NOWE WYDANIE ,,ZBRODNIARZA I DZIEWCZYNY"
Literackie alter ego Witkowskiego powraca!
Tym razem Michał, szukając inspiracji do najnowszej książki, wyławia z tłumu spojrzenie przystojnego Studencika. I przepada w nim całkowicie. Nieszczęśliwie zakochany, próbując ściągnąć na siebie jego uwagę, unikając siłowni i odwiedzając kostnice, wplątuje się w sam środek policyjnego dochodzenia. We Wrocławiu trup ściele się gęsto.
Michał podąża śladami Przedwojennego Mordercy i pośród krawieckich ścinków szuka poszlak nietypowego zbrodniarza. Tymczasem on szykuje swoją ostatnią, najważniejszą kreację, skrojoną na wymiar słynnego pisarza.
Czy Michał wie, że to on będzie kolejną ofiarą?
Laureat Paszportu ,,Polityki", Nagrody Literackiej Gdynia, finalista Angelusa, pięciokrotnie nominowany do Nagrody Nike, wyróżniony Nike Czytelników 2024.
Michał Witkowski w swoim niepodrabialnym stylu opisuje rzeczywistość przesiąkniętą czarnym humorem i groteską. To proza olśniewająco dygresyjna, w której kryminalna zagadka jest tylko pretekstem do ukazania wyjątkowego literackiego świata.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-03-26
Powieść ,,Zbrodnia i dziewczyna" to historia niezwykle barwna i złożona, a moim skromnym zdaniem nie do końca jest kryminałem.
Co w samej historii bardzo mi się spodobało to fakt, że jest niemal ociekająca humorem i to takim, który uwielbiam ze sporą dawką autoironii i kpiarstwa. Właśnie za sprawą tej narracji i domieszki wątków obyczajowych książka moim zdaniem nie jest jednoznacznym kryminałem.
Fabuła powieści rozgrywa się wokół postaci intrygującego złola, którego losy splatają się z młodą kobietą, zmagającą się z własnymi demonami i trudną przeszłością. Witkowski nie postawił jasnych granic między bohaterami, ponieważ każda z postaci ma swoje dobre i złe strony, a ich postrzeganie zmienia się u mnie niczym w kalejdoskopie. Właśnie za sprawą tego przedstawiania u mnie występowały ciągle zmiany ocen moralnych ludzi.
Co do samej intrygi to muszę przyznać, że mi się podobała, była zawiła i angażująca. Dodatkowym atutem były zwroty akcji, które zawsze podbijają moje skupienie i chęć poznawania historii dalej i dalej.
Samo zakończenie nieco mnie rozczarowało, bo cała historia wszystko ładnie podbudowała, by finalnie trochę to rozmyć i to pozbawiło mnie pełni satysfakcji.
,,Zbrodnia i dziewczyna" to całkiem zgrabnie i bogato napisana historia, która niejednokrotnie prowokuje. Na pewno nie jest to książka, jakich na rynku wydawniczym pełno, ja w poszukiwaniu czegoś świeższego nieco odciągającego mnie od sztampy sięgnęłam o powieść Witkowskiego i była to ciekawa przygoda.
TYLKO WITKOWSKI MÓGŁ NAPISAĆ TAKĄ AUTOBIOGRAFIĘ! Po koronki na suknię ślubną moja mama z babcią pojechały do NRD. W Polsce nigdzie nie można było...
Książka kultowa i kamień milowy polskiej literatury po 89 roku, „ciotowski” Dekameron. Tłumaczona na paręnaście języków, adaptowana teatralnie...
Przeczytane:2015-01-01,