Okładka książki - Żółty

Żółty

Manipulacja to narzędzie okrutne i bardzo skuteczne. Co można nim osiągnąć?

Właściwie wszystko...

Weronika przyjeżdża do Bornego Sulinowa z miłości. Tu wychodzi za mąż, tu podejmuje pracę w aptece, tu urządza świeżo wyremontowany dla niej dom. Tu ma być szczęśliwa.

W tym pięknym czasie przeszkadzają jej jednak dziwne wizje. Pełne przemocy, krwi i tajemnic, które zdają się sięgać kilkadziesiąt lat wstecz.

Co ma wspólnego burzliwa historia Bornego Sulinowa z Weroniką, młodą absolwentką farmacji? Czy Niemcy zostawili pod miastem tajemnicze tunele? Czy coś w nich ukryli? I czy Rosjanie o tym wiedzieli? I dlaczego te pytania nieustannie dręczą Weronikę?

Tajemnica goni tajemnicę. W Bornem Sulinowie nic nie wygląda na takie, jakie jest naprawdę.

Informacje dodatkowe o Żółty:

Autor: Agnieszka Lis

Wydawnictwo: Purple Book

[współpraca reklamowa]

Witam ☺️

Przychodzę dziś do Was z recenzją trzeciego tomu serii AURY pt. "Żółty" Agnieszki Lis. Serdecznie dziękuję Wydawnictwu Purple Book i autorce Agnieszce Lis za zaufanie i możliwość przeczytania i zrecenzowania tej rewelacyjnej książki.

Weronika z miłości przeprowadza się do Bornego Sulinowa. Tam wychodzi za mąż za Amadeusza. Zaczyna pracę w aptece i wraz z mężem urządzają swój świeżo wyremontowany dom. To właśnie tu Weronika zamierza być szczęśliwa. Lecz w tym pięknym okresie życia zaczyna mieć dziwne, tajemnicze wizje. Podczas tych wizji przenosi się do wydarzeń, które miały miejsce kilkadziesiąt lat wstecz. Są one pełne przemocy. Weronika ma dziwne wrażenie jakby była tu od zawsze.

Co ma z Weroniką wspólnego tajemnicza historia Bornego Sulinowa? Czy Niemcy naprawdę ukryli pod miastem tajemnicze tunele i ukryli tam coś bardzo wartościowego?

"Żółty" to rewelacyjny, trzymający w napięciu thriller psychologiczny.

Jestem pod ogromnym wrażeniem tej historii. Autorka zabiera nas do Bornego Sulinowa - miasteczka które skrywa wiele tajemnic z czasów II wojny światowej. Fabuła książki jest tak skonstruowana ,że nie sposób się od niej oderwać. Książka dostarczyła mi ogrom emocji. Autorka porusza dość ciekawy temat hipnozy i manipulacji. Nasza bohaterka Weronika to idealny przykład manipulacji. Bo manipulacja to narzędzie bardzo okrutne i można nim osiągnąć wszystko. W tej powieści teraźniejszość przeplata się z przeszłością. Idealna lektura dla fanów thrillerów. Serdecznie polecam 🔥

Avatar użytkownika - Mamut
Mamut
Przeczytane:2025-07-17, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2025,

Trochę zawiodłam się na tym tytule, za dużo tutaj przeskakiwania po różnych osobach z przeszłości: raz bohaterka jest Karoliną, innym razem znów radzieckim żołnierzem... Ogólnie rzecz o hipnozie,  której poddano Weronikę i obsesji jej teścia dotyczącej Bursztynowej Komnaty

Avatar użytkownika - hajduczek
hajduczek
Przeczytane:2025-07-17, Ocena: 3, Przeczytałam, 52 książki 2025,

Dość chaotyczna powieść, no i to imię Amadeusz! Spodziewałam się tych duchów,  zapowiedzianych na okładce a tu chodziło o hipnotyczny wplyw muzyki i żółtego kamienia.

Avatar użytkownika - aneta5janiec12
aneta5janiec12
Przeczytane:2025-06-08, Ocena: 6, Przeczytałam,

,,Żółty" to moje kolejne spotkanie z twórczością autorki Agnieszki Lis. Pierwsza jej książka jaką miałam okazję przeczytać to ,,Czcij ojca swego" i była to udana przygoda, więc z ciekawością i niecierpliwością sięgnęłam po kolejną powieść.

Weronika dla ukochanego przenosi się do Borne Sulinowo. Małej miejscowości z ciekawą historią. Początkowo wszystko wygląda idealnie: miłość, ślub, własna apteka, nowy dom. Jednak od momentu ślubu dziewczynę coraz częściej zaczynają nawiedzać dziwne wizje, które wraz z upływem tygodni nabierają na sile. Prawda, którą dziewczyna odkryje okazuje się szokująca...

