Okładka książki - Wśród płonących kwiatów

Wśród płonących kwiatów

Ogień powrócił. Smoki budzą się ze snu, a wraz z nimi nadciąga chaos, który na zawsze odmieni losy świata.

Wraz z przebudzeniem smoków ziemia pogrąża się w niebezpieczeństwie. Wśród płonących kwiatów przygląda się pierwszym iskrom ognia powoli obejmującego świat Zakonu Drzewa Pomarańczy.

Wkrocz na pierwsze karty epickiej opowieści.

Yscalin, kraina słońca i lawendy, wkrótce stanie w płomieniach.

Minęły stulecia, odkąd Smocza Armia opuściła świat, zgładziwszy niemal całą ludzkość.

Marosa Vetalda żyje niczym uwięziona we własnym domu, pozostając pod kontrolą swojego oschłego ojca, króla Sigosa. Po drugiej stronie gór jej narzeczony, Aubrecht Lievelyn, nieformalnie rządzi Mentendonem. Wspólnie zamierzają zaprowadzić lepszy świat.

Estinie Melaugo - łowczyni ziejących ogniem potworów, które od wieków drzemały w głębi ziemi - lepszy świat jawi się jako odległa mrzonka.

Gdy wielki wyrm Fýredel zbudzi się ze snu, jako pierwszy jego ofiarą padnie Yscalin...

Wśród płonących kwiatów to opowieść o sile ludzkiego ducha w obliczu tragicznych okoliczności, przybliżająca czytelnikowi dramatyczne wydarzenia, któredały początek fabule bestsellerowemu Zakonowi Drzewa Pomarańczy.

Bogato opatrzona magicznymi ilustracjami autorstwa Roviny Cai (@rovinacai).

***

Powieść Samanthy Shannon tętni życiem równie mocno jak magia, która przenika jej świat. Zaryzykowałabym stwierdzenie, że sama Shannon to prawdziwa czarodziejka; jej proza jest eteryczna, a postacie zdobywają serce i umysł. W swojej lidze nie ma sobie równych - Wśród płonących kwiatów to literatura fantasy najwyższej próby.

Saara El-Arifi

autorka powieści Faebound. Więzy magii, bestsellera ,,Sunday Times"

BIOGRAM

SAMANTHA SHANNON

Zaczęła pisać w wieku piętnastu lat. W latach 2010-2013 studiowała angielską literaturę i literaturę powszechną w college'u Świętej Anny w Oxfordzie. W 2013 roku wydała Czas Żniw, pierwszą książkę z siedmiotomowej serii. Czas Żniw stał się bestsellerem w rankingu ,,The New York Times", ,,The Sunday Times" i ,,Asian Age", a także został wybrany Książką Roku przez ,,Daily Mail", ,,Stylist" i ,,Huffington Post". Ponadto w serwisie Amazon powieść nazwano jedną z najlepszych książek roku 2013. Czas Żniw został przetłumaczony na dwadzieścia osiem języków. Prawa do ekranizacji nabyła wytwórnia Imaginarium Studios i 20th Century Fox. W 2014 roku Samantha Shannon znalazła się na liście Power 1000 w ,,Evening Standard".

Informacje dodatkowe o Wśród płonących kwiatów:

Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2025-10-15
Tytuł oryginału: Among the burning flowers

Tagi: fantasy

Kup książkę Wśród płonących kwiatów

Wśród płonących kwiatów - opinie o książce

„Wśród płonących kwiatów” to powrót do świata, w którym magia i smoczy ogień splatają się z ludzkimi pragnieniami, ambicją i strachem. To prequel bestsellerowego „Zakonu Drzewa Pomarańczy”, ale zarazem w pełni samodzielna opowieść, od której można zacząć przygodę z tym uniwersum.

Akcja toczy się w Yscalinie, krainie słynącej z lawendowych pól, blasku słońca i pałacowych intryg. Jednak spokój tej ziemi to tylko pozory. W głębi gór coś zaczyna się budzić, potężny wyrm Fýredel, który przed wiekami niemal zgładził ludzkość. Gdy smok otwiera oczy, ziemia drży, a ludzie muszą zmierzyć się z przeszłością. Ogień powraca, a wraz z nim chaos i strach.

Na tle tych dramatycznych wydarzeń rozgrywają się losy trójki bohaterów. Marosa Vetalda, księżniczka zamknięta w pałacu przez despotycznego ojca, pragnie wolności bardziej niż władzy. Jej postać dojrzewa z każdą stroną. Z uległej córki zmienia się w kobietę, która potrafi stawić czoła nie tylko zewnętrznemu zagrożeniu, ale też własnym lękom. Dziewczyna uczy się, że odwaga nie zawsze oznacza walkę, a często sprzeciw wobec milczenia. Aubrecht Lievelyn, władca sąsiedniego królestwa, marzy o świecie bez tyranii, lecz kiedy nadchodzi katastrofa, jego ideały zostają wystawione na ciężką próbę. Z kolei Estinie Melaugo, łowczyni smoków i potworów, to twarda, niezależna, a zarazem niezwykle ludzka postać. Wnosi do historii surową determinację i wiarę, że nawet w świecie pełnym bólu można znaleźć sens. W jej wątku widać najlepiej, jak genialnie Shannon łączy motyw walki z refleksją nad samotnością i potrzebą bliskości. Autorka prowadzi te trzy historie w sposób, który sprawia, że wszystkie wątki splatają się w jedną emocjonalną, epicką historię. Każdy z bohaterów reprezentuje inne oblicze odwagi. Marosa odwagę serca, Aubrecht odwagę przekonań, a Estinie odwagę przetrwania. To dzięki nim opowieść nabiera uniwersalnego wymiaru, który mówi o ludzkiej naturze i wyborach, jakie kształtują świat.

