Okładka książki - Zemsta

Zemsta

W świecie, gdzie sprawiedliwość to często ulotne pojęcie, a ludzkie działania bywają motywowane chłodną kalkulacją i pragnieniem odwetu, pojawia się opowieść, która wciąga od pierwszej strony i nie pozwala o sobie zapomnieć. "Zemsta" Igora Brejdyganta to mistrzowski thriller kryminalny, który stawia fundamentalne pytania o naturę kary, sprawiedliwości i obsesji. Przygotuj się na podróż w głąb ludzkiej psychiki, gdzie granice moralności zacierają się, a każdy wybór ma swoją cenę.

Gdy w grę wchodzą tajemnicze zgony wysoko postawionych osób, początkowo wydają się one tragicznymi zbiegami okoliczności. Lecz czy na pewno? Komisarz Anna Kłodowska, kobieta o niezwykłej intuicji i determinacji, staje przed najtrudniejszym śledztwem w swojej karierze. Jej praca to nie tylko poszukiwanie winnych, ale także zmaganie się z labiryntem intryg, ukrywanych sekretów i mrocznych motywacji. Czy jesteś gotów towarzyszyć jej w tej pełnej napięcia walce z czasem i bezwzględnym przeciwnikiem?

Brejdygant z niezwykłą precyzją konstruuje fabułę, w której każdy element ma swoje znaczenie. Zagadkowe wiadomości, znikające numery telefonów, nieuchwytne ślady nieznanych neurotoksyn – to wszystko tworzy mozaikę, która stopniowo odsłania przerażającą prawdę. Anna Kłodowska szybko zdaje sobie sprawę, że to nie jest seria przypadków, lecz starannie zaplanowana gra, której celem jest wymierzenie sprawiedliwości – lub zemsty. Ta książka to prawdziwa gratka dla miłośników gatunku, którzy cenią sobie niebanalne rozwiązania i głębokie portrety psychologiczne bohaterów.

Intrygujący thriller kryminalny autorstwa Igora Brejdyganta
Igor Brejdygant, znany i ceniony polski autor oraz scenarzysta, doskonale wie, jak budować napięcie i prowadzić narrację, aby czytelnik czuł się częścią opowieści. W "Zemście" udowadnia, że jest mistrzem w kreowaniu złożonych postaci, których dylematy moralne stają się sercem historii. Przenikanie się ambicji i zdrady z chłodną kalkulacją prowadzi do refleksji nad tym, jak cienka jest granica między dążeniem do sprawiedliwości a totalną obsesją. Czy potrafisz odróżnić jedno od drugiego, gdy emocje biorą górę?

Wielu czytelników zwraca uwagę na to, jak wciągająca jest fabuła "Zemsty". Podkreślają, że autor umiejętnie stopniuje napięcie, utrzymując ich w niepewności aż do ostatniej strony. Doceniane są także zawiłe intrygi i niespodziewane zwroty akcji, które sprawiają, że lektura jest dynamiczna i pełna emocji. Styl pisarski Brejdyganta jest często opisywany jako przystępny, a jednocześnie bogaty w szczegóły, co pozwala na pełne zanurzenie się w świecie przedstawionym. Czytelnicy doceniają również psychologiczną głębię Anny Kłodowskiej, co sprawia, że łatwo jest im współczuć jej determinacji i walki z wewnętrznymi demonami.

Napięcie, które trzyma w ryzach: Od pierwszych stron zanurzasz się w gęstej atmosferze, z której trudno się wydostać.
Mistrzowsko skonstruowana intryga: Każdy szczegół ma znaczenie, a sieć powiązań zaskakuje.
Głęboka analiza ludzkich motywacji: Książka skłania do refleksji nad granicami moralności i pragnieniem odwetu.
Komisarz Anna Kłodowska: Postać, która zapada w pamięć – silna, inteligentna i pełna determinacji.
Zaskakujący finał: Zakończenie, które pozostaje w myślach długo po odłożeniu książki.
Fizyczna forma książki, wydana w miękkiej oprawie, gwarantuje komfort czytania, pozwalając na swobodne zabranie jej w każdą podróż – czy to do pracy, czy na weekendowy wyjazd. To lektura idealna do pochłonięcia w dowolnym miejscu i czasie.

Zemsta – więcej niż kryminał
"Zemsta" to coś więcej niż typowy kryminał; to studium ludzkich namiętności, ambicji i konsekwencji wyborów, które determinują nasze życie. Igor Brejdygant w swojej powieści zaprasza do świata, gdzie sprawiedliwość bywa ślepa, a zemsta może stać się siłą niszczącą wszystko na swojej drodze. Czy Anna Kłodowska zdoła powstrzymać spiralę nienawiści, zanim pochłonie ona wszystko, co cenne? Tylko zagłębiając się w tę opowieść, poznasz wszystkie odpowiedzi.

