Okładka książki - Zaginione

Zaginione

Zaginione- JAK WIELE POSWIECISZ, BY OCALIC TYCH, KTORYCH KOCHASZ?

Znikaja dwie dziewiecioletnie przyjaciołki: Charlie i Amy. Chwile pozniej ich matki dostaja wiadomosc, ze do domu wroci tylko ta dziewczynka, ktorej rodzice zaoferuja wyzszy okup. Druga umrze. Sprawa trafia do charyzmatycznej komisarki Kim Stone, ktora wkrotce odkrywa, ze porwania łacza sie z seria brutalnych zabojstw. Policjantka orientuje sie, ze ludzie, ktorych szuka, to najbardziej bezwzgledni przestepcy, z jakimi miała do czynienia. Rozpoczyna sie wyscig z czasem. Czy Kim zdazy uratowac dziewczynki? Szanse na to maleja wraz z kazda upływajaca godzina.

Zaginione to wciagajacy thriller o przemocy i manipulacji. Ale przede wszystkim o cenie, ktora przychodzi zapłacic za miłosc.

Angela Marsons- brytyjska autorka powiesci sensacyjnych, ktore przetłumaczono na 30 jezykow. Najbardziej znana z ksiazek o komisarce Kim Stone, ktore sprzedały sie juz w ponad 5 milionach egzemplarzy.

Informacje dodatkowe o Zaginione:

Wydawnictwo: Wielka Litera
Data wydania: 2025-10-24
Tytuł oryginału: Lost Girls

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna Kryminały detektywistyczno-policyjne

Kup książkę Zaginione

Opinie o książce - Zaginione

Avatar użytkownika - ksiazka_w_kwiatach
ksiazka_w_kwiatach
Przeczytane:,
Angela Marsons to znana i ceniona brytyjska autorka powieści sensacyjnych, której thrillery od lat zachwycają fanów gatunku na całym świecie. Niestety, dopiero teraz miałam okazję sięgnąć po jej twórczość. Zaintrygował mnie opis „Zaginionych”, a jako wielbicielka brytyjskich thrillerów i kryminałów wiedziałam, że to lektura, która spełni moje oczekiwania. Dodatkowym magnesem był jeden z moich ulubionych motywów – zaginięcie dziecka, które zawsze wzbudza we mnie ogromne emocje i oczekiwanie na intensywną historię.   Znikają dwie dziewięcioletnie przyjaciółki – Charlie i Amy. Wkrótce potem ich matki otrzymują wstrząsającą wiadomość: do domu wróci tylko ta dziewczynka, za którą rodzice zapłacą wyższy okup. Druga zginie. Brutalna gra, upokorzenie, strach – wszystko to tworzy atmosferę wyścigu z czasem, w którym stawką jest życie dziecka. Sprawa trafia do komisarz Kim Stone, znanej z determinacji i bezkompromisowości. Szybko odkrywa, że porwanie nie jest odosobnionym przestępstwem – wiąże się z serią brutalnych zabójstw, których tropy prowadzą do ludzi niezwykle niebezpiecznych i bezwzględnych. Kim wraz ze swoim zespołem rozpoczyna dramatyczne dochodzenie, w którym każda minuta ma znaczenie. Zegar tyka, a szanse na odnalezienie dziewczynek żywych maleją z każdą godziną.   „Zaginione” to thriller, który od pierwszych stron wciąga w mroczny, chłodny klimat brytyjskich przedmieść. Angela
Avatar użytkownika - BOOKSARE_MYPASSI
BOOKSARE_MYPASSI
Przeczytane:2025-11-24, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, Posiadam, współpraca,

Pewnego dnia znikają dwie dziewięcioletnie przyjaciółki: Charlie i Amy. Wkrótce ich matki dostają

wiadomości SMS-ami — do domu wróci tylko ta dziewczynka, której rodzice zapłacą wyższy okup. Druga zginie. Sprawą natychmiast zajmuje się Kim Stone, która szybko odkrywa, że porwania mogą mieć związek z serią brutalnych zabójstw. Policjantka zaczyna rozumieć, że ma do czynienia z najbardziej bezwzględnymi przestępcami, jakich spotkała w swojej karierze. Rozpoczyna się wyścig z czasem. Czy Kim zdąży uratować dziewczynki?

