Okładka książki - Wszystko, co chcesz wiedzieć. Genialne pytania i proste odpowiedzi na każdy dzień roku

CZY KOSMICI ISTNIEJĄ?

JAK POWSTAJĄ KOLORY?

SKĄD SIĘ BIORĄ POMYSŁY?

CZY WIELORYBY PUSZCZAJĄ BĄKI?

KTO STWORZYŁ PIERWSZĄ WATĘ CUKROWĄ?

Poznaj odpowiedzi na nawet najbardziej zwariowane pytania zadawane przez dzieci z całego świata. Odkryj zdumiewające fakty o wszystkim - od słodyczy aż po kosmos!

Autorka nagradzanego podcastu ,,Everything Under the Sun", na podstawie którego powstała książka, w prosty sposób odpowiada na 366 pytań z najróżniejszych dziedzin - historii, sztuki, biologii, fizyki i nauk przyrodniczych. Przy wsparciu cenionych ekspertów wyjaśnia, skąd biorą się pierwiastki i jak komunikują się żyrafy.

Książka przetłumaczona na dziewięć języków.

O książce

TOP 3 popularnonaukowych książek dla dzieci w 2021 roku. ,,The Bookseller"

Cudowny zbiór 366 intrygujących pytań o wszystko - od nauki do natury, od dinozaurów po kosmos. ,,The Scottish Sun"

O podcaście, na podstawie którego powstała książka

Podcast nominowany w kategorii ,,Dla dzieci" British Podcast Awards w 2023 roku.

TOP 11 podcastów dla osób uczących się w domu według ,,The Times".

Informacje dodatkowe o Wszystko, co chcesz wiedzieć. Genialne pytania i proste odpowiedzi na każdy dzień roku:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2026-01-28

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 6 lat

Kup książkę Wszystko, co chcesz wiedzieć. Genialne pytania i proste odpowiedzi na każdy dzień roku

Wszystko, co chcesz wiedzieć. Genialne pytania i proste odpowiedzi na każdy dzień roku - opinie o książce

Milion pytań, które przewijają się przez głowę dzieci, najczęściej zadawanych jest swoim rodzicom, a oni robią, co mogą, żeby znaleźć na nie odpowiedzi. Niestety nie zawsze się to udaje i wtedy ciekawość dzieci zostaje niezaspokojona, więc warto sięgać po książki, w których znajdziemy ciekawostki wraz z wyjaśnieniem ich znaczenia, co na pewno ucieszy najmłodszych.
Wszystko, co chcesz wiedzieć to genialna książka z ogromem ciekawostek, które zaskoczą nawet dorosłych. Całość podzielona jest na dwanaście rozdziałów, tyle ile mamy miesięcy w roku, ale nie jest to tak, że na przykład zagadnienia ze stycznia dotyczą tylko tego, co w tym miesiącu się dzieje. Taki podział to moim zdaniem bardziej sugestia autorki, jak możemy z książki korzystać. Teraz zdradzę wam kilka pytań, które możemy poznać w książce, na przykład, dlaczego pawiany moją gołe pupy? Po co nam wyrostek robaczkowy? Jak ludzie dostają choroby lokomocyjnej? Czy wieloryby puszczają bąki? Jeżeli zaciekawiło was chociaż jedno z nich, to zapraszam do lektury. Na każde pytanie mamy krótką kilku zdaniową odpowiedź, ale bardzo treściwą także spokojnie dowiadujemy się wszystkiego, co ważne. Całość wygląda naprawdę pięknie, mamy tutaj ciekawą grafikę nawiązująca do zagadnień oraz interesującą okładkę, która przyciąga wzrok, co jest moim zdaniem ważne, ponieważ większość z nas to dzięki nietypowej okładce sięga po daną publikację.
Nie wiem, kto bardziej ucieszył się z tej książki, ja czy moje dzieci, chociaż wydaje mi się, że jednak mnie zaciekawiła ona bardziej, ponieważ uwielbiam teleturnieje, więc takie informacje, których raczej na co dzień nie słyszymy, są dla mnie cenne. Uwielbiam, kiedy mogę opowiedzieć dzieciom coś, co ich zaskoczy i wtedy one są pod wrażeniem mojej wiedzy, dlatego często staram się wyłapywać takie nieoczywiste wyrazy czy zagadnienia. Na pewno razem z dziećmi powoli będziemy poznawać tę książkę, bo też nie chciałabym przelecieć jej od początku aż do końca, tylko po to, żeby po prostu odhaczyć jej przeczytanie tylko też, żeby zapamiętali te informacje i żebyśmy mogli o nich porozmawiać.

