Okładka książki - Zabić drozda

Zabić drozda

Arcydzieło światowej literatury, zdobywca Nagrody Pulitzera.

Lata trzydzieste XX wieku, małe miasteczko na południu USA. Atticus Finch, adwokat i głowa rodziny, broni młodego Murzyna oskarżonego o zgwałcenie biednej białej dziewczyny Mayelli Ewell. Prosta sprawa sądowa z powodu wszechpanującego rasizmu, urasta do rangi symbolu. W codziennej walce o równouprawnienie czarnych jak echo powraca pytanie o to, gdzie przebiegają granice ludzkiej tolerancji. Zabić drozda to wstrząsająca historia o dzieciństwie i kryzysie sumienia. Poruszająca opowieść odwołuje się do tego, co o życiu człowieka najcenniejsze: miłości, współczucia i dobroci.

Od 2015 roku, po z górą pół wieku, polski czytelnik ma okazję poznać dalsze losy i nowe oblicza bohaterów Zabić drozda dzięki książce Idź, postaw wartownika.

Informacje dodatkowe o Zabić drozda:

Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2025-11-25
Tytuł oryginału: To Kill a Mockingbird

Tagi: Klasyczna beletrystyka dla dzieci i młodzieży Komiks i powieść graficzna - adaptacje literackie Proza literacka Klasyka prozy literackiej Alabama USA - wielki kryzys ok. 1930-1939 Interest age: from c 16 years

Kup książkę Zabić drozda

Zabić drozda - opinie o książce

Avatar użytkownika - joseheim
joseheim
Przeczytane:2026-01-06, Ocena: 4, Przeczytałem, Mam, 52 książki 2026,

Klasyka literatury. Że też nadrobiłam ją tak późno.

Ważna powieść, która daje do myślenia - dzięki temu, że jest przedstawiona z perspektywy dziecka, tematu, które porusza, uderzają tym mocniej. Cieszę się, że przeczytałam.

Zabić drozda
Harper Lee0
Okładka ksiązki - Zabić drozda

"Zabić drozda" to wstrząsająca historia o dzieciństwie i kryzysie sumienia. Poruszająca opowieść odwołuje się do tego, co o życiu człowieka najcenniejsze:...

Idź, postaw wartownika
Harper Lee0
Okładka ksiązki - Idź, postaw wartownika

"Wyspą każdego człowieka, Jean Louise, jego wartownikiem jest sumienie." Maycomb, Alabama. Dwudziestosześcioletnia Jean Louise Finch, zwana Skautem, powraca...