Okładka książki - Zrozum swój mózg. Skąd biorą się emocje i dlaczego są OK

Zrozum swój mózg. Skąd biorą się emocje i dlaczego są OK

Skąd biorą się emocje i dlaczego są ok

Stres potrafi Cię sparaliżować? Jedno krzywe spojrzenie i masz zepsuty dzień? W Twojej głowie powstają czarne scenariusze, którymi się zamartwiasz?

To nie Twoja wina! To Twój mózg, który wciąż działa jak u myśliwego na sawannie.

Anders Hansen, autor bestsellerów, psychiatra i popularyzator nauki, oraz Mats Wänblad w książce Zrozum swój mózg wyjaśniają:

dlaczego nasze mózgi od tysięcy lat prawie się nie zmieniły i jak to wpływa na emocje, skąd biorą się lęk, stres i przygnębienie - i dlaczego są nam bardzo potrzebne, jak sobie lepiej radzić z presją szkoły, otoczenia i social mediów.

Masz wrażenie, jakby życie było ciągłą ucieczką przed lwami? Zrozum działanie swojego mózgu i poczuj prawdziwą radość życia!

,,Szczęście pojawia się wtedy, gdy się za nim nie goni" - padło lata temu na wykładach z etyki. To były jedne z najważniejszych słów, jakie usłyszałem w życiu. Wiele osób studiujących ze mną zlekceważyło wówczas słowa profesorki, ale ja nie. I dziś czuję ulgę. Bo w tej książce to, co wiem od lat, Anders Hansen i Mats Wänblad uzasadniają genami, ewolucją i mózgiem. I robią to mega jasno i ciekawie! Na przykład, gdy piszą, że wspomnienia nie są jak klipy na YouTubie - takie same przy każdym oglądaniu - lecz jak wpis na Wikipedii: ciągle się zmieniają i aktualizują. Chyba nie muszę Cię już namawiać, by uczynić z tej książki towarzyszkę swego życia?

Przemek Staroń

Informacje dodatkowe o Zrozum swój mózg. Skąd biorą się emocje i dlaczego są OK:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2026-02-25

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 13 lat

Kup książkę Zrozum swój mózg. Skąd biorą się emocje i dlaczego są OK

Zrozum swój mózg. Skąd biorą się emocje i dlaczego są OK - opinie o książce

Avatar użytkownika - inspiracyjnym_kr
inspiracyjnym_kr
Przeczytane:2026-02-06, Ocena: 5, Chcę przeczytać,
Dzień dobry, moje kochane Moliki! Z jakim tytułem spędzacie weekend? Pierwsza myśl po przeczytaniu tej książki była taka, że ten ,,podręcznik" powinna przeczytać każda młoda osoba (!). To zdecydowanie pozycja dla ludzi młodych, którzy być może nie do końca rozumieją, czym są emocje, a przecież są one fundamentem naszego życia. Często młodzież boryka się z rozpoznaniem i panowaniem nad emocjami. Lektura tej niepozornej publikacji w dużym stopniu uświadamia, edukuje, a jednocześnie uspokaja. Moja ocena: 9/10 ,,Pamiętajcie, że głównym zadaniem mózgu jest utrzymanie nas przy życiu, więc walczy o to z wykorzystaniem wszystkich narzędzi (emocji), jakimi dysponuje. To, czy odczuwamy dobre czy trudne emocje, nie ma dla niego większego znaczenia. Przyjemne uczucia są tym skuteczniejszym narzędziem, im są krótsze - dlatego mózg nie pozwala im trwać zbyt długo". Przede wszystkim na uwagę zasługuje przystępny i zarazem bardzo interesujący język, dzięki któremu przekazywane treści nie są trudne w odbiorze. Anegdoty, historie, przecudne ilustracje oraz wyraźnie zaznaczone, ważne hasła pomagają przyswoić wiedzę z zakresu neurologii i funkcjonowania ludzkiego mózgu. Mnie szczególnie zapadły w pamięci przykłady Ewy chcącej wejść na drzewo oraz kobiet ciężarnych. Natomiast tych przykładów jest dużo i odzwierciedlają istotę tematu. Ogromnie doceniam praktyczny charakter tej książki -- bez lania wody i owijania w bawełnę autorzy w prosty sposób wyjaśniają, jak funkcjonuje mózg i w jaki sposób możemy wykorzystać emocje, by po prostu żyć lepiej. Poruszają wiele istotnych aspektów, takich jak emocje, wysoka wrażliwość, stres, ataki paniki, stres pourazowy, depresja i smutek, samotność, porównywanie się z innymi oraz wiele innych równie fascynujących zagadnień. Dodam, że Anders Hansen jest lekarzem, psychiatrą oraz pisarzem, więc łączy praktykę zawodową z teorią. Dzięki tej lekturze czytelnik zaczyna rozumieć, w jaki sposób działa mózg oraz na jakich zasadach łączy się on z emocjami i innymi narządami, co sprawia, że łatwiej pojąć nam otaczający świat. Książka wciąga już od pierwszych stron i nie pozwala się nudzić aż do samego końca.

Opad
Opad