Dla mnie ta książka była prawdziwym emocjonalnym rollercoasterem — od pierwszej do ostatniej strony trzymała w napięciu i zostawiła  w mojej głowie mnóstwo pytań oraz refleksji. Fabuła jest mroczna i poruszająca, bo dotyka wrażliwego tematu – dzieci. Ta brutalna gra pokazuje, jak daleko mogą posunąć się ludzie kierowani miłością i strachem o swoich najbliższych — i że „ratowanie kogoś, kogo kochasz” czasem oznacza podejmowanie najbardziej przerażających decyzji. Autorka nie boi się pokazać, jak manipulacja, przemoc i desperacja potrafią zawładnąć rodziną i psychiką człowieka.

Jednym z największych atutów powieści jest postać komisarz Kim Stone — twardej, zdecydowanej kobiety, która ma słabości. Z pozoru jest niezłomna, niemal nie do złamania, a jednak autorka pozwala zajrzeć w jej przeszłość i emocjonalny bagaż. Dzięki temu czytelnik nie odbiera jej jako bezdusznej maszyny do rozwiązywania spraw, lecz jako w pełni ludzką bohaterkę. To sprawia, że historia nie jest tylko opowieścią o pościgu, lecz także o współpracy, zaufaniu i osobistych demonach.

Motyw porwań dzieci jest niestety wciąż obecny w rzeczywistości, a autorka podkreśla, że takie zbrodnie nie tylko wynikają z chęci zdobycia pieniędzy. Często chodzi o władzę, kontrolę i psychologiczne potrzeby porywaczy. Książka pokazuje też ogromny koszt ponoszony przez rodziców — nie tylko finansowy, ale przede wszystkim emocjonalny. Miłość jest tu siłą potężną, lecz również niszczącą.

To także opowieść o granicach: między życiem a śmiercią, nadzieją a rozpaczą, tym, co moralne, a tym, co konieczne. Bohaterowie często muszą przekraczać własne bariery, co jest jednocześnie przerażające i poruszające. Cenię również to, że porywacze nie są przedstawieni jedynie jako „czarne charaktery”. Mają swoje motywacje i przeszłość, co czyni intrygę bardziej realistyczną i psychologicznie wiarygodną.

Moim zdaniem to książka zdecydowanie warta przeczytania — szczególnie jeśli lubisz thrillery pełne napięcia, świetnie poprowadzonej akcji i złożonych psychologicznie postaci. To opowieść o miłości, poświęceniu, przemocy i o tym, ile jesteśmy w stanie zrobić dla tych, których kochamy. Gorąco polecam.

[współpraca @WydawnictwoWielkaLitera]

,,A prawdziwy strach nie zostawiał miejsca na inne emocje. Przenikał do szpiku kości. Nie stawał się częścią ciebie, tylko tobą".

Jest sprawa.

Znikają dwie dziewięcioletnie dziewczynki z bardzo bogatych domów.

Wszytko wskazuje na porwanie dla okupu.

Rusza śledztwo.

Standardowo powinno zawierać co najmniej podstawowe etapy: poszukiwanie śladów, ustalanie tła, rozmowy ze świadkami, sąsiadami, rodziną, analizę monitoringu i kontakt z mediami.

No nie tym razem.

Bo sprawa nie jest standardowa. Porywacze żądają konkurs ofert. Kto da więcej, tego dziecko wróci do domu całe i zdrowe. Drugie - umrze.

Sprawę prowadzi stanowcza, zawzięta i zdeterminowana, kobieta z wrodzona potrzebą działania, komisarz Kim Stone. I na początek zarządza blackaut medialny i policyjny. Bo dobrze wie, że właśnie rozpoczęła się bezwzględna gra o życie dzieci. A porywacze to profesjonaliści, zdają się mieć pełną kontrolę nad sytuację, bawią się emocjami rodziców dziewczynek i samych śledczych, którzy nie mogą się za bardzo zaangażować, by nie zaburzyć logicznego myślenia. Prowadzenie negocjacji o życie przypominają wyścig z czasem. Tu liczy się strategia, cierpliwość, wyczucie i trzymanie w zanadrzu trzech różnych rozwiązań..

