Okładka książki - Wszystko, co chcesz wiedzieć. Genialne pytania i proste odpowiedzi na każdy dzień roku

Milion pytań, które przewijają się przez głowę dzieci, najczęściej zadawanych jest swoim rodzicom, a oni robią, co mogą, żeby znaleźć na nie odpowiedzi. Niestety nie zawsze się to udaje i wtedy ciekawość dzieci zostaje niezaspokojona, więc warto sięgać po książki, w których znajdziemy ciekawostki wraz z wyjaśnieniem ich znaczenia, co na pewno ucieszy najmłodszych.
Wszystko, co chcesz wiedzieć to genialna książka z ogromem ciekawostek, które zaskoczą nawet dorosłych. Całość podzielona jest na dwanaście rozdziałów, tyle ile mamy miesięcy w roku, ale nie jest to tak, że na przykład zagadnienia ze stycznia dotyczą tylko tego, co w tym miesiącu się dzieje. Taki podział to moim zdaniem bardziej sugestia autorki, jak możemy z książki korzystać. Teraz zdradzę wam kilka pytań, które możemy poznać w książce, na przykład, dlaczego pawiany moją gołe pupy? Po co nam wyrostek robaczkowy? Jak ludzie dostają choroby lokomocyjnej? Czy wieloryby puszczają bąki? Jeżeli zaciekawiło was chociaż jedno z nich, to zapraszam do lektury. Na każde pytanie mamy krótką kilku zdaniową odpowiedź, ale bardzo treściwą także spokojnie dowiadujemy się wszystkiego, co ważne. Całość wygląda naprawdę pięknie, mamy tutaj ciekawą grafikę nawiązująca do zagadnień oraz interesującą okładkę, która przyciąga wzrok, co jest moim zdaniem ważne, ponieważ większość z nas to dzięki nietypowej okładce sięga po daną publikację.
Nie wiem, kto bardziej ucieszył się z tej książki, ja czy moje dzieci, chociaż wydaje mi się, że jednak mnie zaciekawiła ona bardziej, ponieważ uwielbiam teleturnieje, więc takie informacje, których raczej na co dzień nie słyszymy, są dla mnie cenne. Uwielbiam, kiedy mogę opowiedzieć dzieciom coś, co ich zaskoczy i wtedy one są pod wrażeniem mojej wiedzy, dlatego często staram się wyłapywać takie nieoczywiste wyrazy czy zagadnienia. Na pewno razem z dziećmi powoli będziemy poznawać tę książkę, bo też nie chciałabym przelecieć jej od początku aż do końca, tylko po to, żeby po prostu odhaczyć jej przeczytanie tylko też, żeby zapamiętali te informacje i żebyśmy mogli o nich porozmawiać.

Informacje dodatkowe o Wszystko, co chcesz wiedzieć. Genialne pytania i proste odpowiedzi na każdy dzień roku:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2026-01-28
Dodał/a opinię: Karolina Radlak

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 6 lat

Zobacz opinie o książce Wszystko, co chcesz wiedzieć. Genialne pytania i proste odpowiedzi na każdy dzień roku

Kup książkę Wszystko, co chcesz wiedzieć. Genialne pytania i proste odpowiedzi na każdy dzień roku

Opad
Opad