Władcy jedzenia. Jak przemysł spożywczy niszczy planetę

Ocena: 4 (1 głosów)

Jedzenie na naszym talerzu to ostatnie ogniwo globalnego systemu produkcji żywności, który prowadzi wprost do zagłady Ziemi. Warto być tego świadomym wybierając się do supermarketu.

Zmowa koncernów spożywczych i finansistów doprowadziła do powstania firm-szarańczy, które produkują żywność na masową skalę, jak najmniejszym możliwym kosztem. Jedynym ich celem są szybkie zyski. Rabują zasoby naturalne, aż do całkowitego ich wyczerpania. Zniszczywszy jedno miejsce przenoszą się gdzie indziej, dokładnie tak, jak robi to stado szarańczy.

Liberti śledzi największych producentów wieprzowiny - najczęściej spożywanego mięsa; soi - najbardziej poszukiwanego warzywa strączkowego; tuńczyka w puszce - drugiego (po krewetkach) najczęściej sprzedawanego produktu pochodzenia morskiego oraz koncentratu pomidorowego, wyrobu z najpopularniejszego na świecie warzywa. Te produkty stanowią podstawę diety większości światowej populacji, a zarazem przyczynę największych szkód wyrządzanych Ziemi przez przemysł spożywczy.

Dziennikarz ostrzega: obecny system żywieniowy jest nie do utrzymania. Pora poważnie się zastanowić, co dalej.

Stefano Liberti - nagradzany dziennikarz i producent filmowy. Współpracuje m.in. z ,,Internazionale", ,,Le Monde Diplomatique", ,,El Pais" czy ,,Al. Jazeera English". W 2008 r. wydał książkę ,,Na południe od Lampeduzy", której przyznano nagrodę "Indro Montanelli". W 2011 napisał "Land grabbing. Journeys into the new colonialism", która została przetłumaczona na angielski, francuski, niemiecki, hiszpański, koreański oraz chiński. Jest reżyserem filmów "The hell of child-wizards", "Closed sea" (wraz z Andreą Segre), "Container 158" (z Enrico Parentiego), "Soyalism" (również z Parentim).

Informacje dodatkowe o Władcy jedzenia. Jak przemysł spożywczy niszczy planetę:

Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2019-05-15
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN: 9788326828362
Liczba stron: 320
Tytuł oryginału: I signori del cibo

Tagi: bóg Reportaż i dziennikarstwo śledcze

więcej

Kup książkę Władcy jedzenia. Jak przemysł spożywczy niszczy planetę

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Władcy jedzenia. Jak przemysł spożywczy niszczy planetę - opinie o książce

Avatar użytkownika - Karmelitka
Karmelitka
Przeczytane:2019-11-16, Ocena: 4, Przeczytałem, 26 książek 2019, Mam,

Może i ta książka nie odkrywa Ameryki, ukazuje jednak skalę problemu. Po jej przeczytaniu zdecydowanie bardziej zwracam uwagę na to, co ląduje w moim koszyku podczas zakupów i przede wszystkim, skąd to jedzenie pochodzi. Byłam w szoku, czytając o tuńczyku w puszce. Od tego czasu zrezygnowałam z niego całkowicie.

Link do opinii
Inne książki autora
Na południe od Lampedusy. Podróże rozpaczy
Stefano Liberti 0
Okładka ksiązki - Na południe od Lampedusy. Podróże rozpaczy

Stefano Liberii poświęcił wiele lat na rozmowy z tymi, których największym pragnieniem jest ucieczka. Na południe od Lampedusy opowiada o przyczynach i...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Paderborn
Remigiusz Mróz
Paderborn
Fałszywa królowa
Mateusz Fogt
Fałszywa królowa
Jesteś jak kwiat
Beata Bartczak
Jesteś jak kwiat
Kolekcjoner
Daniel Silva
Kolekcjoner
Między nami jest Śmierć
Patryk Żelazny
Między nami jest Śmierć
Miłość szyta na miarę
Paulina Wiśniewska
Miłość szyta na miarę
Zagraj ze mną miłość
Robert D. Fijałkowski ;
Zagraj ze mną miłość
Ktoś tak blisko
Wojciech Wolnicki (W. & W. Gregory)
Ktoś tak blisko
Róża Napoleona
Jacobine van den Hoek
Róża Napoleona
Serce nie siwieje
Hanna Bilińska-Stecyszyn ;
Serce nie siwieje
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy