Esencja kuchni w³oskiej, najlepsze i za razem sprawdzone przepisy teraz w jednej publikacji. Wydawc± ksi±¿ki jest czo³owy wydawca w³oskich ksi±¿ek kulinarnych - Food Editore. Wszystkie przepisy zamieszczone w tej ksi±¿ce zosta³y wykonane w ich redakcyjnej kuchni i tam te¿ zrobiono zdjêcia, ilustruj±c czêsto krok po kroku sposób przygotowania potraw.
Ta ksi±¿ka to absolutna klasyka kulinarna wydana w najwy¿szej jako¶ci edytorskiej.
Zawiera 1000 najlepszych przepisów kuchni w³oskiej, pocz±wszy od przek±sek po desery. Dodatkowo zamieszczono w niej dzia³ z potrawami, które nie zawieraj± glutenu, laktozy, miêsa i ryb. To obszerne kompendium kulinarne wzbogacono te¿ o poradnik gotowania krok po kroku, wiêc publikacja jest ¶wietn± pomoc± dla wszystkich, którzy oprócz receptur chcieliby mieæ pod rêk± szczegó³owy opis sposobów wykonania smacznych dañ. W ksi±¿ce pokazano równie¿ g³ówne sk³adniki poszczególnych potraw, by podkre¶liæ, jak wielkie znaczenie ma ich jako¶æ.
Publikacja jest wspania³ym pomys³em na prezent na wiele ró¿nych okazji.
Wydawnictwo: Jedno¶æ
Data wydania: 2019-05-15
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 768
Lubiê, kiedy nowe nieznane mi do tej pory przepisy kulinarne potrafi± mnie zachwyciæ oryginalno¶ci±, prostym sposobem wykonania, a co dodatkowo ich sk³adniki s± ³atwo dostêpne na polskim rynku.
Mo¿emy równie¿ sami we w³asnym ogródku wyprodukowaæ warzywa, które stanowi± zdrowy i smaczny bazowy sk³adnik doskona³y do g³ównych dañ, a zarazem w codziennej sprawiaj±cej nam rado¶æ ich konsumpcji.
Kuchnia w³oska od wielu lat zachwyca, prawdziwych jej smakoszy tym¿e mog±, oni sami wprowadziæ do podanych przez autora przepisów kulinarne zmiany przygotowuj±c je nieco inaczej, je¶li nieposiadan± do podanego przepisu sk³adnika.
Autor ksi±¿ki pt. ''Z³ota ³y¿ka. 1000 najlepszych przepisów kuchni w³oskiej'' Giovanni Ballarini z ogromnym zawodowym zaanga¿owaniem opracowa³ tê kulinarn± publikacjê, która to wzbudzi³a we mnie od samego pocz±tku ogromne zainteresowanie, gdy¿ kuchnia w³oska jest mi osobi¶cie bardzo bliska ze wzglêdu na przyrz±dzane przeze mnie znane nam popularne przysmaki.
Przyk³ad. Wszelkiego rodzaju przepisy ciasta na pizzê.
Wiedza autora na temat przyrz±dzania dañ w³oskich zosta³a bardzo dobrze przez niego opracowana pod wzglêdem merytorycznym, jak i praktycznym.
Najwa¿niejsze jest to, ¿e po ciê¿kim dniu spêdzonym w pracy mo¿emy dziêki zapoznaniu siê z g³ówn± tre¶ci± tej kulinarnej publikacji przyrz±dziæ swój ulubiony w³oski przysmak.
Zwróci³am szczególn± uwagê w tej ksi±¿ce na nastêpuj±ce przepisy kuchni w³oskiej:
Zwróci³am szczególn± uwagê w tej ksi±¿ce na nastêpuj±ce przepisy kuchni w³oskiej:
Sa³atka z awokado, szpinakiem i fet±, dorsz suszony gotowany na parze z zio³ami i czerwon± cebul±, dorsz w pomarañczach, nale¶niki ze szparagami i szynk± dojrzewaj±c±, omlet z pomidorami, bazyli± i fet±, omlet z kurkami i natk± pietruszki, kanapeczki z omletów, rolada jajeczna ze szpinakiem, jajka na pó³twardo ze szpinakiem i pomidorami, sa³atka z cukini± i szynk±, s³one rogaliki, tarta z kalafiorem i wo³owin±, torcik ziemniaczano - serowy, suflet z parmezanem, babeczki orkiszowe z serem brie, placek cukiniowy z zio³ami i serem scamorza, przek±ski serowe z zio³ami, bu³eczki z rozmarynem, placek z malinami, kruche ciasteczka, budyñ brzoskwiniowy, mus czekoladowy, tiramisu wegañskie.
Ka¿dy mi³o¶nik kuchni w³oskiej znajdzie odpowiedni do wykonania dla siebie kulinarny przepis.
Pozytywnym aspektem, który mi siê bardzo spodoba³ jest to, ¿e autor zadba³ o to, ¿e ujawni³ krok po kroku osobiste sekrety kulinarne, w jaki sposób mo¿na czerpaæ rado¶æ z gotowania dañ w³oskich.
Zadba³ równie¿ oto, aby jego kulinarny jêzyk przekazu dla Czytelnika by³ zrozumia³y.
Elementem dodatkowym w tej ksi±¿ce s±: piêkne zaprezentowane zdjêcia potraw, trafnie dopasowana do ca³o¶ci ok³adka nawi±zuj±ca do jej tytu³u, grafika oraz zamieszczony w niej czytelny tekst.
Ksi±¿kê tê polecam mieæ w swojej kulinarnej kolekcji.