Okładka książki - Zakon

Zakon

Nie wszystkie demony żyją w piekle…

Tomek, dziennikarz lokalnej gazety, otrzymuje zlecenie napisania artykułu o śmierci, do której doszło podczas kontrowersyjnego egzorcyzmu. Jego dociekliwość prowadzi go na trop legendarnej organizacji i wciąga w rozgrywkę toczącą się od tysięcy lat…

Zakon od zarania dziejów strzeże ludzkości przed istotami, które nie należą do tego świata. Teraz granica została naruszona. W miasteczku dochodzi do brutalnych morderstw, a ich ślady prowadzą do czegoś, co wykracza poza ludzkie pojmowanie. Tomek musi stawić czoła nie tylko potwornościom z innego wymiaru, ale i własnym demonom.
Bo najgroźniejsze istoty nie zawsze czają się w piekle.

„Zakon” to mroczny thriller o starciu z nieznanym, sile przekraczającej granice wyobraźni i człowieku, który przypadkiem odkrywa, że niektóre tajemnice powinny pozostać pogrzebane na zawsze.

Informacje dodatkowe o Zakon:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2026-03-17

Kup książkę Zakon

Opinie o książce - Zakon

"Zakon" to powieść, która najwyraźniej bardzo chciała być inteligentnym thrillerem o tajemniczej organizacji i wielkich sekretach, ale ostatecznie wyszło coś bliżej notatek z burzy mózgów, ktorych nikt później nie uporządkował. Fabuła kręci się wokół enigmatycznego zakonu, który — jak to zakon — wie wszystko, kontroluje wszystkich i istnieje od zawsze, tylko jakoś nikt nie potrafi tego sensownie pokazać. Główny bohater wpada w sam środek tej historii trochę przez przypadek, trochę przez przeznaczenie, a trochę dlatego, że ktoś musi zadawać pytania, na które książka nie ma odpowiedzi.   Narracja sprawia wrażenie, jakby była pisana w trybie „im mniej wyjaśnię, tym bardziej będzie tajemniczo”, co w praktyce oznacza, że zamiast napięcia mamy permanentne poczucie lekkiego zagubienia. Wątki pojawiają się z wielką pompą, po czym równie efektownie znikają, jakby autor uznał, że ich dalsze rozwijanie to już zbędny luksus. Czytelnik dostaje więc coś w rodzaju literackiego escape roomu, tylko bez wskazówek i z drzwiami, które i tak są otwarte od początku.   Postacie są… obecne. To chyba najbezpieczniejsze określenie. Mają imiona, czasem jakieś cechy, ale trudno oprzeć się wrażeniu, że istnieją głównie po to, żeby przesuwać fabułę z punktu A do punktu B. Ich decyzje bywają równie przekonujące jak nagłe zwroty akcji, czyli raczej średnio. Dialogi natomiast brzmią tak, jakby bohaterowie nie rozmawiali ze sobą

Zakon - opinie o książce

Avatar użytkownika - Szpilkaczyta
Szpilkaczyta
Przeczytane:2026-03-28, Ocena: 1, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2026,

CZEŚĆ!

Czy Wy też tak macie jak ja, że często sugeruję się okładką i zacieram łapki z nadzieją że książka pochłonie mnie i nie będę jej mogla odłożyć. W tym przypadku owszem zarówno okładka jak i tytuł zapowiadały mocną historię ale na tym zalety się kończą.

Miałam wrażenie, że książka była pisana na przysłowiowym kolanie. Nic mnie tu nie zaskoczyło, nie czułam żadnych emocji, szukałam wabika i z każdą kolejną stroną zawodziłam się coraz bardziej. Juz dawno książka nie zmęczyła mnie jak ta, zwyczajnie chciałam ją przerwać ale mam w zwyczaju kończyć to co zaczynam. Nie będę owijać w bawełnę, dla mnie ta książka to zmarnowany czas. Nie polecam.

Opad
Opad