Jeśli istnieje książka, która potrafi zamienić codzienne "Mamo, a dlaczego…?" w fascynującą wyprawę przez kosmos, dno oceanu, ludzkie ciało i historię wynalazków, to właśnie "Wszystko, co chcesz wiedzieć. Genialne pytania i proste odpowiedzi na każdy dzień roku" autorstwa Molly Oldfield.

Ta publikacja nie przypomina szkolnej encyklopedii, którą otwiera się tylko z obowiązku. Bardziej pasuje do niej porównanie do pudełka z niespodziankami. Otwierasz na chybił-trafił i nigdy nie wiesz, czy za chwilę trafisz na tajemnice wszechświata, sekrety zwierząt, czy zagadkę z pogranicza nauki i absurdalnego humoru. I właśnie w tym tkwi jej siła - pytania brzmią tak, jakby padły w samochodzie w drodze do przedszkola, podczas kąpieli albo pięć minut po zgaszeniu światła.
Każdy dzień roku ma własne pytanie i odpowiedź. Krótką, konkretną, ale nie banalną. To nie są suche definicje, raczej miniopowieści, które tłumaczą świat bez zadęcia i bez traktowania młodego czytelnika z góry. Można czytać systematycznie, dzień po dniu, ale prawdopodobieństwo, że skończy się na jednym pytaniu, jest mniej więcej takie jak na zjedzeniu jednego chipsa z otwartej paczki.

Publikacja wyrasta z popularnego podcastu Everything Under the Sun, w którym dzieci z całego świata zasypywały autorkę pytaniami. Dzięki temu w książce nie ma "sztucznej ciekawości". To nie dorosły wymyślił, co dzieci powinny wiedzieć, to dzieci powiedziały, co naprawdę chcą wiedzieć. Efekt? Pytania są czasem zaskakująco mądre, czasem rozbrajająco zabawne, a czasem… egzystencjalne na poziomie filozofów. Jedynym minusem, jaki zauważyłam podczas czytania, jest sposób podawania niektórych długości czy odległości. Pojawiają się konkretne wartości (np. 10 metrów), które dla dziecka mogą być dość abstrakcyjne, zwłaszcza jeśli nie ma ono jeszcze wyobrażenia, jak "dużo" to w praktyce. Bez porównania do czegoś znanego (np. długości autobusu czy boiska) taka informacja może być trudna do zwizualizowania i mniej zrozumiała dla młodszych czytelników.

Najcenniejsze w tej książce jest to, że rzadko kończy się na przeczytaniu odpowiedzi. Jedno pytanie uruchamia kolejne, potem następne i nagle okazuje się, że zamiast szybkiej lektury mamy rodzinne mini-seminarium o życiu, świecie i wszystkim pomiędzy. To trochę jak iskra, która zapala ognisko ciekawości. Oprawa graficzna robi ogromną robotę. Kolory są ciepłe i przyjazne, rysunki pełne detali, ale nieprzeładowane. Nie przytłaczają tekstu — raczej zapraszają do niego, jakby mówiły: "Hej, chodź, tu jest coś ciekawego". To jedna z tych książek, które dzieci nie tylko czytają, ale też długo oglądają. Jest to zdecydowanie książka dla dzieci, które pytają non stop, dla rodziców, którzy czasem nie wiedzą, co odpowiedzieć, dla nauczycieli szukających inspiracji i dla dorosłych, którzy potajemnie też lubią wiedzieć "dlaczego".

"Wszystko, co chcesz wiedzieć" to nie tylko książka, która odpowiada na pytania, ona daje pozwolenie na ich zadawanie. Pokazuje, że zdziwienie światem to nie etap do "wyrośnięcia", ale coś, co warto pielęgnować całe życie. Bo może największą wartością tej książki nie jest to, że dostarcza odpowiedzi, tylko to, że sprawia, iż chce się zadawać kolejne pytania.

