Okładka książki - Z zakamarków szuflady

Z zakamarków szuflady

Z zapachu, obrazu i słowa powraca świat, którego już nie ma - a jednak wciąż trwa

,,Z zakamarków szuflady" to książka o pamięci - prywatnej, kruchej i niepewnej. Opowiadania, miniatury oraz eseistyczne zapisy wyrastają z rzeczy pozornie małych: twarzy kogoś dawno niewidzianego, zapachu czy zasłyszanego zdania.

Autor, znany czytelnikom z ,,Przenikania", po raz kolejny wraca do dzieciństwa i do wsi, która nie istnieje w oficjalnych narracjach, choć trwa w ludzkich losach. Z drobnych spotkań, przemilczeń i zapamiętanych gestów wyłaniają się historie ludzi, których codzienność naznaczyły wojna, bieda i tęsknota za bliskością.

Ta prywatna archeologia pamięci prowadzi jednak dalej - ku współczesności, w jakiej przeplatają się doświadczenia choroby, pandemii oraz obrazy przemocy, wobec których coraz trudniej o jednoznaczną ocenę.

To książka, która stawia pytanie o to, co naprawdę zostaje po człowieku: słowo, gest, a może tylko ślad w czyjejś wyobraźni.

Informacje dodatkowe o Z zakamarków szuflady:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2026-07-21
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Tagi: wspomnienia

Kup książkę Z zakamarków szuflady

Przenikanie
Adam Janus0
Okładka ksiązki - Przenikanie

Przeszłość nie odejdzie, jeśli jej na to nie pozwolimy „Przenikanie” to opowieść o przemijaniu, nieuchronnych zmianach i pułapkach postępu...