Agnieszka Lis po raz kolejny mnie zachwyciła. Tej książki się nie czyta, przez tą książkę się płynie! Genialne połączenie powieści obyczajowej i thrillera psychologicznego z historią II wojny światowej w tle. ,,Żółty" to historia o tym jak łatwo manipulować drugim człowiekiem. Jak łatwo zagubić się we własnej codzienności. Autorka świetnie poprowadziła fabułę, łącząc dwa odmienne wątki. Kiedy na końcu wszystko się wyjaśnia będziecie w niemałym szoku!

Agnieszka Lis na pewno nie zawiedzie nas napięciem, które w tej książce jest wyczuwalne już od pierwszy stron. Już na początku poczujemy duszną i mroczną atmosferę przepełniona niepokojem. Jednak nie dostaniemy tutaj typowej grozy. Autorka świetnie dozuje nam właśnie to napięcie przez co od książki nie możemy się oderwać. Styl pisarski autorki jest prosty i zrozumiały, a rozdziały krótkie co sprawia, że powieść czyta się błyskawicznie.

Zaletą dla mnie jest nawiązanie do czasów II wojny światowej. Jako, że uwielbiam motyw tamtych czasów w literaturze takie nawiązanie w ,,Żółtym" bardzo mi się podobało. Dodatkowym atutem jest to, że wszystkie ważne wydarzenia dotyczące właśnie wspomnień z II wojny światowej zostały szczegółowo opisane na końcu powieści, dzięki czemu możemy dogłębnie poznać przebieg wydarzeń z przeszłości. Borne Sulinowo to bowiem miejscowość owiana tajemnicą. Na jej temat krąży wiele legend o nazistowskich skarbach, ukrytych tunelach. Cieszę się, że mogłam dowiedzieć się tylu ciekawostek o tym mieście.

Reasumując, ,,Żółty" to powieść, którą bardzo gorąco polecam! Wciągająca fabuła, ciekawi bohaterowie, wyczuwalne napięcie, mroczna atmosfera, a także wątek historyczny sprawiają, że książka jest nieodkładana! Na pewno ciekawym elementem jest tutaj wykorzystanie hipnozy, którą ma ogromny wpływ na losy naszej głównej bohaterki. Jeśli lubicie niebanalne, zaskakujące książki to ,,Żółty" na pewno przypadnie Wam do gustu!

IG: libresunn

Avatar użytkownika - ksiazkowa_patryc
ksiazkowa_patryc
Przeczytane:2025-04-22, Ocena: 4, Przeczytałam,

Weronika podąża do Bornego Sulinowo za miłością, to tutaj ma rozpocząć nowe i szczęśliwe życie u boku męża. Wydawać by się mogło, że wszystko układa się idealnie, bo oprócz miłości ma piękny dom i otwiera aptekę. Ten idealny obraz burzą dziwne i tajemnicze wizje, które zaczynają coraz bardziej przerażać Weronikę.

Co wspólnego ma Weronika z miasteczkiem i tajemniczymi wizjami z przeszłości?

I co wspólnego ma z tym bursztyn?

Autorka przedstawia nam w tej części cyklu Aury historię o manipulacji, a nawet wprowadzenia bohaterki w stan nieświadomości mający na celu wywoływanie wizji. A robione jest to wszystko w sposób subtelny i nietrudny do wykrycia sposób, bo miałam podejrzenia kto to robi, choć się pomyliłam , ale motyw i ostateczny cel tego przedsięwzięcia był mi nieznany.

Kto i jaki cel ma w tym by Weronika miała wizję?

Co ważnego kryje się w tych wizjach?

Bo jak się okazuje w Borne Sulinowo jest wiele tajemnic, które zawierają trudne do rozszyfrowanie plany, ale też sekrety wojskowe.

Czy Weronice uda się odkryć, że ktoś nią manipuluje? A przede wszystkim kim jest ta osoba?

Wizje z przeszłości mieszają się z teraźniejszością i tworzą ciekawą mieszankę, która ma ogromny wpływ na Weronikę. Interesująca książka, zresztą jak cała seria.

Czerwony
Agnieszka Lis0
Okładka ksiązki - Czerwony

CZERWONY - zdumiewająca opowieść o manipulacji Dwudziestosześcioletnia Marcelina ma szczególny dar - postrzega świat kolorami. Według niej każdy człowiek...

Przebudzona
Agnieszka Lis0
Okładka ksiązki - Przebudzona

Podróż pełna pożądania właśnie się rozpoczęła. Z rodziną najlepiej wychodzi się na zdjęciu. Lilianna i Honorata przekonały się o tym wielokrotnie...