Avatar użytkownika - aneta5janiec12
aneta5janiec12
Przeczytane:2026-03-05, Ocena: 6, Przeczytałam, Przeczytałam, Posiadam,

Już jakiś czas temu trafiła w moje ręce książka ,,Wszystko, co chcesz wiedzieć. Genialne pytania i proste odpowiedzi na każdy dzień roku" autorstwa Molly Oldfield. Mając 3,5 latka w domu bez zawahania stwierdzam, że to jedna z najlepszych książek, którą ma w swojej biblioteczce! Jest to pozycja odpowiadająca na setki pytań, nawet tych które wydają się absurdalne. Jednak mając przedszkolaka w domu wiecie, że nie ma limitu pytań, bo oni chcą wiedzieć wszystko.

Oldfield w bardzo ciekawy i przystępny, sposób udziela nam odpowiedzi na nawet najbardziej zaskakujące tematy. Cała książka została oparta na podkaście, gdzie dzieci zadawały pytania dotyczące właśnie najbardziej zaskakujących zagadnień. Autorka aby udzielić też jak najbardziej rzetelnych odpowiedzi posiłkuje się wiedzą ekspertów w danych dziedzinach. Oznacza to, że książeczka to istne kompendium wiedzy dla najmłodszych, ale również my dorośli odkryjemy wiele ciekawostek na temat otaczającego nas świata.

Jedną z głównych zalet tej pozycji jest ciekawa forma jej przedstawienia. Książka ta składa się z 366 pytań na każdy dzień roku. Także to nie tylko pozycja z odpowiedziami na pytania, ale także pozwala ona zachować rutynę czytania, a co za tym idzie nasze dzieci codziennie otrzymują ciekawą dawkę wiedzy. Dzięki różnorodności pytań ta pozycja na pewno na długo zagości w naszym codziennym czytaniu i szybko się nie znudzi.

Kolejną zaletą jest oczywiście samo wydanie! Piękna, twarda okładka, która od razu przyciąga wzrok, a sam środek jest cudowny. Mnóstwo kolorowych ilustracji, które od razu rozbudzają wyobraźnię naszego dziecka! Dodatkowo takie bogate ilustracje pomagają lepiej zrozumieć dane zagadnienia. Jeśli chodzi o język to jest on prosty, zrozumiały, momentami żartobliwy. Świetnie jest tutaj zachowana równowaga między fachową wiedzą, a zainteresowaniem najmłodszych.

Reasumując ,,Wszystko, co chcesz wiedzieć. Genialne pytania i proste odpowiedzi na każdy dzień roku" to książka, którą z całego serca mogę polecić. Genialna pozycja, która rozbudza zainteresowanie danym tematem wśród najmłodszych. Codzienna dawka wiedzy sprawia, że dzieci co raz bardziej zaczynają interesować się światem. Osobiście jestem tą pozycją zachwycona! Zarówno wizualnie jak i treściowo ta pozycja ląduje w mojej rolce najlepszych książek dla dzieci jakie posiadam. Chcesz się dowiedzieć ,,kto był pierwszym komikiem?", ,,Czy orki i wieloryby mogą ze sobą rozmawiać?", ,,Czy syreny sikają", a może ,,Skąd się bierze biały piasek?". Odpowiedzi znajdziecie właśnie w tej książeczce! Szczerze polecam.

IG: libresunn

Dzieci są ciekawskie, oj są. I bardzo dobrze! Świat jest piękny i warto go odkrywać, a z pomocą może przyjść obszerna pozycja ,,Wszystko, co chcesz wiedzieć" Wydawnictwa ZnakWiecie, że niektórych spraw, to nawet ja nie wiedziałam? Człowiek uczy się całe życie, ale wracając do książki. Co tam znajdziemy? Treści na przeróżny temat. Zaczynając od dinozaurów, innych zwierząt i ludzi poprzez rzeczy, sprzęty i ich mechanizmy, wynalazki, jedzenie, sporty, kraje, po wszechświat i inne ciekawe tematy. Książka ma aż 255 stron, więc tych informacji jest naprawdę dużo.Książka zachęca różniej kolorowymi ilustracjami. Twarda oprawa to zawsze dobry pomysł przy takich pozycjach, które będą często otwierane i czytane. Treść podzielona jest na rozdziały, które są miesiącami. Zastanawiałam się chwilę, dlaczego akurat na miesiące, bo tematyka nie jest szczególnie związana z danym miesiącem. Jest różnorodność ciekawostek. Doszłam do wniosku, że można ją podzielić na czytanie przez cały rok ? Każdego miesiąca coś innego, tak żeby nie znudziło się.Bardzo polecam, pytania są czasami mocno zwariowane, ale przy okazji wywołują uśmiech, a to duży plus.

Opad
Opad