Lubicie powieści o podróżach w czasie? Widzieliście siebie oczyma wyobraźni w starożytnym Egipcie lub na smoczej łodzi wikingów? A może sięgaliście jeszcze głębiej, do mezozoiku i potężnych dinozaurów?
Yggdrasil. Struny czasu to pierwszy tom sagi spod znaku fantastyki, science fiction i powieści drogi. Akcja rozgrywa się w dalekiej przyszłości, w średniowieczu i… w paleolicie, trzydzieści pięć tysięcy lat temu, gdy na terenach współczesnej Europy żyli wespół neandertalczycy i nasi przodkowie.
Między pierwotnych ludzi trafia grupa X-wiecznych Słowian wraz z oddziałem wikingów – zbójów, jakich mało. Wśród nich Erik, syn Eryka Zwycięskiego i Świętosławy, którego Czytelnicy mieli okazję poznać w historycznej tetralogii Wikingowie. Czy dobra średniowieczna stal pomoże przetrwać ludziom z X wieku, w czasach gdy po ośnieżonych równinach dzisiejszej Europy wędrowały olbrzymie stada reniferów, tabuny dzikich koni, gigantyczne nieustraszone mamuty i ciągnące w ślad za nimi drapieżniki?
Prawdę mówiąc… to jeden z najlepszych pomysłów, na jakie ostatnio natknęłam się w polskiej literaturze fantastycznej.
efantastyka.pl
Radosław Lewandowski nie tylko konsekwentnie realizuje wcześniej opracowany plan, ale też z niezwykłą wprawą oddaje klimat wszystkich epok.
gexe.pl
Mamy tutaj niezłą, fantastyczną jazdę po bandzie, a takie literackie fazy po prostu uwielbiam.
Krzysztof
Największa zaleta książki – potrafi zabrać czytelnika w fascynującą podróż i sprawia, że z przyjemnością i uśmiechem na twarzy przewraca się kolejne strony.
nakanapie.pl
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Wydawnictwo: Sumptibus
Data wydania: 2024-10-15
Europa Północna, X wiek n.e. Szwedzi, Norwegowie i Duńczycy od lat toczą między sobą krwawe wojny o ziemię, bogactwa i honor. Tłem dla pasjonującej...
Powieść rozmachem i klimatem nieustępująca „Buntowi na Bounty”. Autor przedstawia burzliwe losy bohaterów w ogniu wojny trzydziestoletniej...
Przeczytane:2025-12-21, Ocena: 4, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2025, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku, 52 książki 2025,
Pierwszy tom Yggdrasil opowiada o losach Eryka i jego kompanii. Wiking ten znajdujący się na słowiańskiej ziemi, ratujący wioskę wieśniaków przed Lachami, niespodziewanie przenosi się w czasie do przeszłości. On, Wikingowie i wioska. Wszyscy muszą się nagle odnaleźć na zimnej i niechętnej ziemi.
Sam pomysł na książkę jest niesamowity. Autor zabiera nas, czytelników, w czasy prehistorii, gdzie Eryk spotyka bóstwo z przyszłości oraz lud, który prawdopodobnie wyginie.
Co jakiś czas trafiamy również do przyszłości: świata, w którym uczciwie nie chciałabym mieszkać, bo choć człowiek ma w nim cudowne życie, to równocześnie bardziej wegetuje niż czerpie garściami z możliwości, które są mu dane. Zauważyliście, że przeważnie światy przyszłości są negatywnie przedstawiane?
Na początku trochę się męczyłam, ale po niedługim czasie się wyciągnęłam i gdy zakończyłam tom pierwszy to miałam niedosyt. Niedosyt Eryka.
Bardzo spodobało mi się przedstawienie słowiańskiej wioski. Ludzie w niej mieszkający mieli w sobie mądrość, którą szanuje. Relacje pomiędzy Erykiem a przedstawicielem wioski, takim jakby sołtysem były idealne. Każdy siebie potrafił wysłuchać i o ile po starszym człowieku, który już wiele widział i słyszał, mogłam się tego spodziewać, to po Eryku nie do końca.
W ogóle Eryk ma zdolności przywódcze, które mogą wynikać z sposoby wychowania, to że urodził się dość ważnej rodzinie, jak również mogą pochodzić z jego siły charakteru. Jego nie słuchają tylko Wikingowie - ludzie z wioski też go szanują i robią to, co on im rozkaże.
Eryk jest najlepszą postacią w tym tomie (choć i resztę jego kompanii polubiłam) i z chęcią poznać serię Wikingowie, w której również go będę mogła znaleźć.
Książkę polecam. Czyta się nią dość szybko. Świat przedstawiony w lekturze do mnie przemawia. Fabuła również. Spodobał mi się bardzo pomysł na książkę. To pomieszanie przeszłości z przyszłości: czynniki, przez które Eryk i cała wioska przenieśli się w czasie.
Fajny pomysł i świetna książka.