Czy kiedykolwiek zastanawialiście się ile czasu potrzebujemy by nieodwracalnie zmienić swoje życie?
Okazuje się że wcale nie trzeba go dużo wystarczy np. niecałe pół minuty.
Przekonała się o tym Sarah, główna bohaterka książki T.M. Logana „29 sekund”. Kobieta jest matką dwójki dzieci, które z powodu kryzysu w małżeństwie wychowuje sama. Sarah pracuje na Uniwersytecie, realizuje się i mimo ogromnej satysfakcji zawodowej, jej praca to nie sielanka.Jest bowiem prześladowana i molestowana seksualnie przez swojego szefa. Co gorsza jej dalsza kariera na uczelni zależy od niego. Mężczyzna jest bezkarny- „kuloodporny”, czego kobieta ma pełna świadomość, wie że nie jest ani pierwsza ani ostatnia. Każdego dnia na nowo zaciska zęby i idzie do pracy, by stawić czoła napastowaniu. Niestety nie ma innego wyjścia, rachunki same się nie zapłacą. Kobieta z dnia na dzień popada w coraz większą rozsypkę, czuje się osaczona, przechodzi swoiste załamanie. Wszystko zmienia się, kiedy Sarah ratuje małą dziewczynkę przed porwaniem. Tym samym wpływowy ojciec dziecka czuje się w obowiązku spłacić dług u Sarah i to w dosyć nietypowy sposób. Daje jej szansę na pozbycie się jednej osoby, którą ta wskaże, bez żadnych konsekwencji, bez śladów, bez powiązań z nią. Na decyzję kobieta ma 72 godziny. Wbrew pozorom wybór nie jest latwy, a jedno trwające 29 sekund połączenie stawia jej całe życie na głowie.
Z książkami T.M.Logana spotkałam się po raz pierwszy, ale z pewnością nie ostatni.
Sam opis książki był niezwykle zachęcający i przekonał mnie by sięgnąć po tę pozycje.
Od pierwszych stron wiedziałam że ta opowieśc ma w sobie potencjał i nie zawiodłam się. Książka pozytywnie mnie zaskoczyła.
Czyta się ją błyskawicznie, z pozoru popularna historia została przedstawiona w ciekawy sposób. Język jest barwy i przystępny. Fabuła tak wciąga że nie chce się skończyć dopóki nie dojdziemy do ostatniej strony. Jest akcja, prawie od początku do końca jest napięcie i nagłe zwroty,być może zakończenie trochę zawodzi. Po wszystkich problemach bohaterki, intrygach i przejściach okazało się on zbyt banalne.
Nie zgodzę się jednak z opinią że książka jest przewidywalna, autor zwyczajnie duży nacisk położył na wykreowanie postaci. I tego autorowi odmówić nie można. Portrety psychologiczne Sarah i Allana Lovelock są wielowymiarowe, autentyczne i świetnie poprowadzone, natomiast bohaterowie drugoplanowi są przedstawieni w sposób niezwykle realistyczny. Katalog postaci jest szeroki. Na uwagę szczególnie zasługuje Sarah, która przechodzi swoistą przemianę. Bohaterka ma silny kodeks moralny, a sytuacja w jakiej została postawiona powoduje w niej wewnętrzy konflikt, z którym ta nie może sobie poradzić, a który autor niezwykle realnie przedstawia. Z stłamszonej i zastraszonej kobiety, reprezentującą zapewne większość kobiet w podobnej sytuacji, staje się pomysłową, niezależna, walczącą o sobie kobietą sukcesu, twardzielką, którą każda z nich może się stać. Być może przemiana ta jest odrobinę nierzeczywista ale zupełnie mi to nie przeszkadzała w ogólnym odbiorze, wprost przeciwnie zobrazowanie jej sposoby myślenia pozwoliło mi naprawdę wejść w jej skórę.
Oprócz tego że książka jest naprawdę dobrym thrillerem psychologicznym, to zmusza ona również do poważnej refleksji. Porusza bowiem kwestię problemów moralnych na temat szeroko pojętej władzy i niebezpieczeństw jakie pociąga, a także dotyka popularnego w ostatnim czasie tematu molestowania przez przełożonego.
Jeśli szukacie dobrego thrillera to z całego serca polecam „29 sekund”. Jest to książka naprawdę warta przeczytania. Myślę że nie pożałujecie.
A czy wy skorzystalibyście z oferty, „Podaj mi jedno nazwisko. Wymień jedną osobę. Ja sprawię że ten ktoś zniknie? Podobno każdy ma kogoś kogo chciałby ukarać. Każdego gryzie poczucie niesprawiedliwości.
Wydawnictwo: Bukowy Las
Data wydania: 2019-02-13
Tytuł oryginału: 29 Seconds
kamila9314
Nic jej nie grozi? Bardzo się Mylicie... Lauren nie może się doczekać, aż zobaczy córkę, która kończy pierwszy semestr studiów. Dociera do akademika...
SIEDEM DNI. TRZY RODZINY. JEDEN ZABÓJCA To miały być idealne wakacje. Cztery przyjaciółki z młodości i ich rodziny, piękna Prowansja, luksusowa...