Jeśli szukasz książki, która porwie Cię w wir wydarzeń, zmusi do myślenia i dostarczy niezapomnianych wrażeń, "Zemsta" jest tytułem, którego nie możesz przegapić. Sięgnij po tę książkę i przekonaj się sam, jak mroczne potrafią być ludzkie serca, a jednocześnie jak silna jest wola walki o sprawiedliwość.

Informacje dodatkowe o Zemsta:

Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2025-11-26

Kup książkę Zemsta

Zemsta - opinie o książce

Podobno zemsta jest rozkoszą bogów... nie tylko, jak się okazuje...

,,Wydawało mu się, że ma przed sobą własny cel, którym jest zemsta. Nie do końca nawet wiadomo, na kim i za co, ale zemsta". To nieprawda. On dobrze wiedział, i na kim, i za co. Nienawiść i frustracja rozsadzały go od środka. Zapłacić miał każdy. Ten, który w jego mniemaniu zawinił, a także ci, którzy nawet jeśli nie zawinili, to i tak byli winni. Elity, uprzywilejowani, lepsi, miastowi... Dla niego najgorszy sort. Śledczy Anna Kłodowska i Bogdan Rumień wiedzą, że szalejący po Warszawie psychopata i socjopata w jednym, rozgrywa swoją śmiertelną grę, a kilka ofiar otrutych nieznaną neurotoksyną, to dopiero początek koszmaru.

Początkowo myślałam,, że Igor Brejdygant zrobił coś, za czym nie przepadam w kryminałach, czyli podał mi sprawcę już na początku. Wniosek z tego, że ja kobieta małej wiary jestem, bo, jak się przekonałam, aż tak proste to to nie było. Pozornie banalna intryga okazała się skomplikowaną historią zbudowaną na motywie zemsty. Zemsty trochę niezwykłej, bo opartej o wręcz nieprawdopodobną motywację. Takiej jeszcze nie znał świat. Zasiana trzy dekady temu w Długim Rogu na Lubelszczyźnie, podlewana poniżeniem, nawożona złością i niespełnionymi pragnieniami, kiełkująca nienawiścią, wzrastająca pychą i pogardą. Wydająca owoce trująca jak neurotoksyna. Mająca się dokonać w Warszawie.

To właśnie lubię u Brejdyganta. Motyw stary jak Troja, a ubrany we współczesne szaty, doprawiony szczyptą nowoczesności i aktualnego przekazu. Brzmi, jak historia, która naprawdę mogła się zdarzyć, bo pewne zjawiska umieszczone w fabule dzieją się w świecie na naszych oczach. Wartka akcja, skondensowana fabuła skupiająca się na tym, co ważne dla historii i pokryta mgiełką niepokoju, a nawet grozy, tworzą wyborny klimat thrillera. Do tego szorstki, nasączony ironią język, wypowiedzi o podwójnym lub ukrytym znaczeniu oraz sarkastyczne, cięte riposty śledczych, szczególnie Kłodowskiej.

"Zemsta" z pewnością spodoba się amatorom kryminałów z pazurem, w których popularne motywy zyskują nową, ciekawą fabularyzację. Tu przeszłość atakuje bez opamiętania, chore i spaczone umysły zawiązują makabryczny sojusz przeciwko wszystkim i wszystkiemu, a piekielnie inteligentna i dzika bestia trzyma w garści życie tysięcy ludzi

Brejdygant z pewnością ma smykałkę do kobiecych bohaterek. Udaje mu się połączyć kobiecą kruchość z wewnętrzną siłą i wychodzi mu całkiem fajna kreacja kobiety twardej, a jednocześnie subtelnej. Autentycznej i nieprzerysowanej. Normalnej. Taka jest komisarz Kłodowska.

I te Brejdygantowe relacje "ona i on" - to nie to, co w większości: dużo, szybko, płasko, powierzchownie, aż do kolejnego "next, please"... Tu sprawa buduje się powoli, dojrzewa i wzrasta na powłóczystych spojrzeniach, nieśmiałych słowach i niedopowiedzeniach. I sobie czeka na odpowiedni moment. Jest w tej uczuciowej oszczędności jakaś emocjonalna dojrzałość i intensywność...

No ale Boguś to mi jednak zaimponował... nie spodziewałam się, że ten pozornie ofermowaty podkomisarz będzie zdolny do takiej akcji ze zdradzieckim Piotrem. Sztos! I jak tu nie wierzyć w damsko-męską przyjaźń bez podtekstów...

Paradoks
Igor Brejdygant0
Okładka ksiązki - Paradoks

Niepokorny i kierujący się własnymi zasadami inspektor Marek Kaszowski żyje w cieniu mrocznej przeszłości, samotnie, obwiniając się za wypadek samochodowy...

Układ
Igor Brejdygant0
Okładka ksiązki - Układ

Nowy kryminał Igora Brejdyganta wciąga bez reszty w mroczny świat układów, zależności i tajemnic. Komisarz Monika Brzozowska nie może podnieść się...