Świat wykreowany przez Shannon robi ogromne wrażenie. Yscalin jest pełen kontrastów, pachnie lawendą i spala się w ogniu, tętni życiem i tonie w ruinach. Autorka umiejętnie łączy monumentalność tej opowieści z intymnością ludzkich emocji. Jej proza jest gęsta i poetycka, ale jednocześnie przystępna. Potrafi przenieść nas w sam środek wydarzeń, sprawiając, że niemal czuć żar smoczego oddechu na skórze. Jest to również opowieść o społeczeństwie, które staje w obliczu końca. Shannon pokazuje różne reakcje ludzi na zagrożenie, od paniki i zdrady po solidarność i poświęcenie. Nie ma tu prostych podziałów na dobro i zło. Nawet potwory wydają się odbiciem ludzkich ambicji, a smoki symbolem naszej nieustannej potrzeby panowania nad światem. Autorka wplata w fabułę refleksje o władzy, religii i odpowiedzialności, dzięki czemu ta historia nabiera współczesnego znaczenia.

„Wśród płonących kwiatów” to historia o ogniu, który niszczy, ale też daje początek czemuś nowemu. To opowieść o walce, stracie i o tym, że nawet w świecie ogarniętym płomieniami może zakwitnąć nadzieja. Opowieść, w której magia spotyka się z człowieczeństwem, a płomienie stają się symbolem odrodzenia. Jeśli kochacie smoki, koniecznie sprawdźcie tę książkę. Ze swojej strony bardzo polecam 🧡

,,Wśród płonących kwiatów" to opowieść, w której każdy oddech przesiąknięty jest zapachem lawendy i dymu. Samantha Shannon powraca do swojego świata, w którym magia nie jest ucieczką od rzeczywistości, lecz jej odbiciem, pełnym lęków, poświęceń i marzeń, które płoną tak samo jak ziemia pod stopami bohaterów. Choć to krótka historia, niesie w sobie ciężar wielkiej epopei. Od pierwszych stron czuć, że za tym ogniem kryje się coś więcej niż tylko fantastyczna walka ludzi ze smokami. To metafora odrodzenia i upadku, a zarazem zapis ludzkiego pragnienia przetrwania.

Autorka prowadzi nas przez świat, który właśnie się rozpada. Nie gwałtownie, lecz w rytmie powolnego żaru, w którym topnieje dawny porządek. Każda scena ma tu swój cień i swój blask. Słońce oświetla ruiny, a ogień, choć przeraża, oczyszcza. W tej historii płomienie stają się językiem, którym przemawia los. Autorka pisze o świecie, który traci równowagę, ale w tym chaosie rodzi się coś nowego, odwaga, świadomość i nadzieja. Nie taka naiwna, lecz trudna, wypalona, zdobyta bólem i zrozumieniem.

To nie jest typowa opowieść o smokach. Fantastyczne elementy stają się tłem dla emocji, które są boleśnie ludzkie. Autorka potrafi sprawić, że magia wydaje się naturalnym przedłużeniem ludzkiego doświadczenia, jakby od zawsze była częścią świata, a nie jego dodatkiem. W jej opowieści nie ma przypadkowych gestów ani pustych słów, a każdy obraz coś znaczy, każdy opis coś ujawnia. Kiedy pisze o lawendowych polach i ogniu, naprawdę czuć kontrast między pięknem a zagładą, między spokojem natury a gniewem stworzenia, które właśnie się budzi.

,,Wśród płonących kwiatów" można czytać jako prequel do ,,Zakonu Drzewa Pomarańczy", ale równie dobrze jako osobną historię o tym, jak kruche są nasze światy, te zbudowane z kamienia i te utkane z przekonań. Autorka z niezwykłą lekkością wprowadza czytelnika w rzeczywistość pełną intryg, władzy i wiary, a jednocześnie nie pozwala zapomnieć o tym, że pod każdym z tych pojęć kryje się człowiek. Czasem słaby, czasem silny, zawsze jednak zdolny do przemiany.

Jest w tej książce coś, co przypomina świt po pożarze. Świat jeszcze dymi, powietrze wciąż pachnie spalenizną, a mimo to w popiele zaczyna kiełkować życie. Autorka pokazuje, że ogień może być początkiem, nie tylko końcem. Że czasem trzeba pozwolić, by to, co znane, spłonęło, aby mogło narodzić się coś prawdziwego.

Koniec maskarady
Samantha Shannon0
Okładka ksiązki - Koniec maskarady

Paige Mahoney po raz kolejny uniknęła śmierci. Wydarta ze szponów swoich ciemiężców umknęła do bezpiecznej kryjówki w Paryżu, gdzie los rzuca ją między...

Czas Żniw
Samantha Shannon0
Okładka ksiązki - Czas Żniw

,,Może nie wiesz, ale Żniwa nazywane są też dobrymi zbiorami. Wciąż mówią tak na ulicach: Dobre Żniwa, Zbiory Obfitości. Rozumieją to jako odbieranie nagrody...