nie tylko dla dzieci, ale również dla nas dorosłych. Warto pomyśleć, że nie zawsze musimy być we wszystkim najlepsi. Bycie najlepszym czasami odbiera przyjemność cieszenia się różnymi prostymi rzeczami.

Dzieci na pewno zachwycą duże, kolorowe ilustrację. Przyciągają one uwagę i pobudzają wyobraźnię. Książka zachęca do rozmowy o wygrywaniu i o przegrywaniu. O potrzebie bycia w centrum uwagi.

Historia o Wielkim Serze napisana jest prostymi zdaniami i dużą czcionką. Samo opowiadane jest ciekawe i zabawne co sprawia, że dzieci często będą sięgać po ten tytuł jak i po przednie z tej wspaniałej serii o emocjach.

Fajny Cieciorek. Smaczna Banda i emocje
Jory John0
Okładka ksiązki - Fajny Cieciorek. Smaczna Banda i emocje

Czy żeby z nijakiej cieciorki stać się fajną, trzeba nosić ciemne okulary? A może chodzi o sposób mówienia? Lub ciuchy? Żel na włosach? Nie? No więc o...

Smaczna Banda i Wolny Wybieg. Smaczna Banda i emocje
Jory John0
Okładka ksiązki - Smaczna Banda i Wolny Wybieg. Smaczna Banda i emocje

Wolny Wybieg to zabawa, którą uwielbiają jaja zamieszkujące pewien karton. Każdego dnia wychodzą z niego i... no właśnie, co robią? I dlaczego jedno z...