Peter Simon, szanowany biznesmen, człowiek sukcesu, kochający mąż i ojciec znika bez śladu podczas podróży do Prowansji. Jego żona, Laura, zaczyna go rozpaczliwie szukać. We Francji odkrywa nie tylko kolejne rewelacje, zaprzeczające obrazowi męża, jaki miała do tej pory; musi się także pogodzić ze świadomością, że Peter wcale nie był takim człowiekiem, za jakiego go uważano... A także zmierzyć się z tym, że odkrycie prawdy wiąże się ze śmiertelnym niebezpieczeństwem.
Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2016-04-27
Tytuł oryginału: Die Täuschung
Język oryginału: niemiecki
Tłumaczenie: Ewa Spirydowicz
Zawsze z przyjemnością pochłaniam książki tej autorki i z niecierpliwością czekam na każdą jej nową powieść, ale też wyszukuję starsze pozycje, których jeszcze nie miałam okazji przeczytać. I jedną z nich jest książka "Złudzenie". Połączenie kryminału z thrillerem psychologicznym okazało się dosyć ciekawą propozycją, która roztaczała taki specyficzny klimacik tajemniczości i jakiejś "bomby" wiszącej w powietrzu, która nieoczekiwanie wybucha, mając taką siłę rażenia, iż niszczy wszystko co jest w jej zasięgu.
Z pozoru szczęśliwe i poukładane małżeństwo Laury okazuje się tytułowym złudzeniem i farsą. Czytelnika zżera też ciekawość kim jest kobieta z małą córeczką, które ktoś brutalnie zamordował i jaki miał motyw, aby tak okrutnie obejść się z matką i jej dzieckiem. Wraz z rozwojem akcji, na jaw wychodzą tajemnice tego małżeństwa oraz innej pary małżeńskiej z nimi zaprzyjaźnionej. A wszystko odbywa się w dusznej atmosferze małego miasteczka.
Z pewnością nie jest to najlepsza książka Charlotte Link, jednak trzeba przyznać, że trzyma poziom i wyczuwa się wyraźnie charakterystyczne pióro autorki. Wydaje mi się, iż kiedyś już ją czytałam lub oglądałam film nakręcony na jej podstawie, gdyż wydarzenia tu opisane wydały mi się dziwnie znajome. Autorka umiejętnie dozuje napięcie, myli tropy i stwarza mroczną atmosferę. Lektura mi się podobała i dostarczyła miłej rozrywki na całkiem przyzwoitym poziomie.
Oto książka, która mnie zaintrygowała a tytuł jest adekwatny do treści.
Peter Simon - przykładny mąż, ojciec, przyjaciel i właściciel dobrze prosperującej firmy. Czy rzeczywiście? Peter znika w niewyjaśnionych okolicznościach a skutkiem tego jest wywrócenie do góry nogami życia wielu osób. Bo wychodzą na jaw mroczne sekrety. Kim naprawdę był? Tego musi dowiedzieć się jego żona. Oraz tego, na kogo rzeczywiście można liczyć.
Książka porusza trudne tematy, takie jak zaufanie, zdrada, poczucie bezpieczeństwa czy obsesyjna miłość.
Bardzo szybko dowiadujemy się, kto jest tym Złym i jaki jest jego cel. I pozostaje tylko śledzić wydarzenia.
Powieść naprawdę mnie wciągnęła. Całą historię możemy śledzić z punktu widzenia wielu osób, poznać ich sposób myślenia, motywację oraz ocenę wydarzeń. Te rozgrywają się bardzo szybko. Polecam.
Moja opinia jest subiektywna. Jak każda do tej pory przeczytana przeze mnie książka pani Link podobała mi się. To połączenie kryminału z thrillerem. Nie wszystko jest takie jak wygląda i nie każdy jest tym za kogo się podaje. Czasami to tylko złudzenie. Mordercę i jego motywy poznajemy już zaraz po połowie książki ale nie stanowi to jakieś ogromnej wady. Potem zastanawiałam się już tylko, kto będzie następny i jakie będzie zakończenie. Dobra pozycja.
Charlotte Link jak zwykle się nie spieszy, a i tak potrafi wywołać napięcie i wciągnąć w swoją książkę bez ostrzeżenia. Tym razem kobieta, która po kawałku odkrywa prawdę o swoim mężu. A to wszystko w nie do końca bezpiecznych warunkach.
Ciekawe problemy poruszyła autorka, która we mnie wzbudziła myśl "Co by było gdyby taki okazał się mój mąż? Co ja bym wtedy zrobiła? Jak zareagowałabym?". Mimi że to kryminał, to dla mnie ważna była tu motywacja bohaterów i ich reakcja na fakty.
Po śmierci męża życie Rebecki Brandt straciło sens do tego stopnia, że postanawia się z nim rozstać. Jednak niespodziewana wizyta starego przyjaciela w...
Oczekująca na samolot do Gibraltaru Elaine Dawson nie bardzo wie, co począć, gdy z powodu mgły zostają odwołane wszystkie loty. Zagubiona na ogromnym lotnisku...
Przeczytane:2017-02-13, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2017,