,,Zaginione" to emocjonujący, trzymający w napięciu, od pierwszej do ostatniej strony, thriller o rożnych obliczach macierzyństwa, o ludzkich instynktach i zachowaniach, które kształtują okoliczności. O zdradzie i stracie, przyjaźni i miłości, przemocy i manipulacji, nieodwracalnych decyzjach, cenie życia, granicach wytrzymałości, woli przetrwania i wadze szczerości, o walce i współpracy. Świetna książka na długie jesienne wieczory.

Polecam.

Avatar użytkownika - inspiracyjnym_kr
inspiracyjnym_kr
Przeczytane:2025-11-07, Ocena: 4, Chcę przeczytać,

Dzień dobry, moje kochane Moliki! ?
Lubicie sięgać po thrillery, w których głównym motywem jest porwanie lub zaginięcie człowieka? Przyznam, że czytałam już kilka książek o bardzo zbliżonej fabule, ale ten motyw mnie nie nudzi, dlatego z ciekawością sięgnęłam po ten tytuł. ,,Zaginione" to trzeci tom serii o detektyw Kim Stone, która dzięki swojej inteligencji, determinacji, ale też charakterowi (upór, pewność siebie) zyskała sympatię czytelników, w tym moją.
,,Kim podejrzewała, że kobieta wciąż czeka. Była cieniem człowieka, istniała, ale nie żyła. Tkwiła w miejscu, podczas gdy wszyscy wokół niej ruszyli dalej".
Tytuł: ,,Zaginione"
Autorka: Angela Marsons
Wydawnictwo: @wielkalitera
Moja ocena: 7/10
Dwie dziewięcioletnie dziewczynki - przyjaciółki: Charlie oraz Amy, zostają porwane, a porywacze kontaktują się z rodzinami, żądając okupu. Wkrótce wychodzi na jaw, że tylko jedno z dzieci może zostać ocalone. Gra toczy się o najwyższą stawkę: życie. Sprawa nabiera rumieńców, gdy okazuje się, że to nie pierwszy taki przypadek - już wcześniej doszło do podobnego porwania, w którym odnaleziono tylko jedną dziewczynkę. Co stało się z drugą ofiarą? Strach bierze górę, biała gorączka sięga zenitu.
Detektyw Stone prowadzi śledztwo, ścigając się z czasem, próbując rozwiązać sprawę, zanim dojdzie do tragedii. Nie chcę zanadto spoilerować, bo to Wy powinniście poczuć ten dreszcz emocji... Mogę tylko zdradzić, że napięcie czułam od pierwszych stron. Momentami traciłam nadzieję, innym razem wkradało się znużenie i złość na opieszałość wymiaru sprawiedliwości. Zaskoczyło mnie zakończenie, które chyba zrobiło na mnie największe wrażenie, gdyż zupełnie nie spodziewałam się takiego obrotu sytuacji.
Ta przerażająca gra z czasem zmusza Kim Stone do stawienia czoła nie tylko przestępcom, ale także własnym emocjom i traumom z przeszłości. Marsons umiejętnie łączy elementy klasycznego kryminału z psychologiczną głębią postaci, pokazując, jak dramat porwania wpływa na rodziny ofiar i samych śledczych. Te emocje udzielały się i mnie. To historia, która skłania do refleksji nad naturą zła i granicami ludzkiej wytrzymałości. Ta książka poleca się na jesienny wieczór ???
#współpracareklamowa #współpracabarterowa

Diabelska gra
Angela Marsons0
Okładka ksiązki - Diabelska gra

Kolejna książka autorki bestsellerowego Niemiego krzyku! Im większe zło, tym bardziej niebezpieczna gra... W brutalnym ataku zostaje okaleczony gwałciciel...

Niemy krzyk
Angela Marsons0
Okładka ksiązki - Niemy krzyk

W innych krajach sprzedano 740.000 egzemplarzy! "Fantastyczna debiutancka powieść Angeli Marsons… Z mnóstwem zwrotów akcji, przez które nie można...