Quantcast
reklama

Władcy jedzenia. Jak przemysł spożywczy niszczy planetę

Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2019-05-15
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN: 9788326828362
Liczba stron: 320
Tytuł oryginału: I signori del cibo

Ocena: 4 (1 głosów)

Jedzenie na naszym talerzu to ostatnie ogniwo globalnego systemu produkcji żywności, który prowadzi wprost do zagłady Ziemi. Warto być tego świadomym wybierając się do supermarketu.

Zmowa koncernów spożywczych i finansistów doprowadziła do powstania firm-szarańczy, które produkują żywność na masową skalę, jak najmniejszym możliwym kosztem. Jedynym ich celem są szybkie zyski. Rabują zasoby naturalne, aż do całkowitego ich wyczerpania. Zniszczywszy jedno miejsce przenoszą się gdzie indziej, dokładnie tak, jak robi to stado szarańczy.

Liberti śledzi największych producentów wieprzowiny - najczęściej spożywanego mięsa; soi - najbardziej poszukiwanego warzywa strączkowego; tuńczyka w puszce - drugiego (po krewetkach) najczęściej sprzedawanego produktu pochodzenia morskiego oraz koncentratu pomidorowego, wyrobu z najpopularniejszego na świecie warzywa. Te produkty stanowią podstawę diety większości światowej populacji, a zarazem przyczynę największych szkód wyrządzanych Ziemi przez przemysł spożywczy.

Dziennikarz ostrzega: obecny system żywieniowy jest nie do utrzymania. Pora poważnie się zastanowić, co dalej.

Stefano Liberti - nagradzany dziennikarz i producent filmowy. Współpracuje m.in. z ,,Internazionale", ,,Le Monde Diplomatique", ,,El Pais" czy ,,Al. Jazeera English". W 2008 r. wydał książkę ,,Na południe od Lampeduzy", której przyznano nagrodę "Indro Montanelli". W 2011 napisał "Land grabbing. Journeys into the new colonialism", która została przetłumaczona na angielski, francuski, niemiecki, hiszpański, koreański oraz chiński. Jest reżyserem filmów "The hell of child-wizards", "Closed sea" (wraz z Andreą Segre), "Container 158" (z Enrico Parentiego), "Soyalism" (również z Parentim).

Tagi: bóg Reportaż i dziennikarstwo śledcze

Kup książkę Władcy jedzenia. Jak przemysł spożywczy niszczy planetę

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
REKLAMA

Zobacz także

Opinie o książce - Władcy jedzenia. Jak przemysł spożywczy niszczy planetę

Avatar użytkownika - Karmelitka
Karmelitka
Przeczytane:2019-11-16, Ocena: 4, Przeczytałem, 26 książek 2019, Mam,

Może i ta książka nie odkrywa Ameryki, ukazuje jednak skalę problemu. Po jej przeczytaniu zdecydowanie bardziej zwracam uwagę na to, co ląduje w moim koszyku podczas zakupów i przede wszystkim, skąd to jedzenie pochodzi. Byłam w szoku, czytając o tuńczyku w puszce. Od tego czasu zrezygnowałam z niego całkowicie.

Link do opinii
Inne książki autora
Na południe od Lampedusy. Podróże rozpaczy
Stefano Liberti0
Okładka ksiązki - Na południe od Lampedusy. Podróże rozpaczy

Stefano Liberii poświęcił wiele lat na rozmowy z tymi, których największym pragnieniem jest ucieczka. Na południe od Lampedusy opowiada o przyczynach i...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Recenzje miesiąca
Tamten utracony świat
Alina Staneczek
Tamten utracony świat
Jeden dzień
Katarzyna Rygiel
Jeden dzień
Nagual Julian
Robert Noble
Nagual Julian
Stitchrays. Moda na szydełko
Paula Palczewska; Oliwia Palczewska
Stitchrays. Moda na szydełko
Złociejowo
Katarzyna Ryrych;
Złociejowo
Lwów
Mirek Osip-Pokrywka
Lwów
Przebudzeni
Elżbieta Śnieżkowska-Bielak
Przebudzeni
Spadek nieboszczyka
Iwona Mejza
Spadek nieboszczyka
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy