Autor znany czytelnikom z licznych publikacji dotyczących uzależnień, przede wszystkim od alkoholu, tym razem przekazuje wiedzę o uzależnieniach niesubstancjalnych, czyli behawioralnych (od zachowań). Zajmuje się w tej książce m.in. zaburzeniami związanymi z Internetem, telefonem komórkowym, uzależnieniami od ćwiczeń fizycznych, jedzenia i odżywiania, miłości i zaangażowania emocjonalnego, polityki i władzy, praktyk religijnych. Porusza także temat współuzależnienia, odwołując się do własnego doświadczenia klinicznego. Książka, napisana przystępnym językiem, skierowana jest zarówno do zwykłych czytelników, jak i do profesjonalistów.
Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2021-06-30
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Przeczytane:2026-03-03, Ocena: 6, Przeczytałem, 52 książki 2026,
Bohdan Woronowicz opisuje uzależnienia behawioralne, czyli niezwiązane z substancjami, a zachowaniami. Książka wydana w roku 2021 bierze pod uwagę także badania z roku 2020, więc przedstawia aktualny stan wiedzy.
Autor opisuje wspólne cechy osób uzależnionych, wraz z podkreślaniem tych, które mają wg statystyk największe znaczenie przy danym uzależnieniu. Bardzo często są to trudne doświadczenia, jednak także samotność, izolacja, ostracyzm, poczucie niższości. brak sensu, trudna sytuacja rodzinna czy ekonomiczna.
Opisywane zachowania to m.in. hazard, patologiczne korzystanie z internetu czy pornografii, kłamstwo, zakupoholizm, ale zahacza także o problem współuzależnienia.
Książka pomogła mi także usystematyzować wcześniejszą wiedzę, m.in. przez odwołanie się do Karen Horney (osobowość nerwicowa), czy dużo cech wspólnych z koncepcjami innych znanych psychologów (kompleks niższości przypominał mi dziela Alfreda Adlera, a samo podejście do osoby uzależnionej - dzialania Gabora Maté).
Książka zdecydowanie warta przeczytania, zwłaszcza dla osob zmagających się z uzależnieniem, lub posiadającym w swoim otoczeniu takie osoby. Innym pozwoli także nabyć większej empatii wobec takich osob oraz zrozumieć, jakie są możliwości pomocy, bądź przez co może taka osoba przechodzić.